Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Η στεναχώρια ΣΥΡΙΖΑ - συντρόφων που επιστρέφει το θραύσμα του Παρθενώνα στην Ελλάδα

 


Για τον μίζερο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μπορεί να καταλάβει τι γίνεται με τα θραύσματα του Παρθενώνα, η κατάθεση του Μουσείου του Παλέρμο προς την Ελλάδα και το Μουσείο της Ακρόπολης, είναι μια κίνηση εξαιρετική και άξια επαίνων,  συγχαρητηρίων, στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, μόνο χαρά δεν τους έχει φέρει.

«Η Σικελία επιστρέφει ένα κομμάτι των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα σε μια πολιτιστική συμφωνία τεράστιας διεθνούς σημασίας. Το θραύσμα που είναι γνωστό ως θραύσμα Fagan» απεικονίζει το πόδι μιας θεάς, του Πειθούς ή της Άρτεμης, να ξεπροβάλλει από έναν όμορφα κατασκευασμένο χιτώνα. Η επιστροφή γίνεται στο πλαίσιο ελληνοϊταλικής συμφωνίας ανταλλαγής με την επιλογή μόνιμης επιστροφής του θραύσματος στη χώρα προέλευσής του» έγραφε το σχετικό κείμενο που στάλθηκε σε ολόκληρη την Ιταλία.

Αυτό ήταν το τηλεγράφημα του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων ANSA, δηλαδή του επίσημου ειδησεογραφικού πρακτορείου της χώρας. 



Παραδόθηκε χθες παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο στο Μουσείο της Ακρόπολης, θραύσμα του Παρθενώνα (το «θραύσμα Fagan»). Μιλώντας στη σχετική εκδήλωση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε:

Το σημαντικό αυτό βήμα ανοίγει τον δρόμο έτσι ώστε και άλλα μουσεία να μπορέσουν να κινηθούν στην αντίστοιχη κατεύθυνση. Με πιο σημαντικό το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο θα πρέπει πια να αντιληφθεί ότι έχει έρθει ο καιρός τα μάρμαρα του Παρθενώνα τα οποία έφυγαν από την Ελλάδα σε συνθήκες που λίγο-πολύ είναι όλες γνωστές, να επιστρέψουν πια εδώ, στο φυσικό τους σπίτι.

Η επιστροφή αυτή γίνεται με τη μορφή της κατάθεσης για 8 χρόνια με προοπτική το θραύσμα αυτό να παραμείνει μόνιμα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Αυτή η λύση αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει διάθεση μεταξύ των μουσείων, μεταξύ των πολιτιστικών αρχών δύο χωρών, μπορεί να βρεθεί μία λύση.

Έθεσα το ζήτημα όταν επισκέφθηκα τον Πρωθυπουργό Johnson και με ενθάρρυνε η δήλωση του ότι η Βρετανική Κυβέρνηση δεν θα αντιτεθεί σε μία πιθανή συμφωνία που θα μπορούσε να επιτευχθεί ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και το Βρετανικό Μουσείο. Και σίγουρα σκοπεύουμε να προωθήσουμε περαιτέρω το ζήτημα.

Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα «The Telegraph» την προηγούμενη εβδομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στη «δυναμική που οικοδομείται» σταδιακά για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών, προσθέτοντας ότι η επίσκεψή του στην Ντάουνινγκ Στριτ συνέβαλε στο να δημιουργηθεί «ένα μεγάλο κύμα διεθνούς υποστήριξης» κι ότι η συμφωνία με το «Antonino Salinas» θα μπορούσε να αποτελέσει οδικό χάρτη για μία συμφωνία με το Λονδίνο.

Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ και τον τρόλ που ξεφτιλίζονται στο διαδύκτιο είναι γιατί ο πρωθυπουργός Κ Μητσοτάκης μιλούν για «κατάθεση» του θραύσματος και όχι για δανεισμό. Πού το βρήκαν ενώ επισήμως δεν δηλώνεται; Αυτός είναι ο λαικισμός και η κατάντια του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κίνηση της Ιταλίας για την επιστροφή κομματιών στην Ελλάδα, βοηθάει στις ελληνικές εκκλήσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για επιστροφή των μαρμάρων που φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αμόλησε την Σία Αναγνωστοπούλου, να υποβαθμίσει το γεγονός, δείχνοντας σε όλη την Ελλάδα το πόσο ανεύθυνοι είναι : «Θεωρεί το υπουργείο Πολιτισμού στη σημερινή συγκυρία ότι το αίτημα για δανεισμό με ημερομηνία λήξης ενισχύει τη θέση της χώρας μας για τα Γλυπτά που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο; Υιοθετούμε ως χώρα ότι τα Γλυπτά μπορούν να είναι μοιρασμένα σε διάφορα μουσεία του κόσμου και να επανενώνονται μόνο περιστασιακά και όχι σε μόνιμη βάση; Αποδεχόμαστε, επικαλούμενοι το νομικό πλαίσιο άλλων χωρών, ότι νομικά ζητήματα είναι πάνω από μέγιστο το πολιτιστικό και ηθικό ζήτημα για την ακεραιότητα ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς με βάση τις αρχές της UNESCO;»

Με λίγα λόγια η στεναχώρια των Συριζαίων, επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι και φαίνεται Έλληνας, τους χαρακτηρίζει για ακόμα μία φορά ως ανθέλληνες.

Η επιβεβαίωση ήρθε και από τους ακροαριστερούς του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που σιγοντάρουν τους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ γράφοντας : «Με τις διαδοχικές ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών, η ελληνική κυβέρνηση για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980 φαίνεται να εγκαταλείπει οριστικά το αίτημα της επανένωσης των αρχιτεκτονικών γλυπτών που αποσπάστηκαν βίαια από τον Παρθενώνα, και εισάγει πλέον (έστω και μετωνυμικά) το αίτημα για «δανεισμό και ανταλλαγή» των γλυπτών με το Βρετανικό Μουσείο!»

Η συμπεριφορά των Συριζαίων και των συντρόφων τους, είναι ότι πιο ανόητο και μικροπολιτικό υπάρχει, γιατί εδώ πρόκειται για εθνικό θέμα.

Το λογικό θα ήταν όλοι να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της Ελλάδας, να είναι πατριώτες με μία γροθιά, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και οι σύντροφοι τους έχουν αποδείξει, ότι σε τίποτα εθνικό δεν βάζουν πλάτη, βλέπε πανδημία, βλέπε μετανάστες, βλέπε Τουρκία, βλέπε φράχτη του Έβρου, βλέπε εξοπλιστικά, βλέπε οικονομία.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου