Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Θεσμικές πρωτοβουλίες για πολίτες που έχουν προσβληθεί από τον HIV ή από ηπατίτιδα Β


 

Σε σημαντικές θεσμικές πρωτοβουλίες για τους οροθετικούς ασθενείς και  τους ασθενείς από ηπατίτιδα Β προχωρά η Κυβέρνηση με τροπολογία που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.  Πρόκειται -όπως τόνισε χθες μιλώντας στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης-  για πρωτοβουλίες που εναρμονίζουν τη χώρα μας με όσα ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, λύνοντας προβλήματα δεκαετιών, αίροντας απαράδεκτες διακρίσεις και πολεμώντας ξεπερασμένες προκαταλήψεις. Αφορούν συγκεκριμένα:

Πρώτον, την επέκταση της άυλης συνταγογράφησης και στις αντιρετροϊκές θεραπείες, που θα βελτιώσει ουσιαστικά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των οροθετικών συμπολιτών μας, μειώνοντας το γραφειοκρατικό φόρτο στις ήδη επιβαρυμένες μονάδες λοιμώξεων.

Δεύτερον, την καθιέρωση δωρεάν αυτοδιαγνωστικών ελέγχων για την έγκαιρη ενημέρωση και τον περιορισμό της μετάδοσης του HIV,  που αφορά  πρωτίστως τις πιο ευάλωτες ομάδες.

Τρίτον την αναγνώριση της δυνατότητας τεκνοθεσίας από γονείς οροθετικούς, εφόσον αυτοί λαμβάνουν κανονικά τη θεραπεία τους.

Σημειώνεται ότι στις πρωτοβουλίες αυτές είχε αναφερθεί ο Πρωθυπουργός,  σε συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Στην ίδια συνάντηση ανακοίνωσε πως η Κυβέρνηση θα θεσμοθετήσει την Ένωση Ελλήνων Ασθενών ως επίσημο Κοινωνικό Εταίρο της Πολιτείας σε θέματα υγείας.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου