Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Τέλος το ΔΝΤ από την Ελλάδα - Η Ελλάδα το εξοφλεί πλήρως τον ερχόμενο Ιανουάριο

 


Η Ελλάδα όπως όλα δείχνουν τον Ιανουάριο του 2022, μετά την έγκριση του Eurogroup, θα προχωρήσει στην αποπληρωμή και των τελευταίων ευρώ προς το ΔΝΤ.

Τον Μάρτιο του 2022 η χώρα μας πρόκειται να προχωρήσει σε πρόωρη προεξόφληση και μέρους των διμερών δάνειων του πρώτου μνημονίου, με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Την εξέλιξη χαιρέτισε τη Δευτέρα η Γενική Διευθύντρια ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επισημαίνοντας πως πρόκειται «για μεγάλο επίτευγμα της χώρας μας». 

«Ως Ελληνίδα πρέπει να είστε περήφανη για την πρόοδο της Ελλάδος». Με αυτό τον τρόπο απάντησε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στις Βρυξέλλες σε ερώτηση Ελληνίδας ανταποκρίτριας αναφορικά με το πως θα διαμορφωθεί η σχέση Ελλάδος – ΔΝΤ μετά την πλήρη εξόφληση του Ταμείου. Στην ίδια βάση είπε πως το ΔΝΤ θα συνεχίσει να ασκεί και στην Ελλάδα την προληπτική εποπτεία που ασκεί στα 190 μέλη του και να παρέχει συμβουλές πολιτικής.

«Αναφορικά με την Ελλάδα είμαι ευχαριστημένη που η χώρα τα πηγαίνει τόσο καλά. Είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα για τη χώρα. Η αποπληρωμή του Ταμείου φέρνει αυτό το συμβολισμό, της ολοκλήρωσης μιας δύσκολης εποχής, για τον ελληνικό λαό και την οικονομία της χώρας. Ο ρόλος μας θα συνεχίσει να περιλαμβάνει την παρακολούθηση και την παροχή συμβουλών πολιτικής, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες στην Ελλάδα, εφόσον η χώρα τις θεωρεί χρήσιμες», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Το Eurogroup ενημερώθηκε από τον Χρήστο Σταϊκούρα ότι η Ελλάδα εξετάζει μια πρόωρη αποπληρωμή της εναπομείνασας οφειλής από το δάνειο που έχει λάβει από το ΔΝΤ, καθώς και μια μερική αποπληρωμή των διακρατικών δανείων (Greek Loan Facility) για πληρωμές κεφαλαίου που πρέπει να καταβληθούν το 2022 και το 2023, με στόχο να υπάρξει θετικός αντίκτυπος στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας.

Η Ελλάδα θα αποπληρώσει στο ΔΝΤ τα εναπομείναντα 1,8 δισ. ευρώ από τα δάνεια που είχε λάβει από το Ταμείο και με τον τρόπο αυτό η χώρα μας θα κλείσει έναν επώδυνο ιστορικό κύκλο που είχε ξεκινήσει το 2010.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου