Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας με τη Γαλλία

 



Από την συνέντευξη Μητσοτάκη στην Ε.Ρ.Τ.:

Η Ελλάδα και η Γαλλία κατευθύνονται σε μία ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής τους συνεργασίας.

Δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι υπήρχαν χώρες όπως η Γαλλία, οι οποίες προσέφεραν απτή στήριξη στην πατρίδα μας όταν την χρειάστηκε και μέσα από γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα, στην ξηρά, στον αέρα και στις θάλασσές μας.

Η Ελλάδα και η Γαλλία θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης που είναι πια απολύτως επιτακτικό να προχωρήσει.

Η Ευρωατλαντική Συμμαχία αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα, αμυντικό πυλώνα που θα ενώνει πάντα άρρηκτα τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Όμως, η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να μπορεί εφόσον το επιθυμεί να μπορεί να δρα αυτόνομα, χωρίς κατ’ ανάγκη να χρειάζεται την άδεια ή τη συναίνεση οποιουδήποτε άλλου, αν κρίνουν τα κράτη-μέλη της Ευρώπης ότι υπάρχουν ζωτικά συμφέροντα της Ευρώπης τα οποία η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί.

Η Ελλάδα έχει υποχρέωση να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα. Και το κάνουμε αυτό με  τρόπο πολύ συστηματικό και ουσιαστικό, στα πλαίσια πάντα των δημοσιονομικών περιορισμών μας. Υπάρχουν όμως καίρια ζητήματα εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων μετά από μια δεκαετία κρίσης, και έχω την ευθύνη να τα αντιμετωπίσω και να παραδώσω Ένοπλες Δυνάμεις πολύ πιο ισχυρές από αυτές που παρέλαβα εγώ.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου