Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

Πρώτο βήμα για το Εθνικό Σχέδιο για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων


 

Η Κυβέρνηση - όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παραλαμβάνοντας τη μελέτη του Ιδρύματος Ωνάση για την κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων-  θα επεξεργαστεί τις προτάσεις ώστε πολύ σύντομα το Σχέδιο αυτό να πάρει το δρόμο του προς τη Βουλή να κυρωθεί και να αρχίσει να εφαρμόζεται. Με την υλοποίησή τους οι προτάσεις αυτές:


Θα δώσουν ελπίδα σε χιλιάδες συμπολίτες μας που βρίσκονται στο τελικό στάδιο ηπατικών, καρδιολογικών και πνευμονολογικών νοσημάτων οι οποίοι ζουν καθημερινά με την αγωνία και την προσδοκία να βρεθεί ένα μόσχευμα.

Θα αλλάξουν όμως και την ποιότητα ζωής δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, νεφροπαθών, οι οποίοι υποβάλλονται σε τακτική αιμοκάθαρση.

Σημειώνεται πως η μελέτη  αυτή, που έχει τη σφραγίδα της εγκυρότητας και της διεθνούς εμπειρίας, εισηγείται μία σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η αναμόρφωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων:


Απαντά σε εξαιρετικά σύνθετα θέματα βιοηθικής και προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες για το πώς θα αυξηθούν τα διαθέσιμα μοσχεύματα.

Καλύπτει όλο το φάσμα των μεταμοσχεύσεων από τη χρηματοδότηση του συστήματος, τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων δομών, την ίδρυση νέων, την ψηφιακή τήρηση δεδομένων την επιμόρφωση των γιατρών και τη διαρκή ανανέωση των πρωτοκόλλων, με βάση τη γνώση η οποία εξελίσσεται διαρκώς.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου