Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Έντονη αντιπαράθεση Μόσχας-Ουάσιγκτον για τον Ναβάλνι

 



Η Μόσχα κατήγγειλε την Κυριακή την «κατάφωρη ανάμιξη» των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της έπειτα από τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τις οποίες καταδίκασε τις «σκληρές μεθόδους» που χρησιμοποίησε η ρωσική αστυνομία για να διαλύσει τις διαδηλώσεις του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

Τουλάχιστον 4.027 άτομα συνελήφθησαν σε ολόκληρη τη Ρωσία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων υπέρ του φυλακισμένου εδώ και μερικές ημέρες κ. Ναβάλνι, σύμφωνα με την οργάνωση OVD-Info. Μόνο στη Μόσχα συνελήφθησαν τουλάχιστον 1.167 άτομα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε τις ρωσικές αρχές για την «σκληρή» απάντησή τους στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη Ρωσία για την απελευθέρωση του κ. Ναβάλνι

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την συστηματική χρήση σκληρών μεθόδων εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και δημοσιογράφων από τις ρωσικές αρχές για δεύτερη συναπτή εβδομάδα», έγραψε ο κ. Μπλίνκεν στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

«Ανανεώνουμε την έκκλησή μας προς τη Ρωσία να απελευθερώσει αυτούς που έθεσε υπό κράτηση επειδή εξασκούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους», έγραψε μετά τις χιλιάδες συλλήψεις πάνω που αναφέρθηκαν.

«Η υποστήριξη της κατάφωρης παραβίασης του νόμου από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είναι μια ακόμη απόδειξη του μυστικού ρόλου της Ουάσινγκτον. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ενέργειες που στοχεύουν στην ενθάρρυνση των διαδηλώσεων είναι μέρος της αμερικανικής στρατηγικής αποτροπής», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στο Facebook.

Παράλληλα κάλεσε τις ΗΠΑ να «σταματήσουν να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών» και υπενθυμίζοντας ότι όσοι διασπείρουν παραπλανητικές πληροφορίες για παράνομες διαδηλώσεις παραπέμπονται με βάση τον ρωσικό νόμο.

Οι διαδηλώσεις της Κυριακής ακολουθούν εκείνες του περασμένου Σαββατοκύριακου στο πλαίσιο της εκστρατείας των υποστηρικτών του Ναβάλνι για την απελευθέρωσή του.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη στις 17 Ιανουαρίου κατά την επιστροφή του στη Μόσχα από την Γερμανία όπου ανάρρωνε μετά την δηλητηρίασή του με νευροτοξικό παράγοντα το περασμένο καλοκαίρι. Ο ίδιος κατηγορεί τον πρόεδρο Πούτιν ότι διέταξε την δηλητηρίασή του, αλλά το Κρεμλίνο το διαψεύδει.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου