Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Τραμπ: Επιτίθεται στο FBI ενώ σφίγγει ο κλοιός γύρω του


Ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε σήμερα σφοδρή αντεπίθεση κατά του FBI, έπειτα από το χθεσινό «σφάλμα» στο μήνυμά του στο Twitter που άφησε να εννοηθεί ότι γνώριζε πριν τον αποπέμψει, πως ο πρώην σύμβουλός του Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν είχε καταθέσει ψέματα στο FBI για την υπόθεση της ρωσικής ανάμειξης στην αμερικανική εκλογική διαδικασία. 

«Δεν ζήτησα ποτέ από τον Κόμεϊ να εγκαταλείψει την έρευνα για τον Φλιν. Και άλλα "fake news" που καλύπτουν ακόμη ένα ψέμα του Κόμεϊ», έγραψε πρωί-πρωί ο Τραμπ σε καταιγισμό από tweet με τα οποία επετέθη στην ομοσπονδιακή αστυνομία με πρωτοφανή για αμερικανό πρόεδρο σφοδρότητα.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον της Γερουσίας στις αρχές Ιουνίου, ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ - ο οποίος αποπέμφθηκε αιφνιδιαστικά από τον Τραμπ» - είχε δηλώσει ότι ο αμερικανός πρόεδρος τού είχε προσωπικά ζητήσει να θάψει την έρευνα κατά του Μάικλ Φλιν.

Ο Φλιν όμως παραδέχθηκε την Παρασκευή την ενοχή του για ψευδή κατάθεση στο FBI, θέτοντας τον στενό κύκλο του περιβάλλοντος του Ντόναλντ Τραμπ στο κέντρο της έρευνας του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για την ανάμειξη της Μόσχας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 και πιθανή συνεργασία μεταξύ του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ και του Κρεμλίνου.

Προκάλεσε πολύ σοβαρές υποψίες

Ο Τραμπ προκάλεσε πολύ σοβαρές υποψίες για προσπάθεια, από την πλευρά του, παρεμπόδισης της δικαιοσύνης στο έργο της, γράφοντας σε tweet ότι «αναγκάσθηκα να αποπέμψω τον στρατηγό Φλιν διότι είπε ψέματα στον αντιπρόεδρο και το FBI».

Αφησε με αυτήν τη διατύπωση να εννοηθεί πως γνώριζε ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας ήταν ένοχος όταν τον απέπεμψε, ενώ μόλις την επομένη της αποπομπής του ζήτησε κατά τη διάρκεια προσωπικής του συνάντησης από τον Τζέιμς Κόμεϊ να θάψει την έρευνα.

Προσπαθώντας στη συνέχεια να απαλλάξει τον Τραμπ, ο δικηγόρος του Τζον Ντοντ δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι εκείνος, και όχι ο πρόεδρος, συνέταξε το ενοχοποιητικό μήνυμα.

Ομως, η γερουσιαστής Νταϊάν Φάινστάιν, μέλος της πανίσχυρης επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, στο επίκεντρο της έρευνας για τη ρωσική υπόθεση, δεν πείσθηκε από το επιχείρημα αυτό: «Θεωρώ ότι αρχίζει να διαφαίνεται απόπειρα παρεμπόδισης της δικαιοσύνης», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Προειδοποιήσεις έγιναν και από τα ρεπουμπλικανικά έδρανα: «Γράφετε στο Twitter και σχολιάζετε ποινική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναλαμβάνοντας τα ρίσκα σας. Αν ήμουν στη θέση σας, κ. πρόεδρε, θα ήμουν προσεκτικός», δήλωσε στο CBS ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ.

Πρωτοφανής επίθεση προέδρου στο FBI

Εξαπολύοντας την αντεπίθεσή του, ο Ντόναλντ Τραμπ πιάστηκε από την είδηση ότι ένας από τους κύριους ερευνητές του FBI για τη ρωσική υπόθεση, ο οποίος προηγουμένως είχε εργασθεί στην έρευνα για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Χίλαρι Κλίντον, αποκλείσθηκε διότι είχε επικρίνει σε προσωπικά του μηνύματα προς τη σύντροφό του τον αμερικανό πρόεδρο.

«Επειτα από τα χρόνια του Κόμεϊ, με την κάλπικη και ανέντιμη έρευνα για την Κλίντον, στην ηγεσία του FBI, η αξιοπιστία του είναι στα τάρταρα - η χειρότερη στην Ιστορία! Αλλά μην φοβάστε, θα του ξαναδώσουμε το μεγαλείο του», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.

Η έρευνα για τα email της Χίλαρι Κλίντον συγκλόνισε την προεκλογική εκστρατεία του 2016, έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον Τραμπ και τους υποστηρικτές του, ανάμεσά τους και ο Μάικλ Φλιν, που κραύγαζε: «Κλείστε την μέσα». 

«+ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ FBI ΑΝΤΙ-ΤΡΑΜΠ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΛΙΝΤΟΝ+Τώρα όλα αρχίζουν να εξηγούνται», έγραψε σήμερα στο Twitter ο Τραμπ, αναφερόμενος στον ερευνητή Πίτερ Στροκ, έναν από τους πλέον έμπειρους πράκτορες της υπηρεσίας αντικατασκοπίας του FBI, που αποκλείσθηκε από τη ρωσική υπόθεση το καλοκαίρι εξαιτίας των προσωπικών επικριτικών μηνυμάτων του για τον Τραμπ. Το θέμα τροφοδοτεί και τους ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου που ζητούν την έναρξη έρευνας για υποτιθέμενες δυσλειτουργίες στην έρευνα για την Κλίντον.

«Πολύ υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος»

Η Ουάσιγκτον συγκλονίσθηκε το πρωί της Παρασκευής από την είδηση ότι ο Μάικλ Φλιν είχε παραδεχθεί την ενοχή του, κυρίως ότι είχε πει ψέματα για τις συνομιλίες του με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ και πως στη συνέχεια δέχθηκε να συνεργασθεί με τη δικαιοσύνη.

Ο Μάικλ Φλιν επιβεβαίωσε κυρίως ότι ενήργησε υπό τις οδηγίες ενός «πολύ υψηλά ιστάμενου αξιωματούχου» της ομάδας προεδρικής μετάβασης που δεν είναι άλλος, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, από τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό και στενό συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ. 

Από τη στιγμή που οι επαφές αυτές με τον ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Κισλιάκ αφορούν το διάστημα μετά την εκλογή του μεγιστάνα τον Νοέμβριο του 2016, δεν συνηγορούν στην κατηγορία της συνέργειας του περιβάλλοντος Τραμπ με τη Μόσχα για τον επηρεασμό της ψηφοφορίας των προεδρικών εκλογών.

Ομως, είναι πιθανόν ότι ο Μάικλ Φλιν θα δώσει νέες πληροφορίες στους ερευνητές. Δεδομένου μάλιστα ότι, αν θέλει να επωφεληθεί από το επιεικές κατηγορητήριο, «ο στρατηγός Φλιν θα πρέπει να διηγηθεί πολλές ακόμη ιστορίες για την προεκλογική εκστρατεία και την περίοδο μετάβασης» μέχρι την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, δήλωσε στο CNN ο δημοκρατικός γερουσιαστής Μαρκ Ουόρνερ. «Δεν έχουμε τελειώσει», προειδοποίησε. 

Διαδικασία καθαίρεσης...

Και αν ο Ρόμπερτ Μιούλερ κατορθώσει να αποδείξει συνέργεια με τη Ρωσία ή παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, η διαδικασία καθαίρεσης δεν μπορεί καθόλου να αποκλεισθεί για το 45ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Χθες, ο Ντόναλντ Ταμπ έσπευσε ωστόσο να διαβεβαιώσει ότι δεν ανησυχεί καθόλου για τις αποκαλύψεις που μπορεί να κάνει ο Φλιν και επανέλαβε ότι δεν υπήρξε συνέργεια.

Προσπάθησε να διατηρήσει την προσοχή στραμμένη στη φορολογική μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε την προηγουμένη από την Γερουσία, πρώτη νομοθετική νίκη της θητείας του. 

Ομως οι δηλώσεις του και ο ορυμαγδός που προκάλεσε στο Twitter έσβησαν σήμερα τον απόηχο αυτής της ιστορικής μεταρρύθμισης.


 ΤΑ ΝΕΑ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου