Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Ντόρα Μπακογιάννη : Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να καλύψει τον κ. Καμμένο


Συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στην εφημερίδα Realnews και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα

Ο Πάνος Καμμένος είναι ο αδύναμος κρίκος της κυβέρνησης; 

Ο Πάνος Καμμένος είναι ένας επικίνδυνος υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος δεν έχει αίσθηση της ευθύνης την οποία πρέπει να έχει ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Έχει επανειλημμένως πιαστεί ψευδόμενος στην Βουλή των Ελλήνων, προσπαθώντας να παραπλανήσει τους πολίτες. Έχει παραβιάσει το νόμο περί μεσαζόντων και στη συζήτηση που έγινε στη βουλή κατέθεσε έγγραφα τα οποία είναι παραποιημένα και μη έγκυρα. Σε ποια άλλη δημοκρατία θα είχε αποκαλυφθεί ότι ο υπουργός Άμυνας εμπλέκετε με περίεργους μεσάζοντες σε μια εξαιρετικά ύποπτη υπόθεση πώλησης πολεμικού υλικού και δεν θα είχε οδηγηθεί σε παραίτηση;

Εκτιμάτε ότι η υπόθεση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας μπορεί να φτάσει και σε Ειδικό Δικαστήριο;

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να καλύψει πλήρως τον κ. Καμμένο και  αυτό σημαίνει ότι ηθικά, νομικά και πολιτικά είναι συνυπεύθυνος. Σήμερα αντιλαμβάνονται  τον κίνδυνο και γι’ αυτό θα επιλέξουν την άτακτη φυγή. Χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την πρόταση του κυρίου Φίλη που ζητά για ανθρωπιστικούς λόγους να μην υλοποιηθεί η συμφωνία  θα την “ακυρώσουν”, για να αποφύγουν τις ποινικές ευθύνες. Πάντως θέλω να επισημάνω ότι αν κάποιος προσπαθήσει να διαρρήξει το σπίτι σας και τον πιάσετε δεν σημαίνει ότι είναι αθώος και ότι δεν συνέβη τίποτα.

Εσείς ως ΝΔ θα ψηφίσετε την ανάκληση της συμφωνίας με την Σαουδική Αραβία;

Καταρχήν πρέπει να δούμε ποια είναι ακριβώς η πρόταση της κυβέρνησης. Θέλουν να ακυρώσουμε την συμφωνία για τα 300.000 βλήματα; Θέλουν να ακυρώσουν τη συμφωνία για τα 100.000 βλήματα που ζήτησαν οι Σαουδάραβες; Θέλουν να ακυρώσουν τη συμφωνία για την πώληση βομβών στη Σαουδική Αραβία; Το σίγουρο είναι ότι όταν ο πρωθυπουργός επιχειρηματολογούσε στη βουλή  για τη διαύγεια και την καθαρότητα της συμφωνίας και δεν είπε ούτε μια λέξη για το πού θα χρησιμοποιούνταν το στρατιωτικό υλικό, είναι το λιγότερο αφελές να πιστέψει κανείς ότι οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος από ευαισθησία ακυρώνουν τη συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά. Μάλιστα με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση επικαλείται την υπόθεση Siemens. Θεωρείτε ότι τα συγκεκριμένα ζητήματα αποτελούν «αχίλλειο πτέρνα» για τη ΝΔ; 

Νομίζω ότι ούτε  ο κ. Τσίπρας πιστεύει κάτι τέτοιο, απλώς επικαλείται σκάνδαλα διότι δεν μπορεί να απαντήσει στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Τι να πει σε αυτούς που τον ψήφισαν επειδή πίστεψαν ότι θα εφάρμοζε σεισάχθεια στα δάνεια; και τι να πει σε αυτούς που σήμερα πλειστηριάζεται η πρώτη κατοικία τους; Τι να πει σε αυτούς που τους κόβει το ΕΚΑΣ και στους κοινωνικά αδύναμους που τους κόβει τα  επιδόματα; Δεν μπορεί να πει τίποτα γι’ αυτό ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα. Ακούστε, αν υπήρχε κάτι που να ενοχοποιεί τη ΝΔ, αν υπήρχαν αποδείξεις ή ακόμη και ενδείξεις που μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν συγκεκριμένη κατηγορία φαντάζομαι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα είχε χάσει την ευκαιρία να οδηγήσει την υπόθεση στη δικαιοσύνη. Εμείς πάντως δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Αντίθετα η κυβέρνηση θα πρέπει να λογοδοτήσει για τα πενιχρά έσοδα από τη φοροδιαφυγή και την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, τσιγάρων και ποτών.

Πιστεύετε ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων για την    «μεταμνημονιακή Ελλάδα»; 

Πιστεύω ότι για να μπορέσει η χώρα να σταθεί στα πόδια της, να μεγαλώσει η πίτα και να ξαναφτιαχθεί μια δυνατή μεσαία τάξη, χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση με τους κοινωνικούς φορείς, την κοινωνία των πολιτών, τους κοινωνικούς εταίρους, την αυτοδιοίκηση και τις πολιτικές δυνάμεις, που πιστεύουν σε μια Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρώπης, που θα παράγει πλούτο και θα στηρίζει τους πιο αδύναμους. Γι’ αυτό έχω μιλήσει για τη  δημιουργία ενός ευρύτατου ελληνικού μετώπου το οποίο είναι θα είναι αποφασισμένο να βγάλει την χώρα από την κρίση. Εμείς δεν ονειρευόμαστε μια κοινωνία επιδοματούχων, ονειρευόμαστε μια κοινωνία εργαζόμενων, καλά αμειβόμενων και καλά ασφαλισμένων Ελλήνων.

Στο επικείμενο Συνέδριο της ΝΔ θα αναπροσαρμοστεί και ο ιδεολογικός προσανατολισμός του κόμματος; 

Ο ιδεολογικός προσανατολισμός της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφώς προσδιορισμένος και απόλυτα δικαιωμένος από τις εξελίξεις. Στο συνέδριο μας θα παρουσιάσουμε το όραμά μας για την Ελλάδα του 2020 και την εναλλακτική μας πρόταση που θα ανοίξει νέους δρόμους. Θα δώσουμε νέες απαντήσεις, καινούργιες λύσεις, αποτελεσματικές διεξόδους που θα πείσουν και τους πιο δύσπιστους και απογοητευμένους συμπολίτες μας.

Η εκλογή της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία της του νέου φορέα της κεντροαριστεράς επηρεάζει την στρατηγική της διεύρυνσης της ΝΔ; 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους πολίτες που θέλουν η Ελλάδα να αλλάξει σελίδα, αδιάφορα με το τι ψήφιζαν μέχρι χθες. Και αυτό είναι απαραίτητο και καταλυτικό για την πορεία της χώρας μας. Η κ. Γεννηματά θα προσπαθήσει να επαναπατρίσει ψηφοφόρους του κόμματός της που στις τελευταίες εκλογές επέλεξαν το ΣΥΡΙΖΑ. Η μάχη των ιδεών και των επιλογών στα σύνθετα προβλήματα της εποχής μας είναι χρήσιμη και ενδιαφέρουσα και εκεί θα κριθούμε.

Αισθάνεστε το νέο αυτό κόμμα ως εν δυνάμει κυβερνητικό σας εταίρο; 

Όπως σας είπα και νωρίτερα, η χώρα χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική συμμαχία για να πάει μπροστά. Μια συμμαχία για το αύριο, μια συμμαχία  για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Εκ των πραγμάτων η υπευθυνότητα και η σοβαρότητα δημιουργεί πεδίο σύγκλισης. Εύχομαι στην κεντροαριστερά να πετύχει την συνοχή της και να καταφέρει να καταστεί σοβαρός ευρωπαϊκός πυλώνας σταθερότητας στον χώρο της. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα η ενοποίηση διαφορετικών σχημάτων, έγινε το πρώτο βήμα, εύχομαι να αποδώσει.

Συμμερίζεστε την άποψη ότι το «μέτωπο του ναι» μπορεί να ξαναϋπάρξει ως ένα «μέτωπο» για την πτώση της κυβέρνησης; 

Το πρόβλημα δεν είναι η πτώση της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πέσει και θα πέσει με κρότο. Αυτό που μας απασχολεί είναι η επόμενη μέρα. Αυτή την επόμενη μέρα οφείλουμε να χτίσουμε με το ευρύτερο δυνατό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο. Με αυτούς που είναι αποφασισμένοι να δουλέψουν για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτό το έλεγα μαζί με λίγους ακόμη από την αρχή της κρίσης. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Η Ελλάδα βρίσκεται οκτώ χρόνια σε κρίση γιατί δεν μπόρεσαν να συνεργαστούν οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις, όπως έκαναν στην Κύπρο και την Πορτογαλία. Νομίζω ότι σήμερα όλοι είμαστε σοφότεροι και δεν θα μας συγχωρήσει κανείς πολιτικαντισμούς και τερτίπια.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου