Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική και το ποινικό δίκαιο



Τα προτεινόμενα μέτρα αποβλέπουν κυρίως στην εξασφάλιση της θεραπείας και επιβάλλονται μόνο για σοβαρά αδικήματα.

Πιο ανθρώπινη γίνεται η νομοθεσία για τα μέτρα θεραπείας που επιβάλλονται σε άτομα που απαλλάσσονται από ποινές λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής.

Νομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής επιχειρεί να προσαρμόσει την αναχρονιστική νομοθεσία στις σύγχρονες διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της ψυχιατρικής και του ποινικού δικαίου.

Τα προτεινόμενα μέτρα αποβλέπουν κυρίως στην εξασφάλιση της θεραπείας και επιβάλλονται μόνο για σοβαρά αδικήματα, ενώ καταργείται ο παρωχημένος μακροχρόνιος εγκλεισμός σε κλειστές μονάδες και θεσπίζονται στη θέση του σύγχρονα μέτρα θεραπείας, που εγγυώνται το αποτέλεσμα, την ασφάλεια των ψυχικά ασθενών δραστών και των τρίτων.

Στα μέτρα θεραπείας συγκαταλέγονται η τοποθέτηση σε ειδικό ψυχιατρικό τμήμα, η θεραπεία και ψυχιατρική παρακολούθηση σε Κέντρο Ψυχικής Υγείας, ή Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας, ή σε εξωτερικά ιατρεία δημόσιου ψυχιατρικού νοσοκομείου. 

Αποκλειστικά αρμόδιο για την επιβολή του μέτρου ασφαλείας γίνεται πλέον το δικαστήριο, που ορίζει και τη μέγιστη διάρκειά του, ο κατηγορούμενος αποκτά δικαίωμα έφεσης, δίνεται δυνατότητα αδειών, εξόδων ή διαμονής σε εποπτευόμενους χώρους στους θεραπευομένους, ενώ παράλληλα ορίζεται εισαγγελέας επόπτης.


Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου