Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Καμία συμπόνια για τους χαμηλοσυνταξιούχους



Ο υφυπουργός Εργασίας απορεί με τις αντιδράσεις των συνταξιούχων για το ΕΚΑΣ!

Προκλητικός και κυνικός απέναντι στους χαμηλοσυνταξιούχους εμφανίστηκε χθες ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος την ώρα που οι πρώτοι άρχισαν να νιώθουν για τα καλά τις επιπτώσεις από τις περικοπές στις συντάξεις που περιλαμβάνει ο νέος ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου. Ο υφυπουργός εμφανίστηκε να απορεί για το μέγεθος των αντιδράσεων από την πλευρά των συνταξιούχων, δήλωσε ωμά ότι το ΕΚΑΣ ήταν μια επινόηση των προηγούμενων κυβερνήσεων για να εξυπηρετήσουν προεκλογικές σκοπιμότητες και ότι «οι τεχνικοί λόγοι καταβολής του δεν υφίστανται» σήμερα! Οχι μόνο αμφισβήτησε την ανάγκη στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων μέσω του ΕΚΑΣ αλλά ο υφυπουργός έφθασε στο σημείο να υποσχεθεί αυξήσεις στις συντάξεις όταν θα έρθει η ανάπτυξη!

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο υφυπουργός χθες στη Βουλή μία ημέρα μετά την ψυχρολουσία από τις πρώτες περικοπές του νέου Ασφαλιστικού που δέχθηκαν οι συνταξιούχοι και ιδιαίτερα οι 340.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που χάνουν ή πρόκειται να χάσουν το ΕΚΑΣ βάσει των νέων διατάξεων. Αξιοσημείωτο είναι ότι το νέο Ασφαλιστικό κόβει με 18 τρόπους συντάξεις και επιδόματα, αρχής γενομένης από το ψαλίδι στο ΕΚΑΣ, ενώ ακολουθούν περικοπές στις επικουρικές, στα εφάπαξ, στα μερίσματα κ.α. Για άλλη μια φορά όμως, το υπουργείο Εργασίας επέλεξε να κάνει το μαύρο άσπρο αμφισβητώντας με ανακοινώσεις ότι γίνονται μειώσεις στις συντάξεις! Σε ό,τι αφορά ειδικότερα όμως το ψαλιδισμένο έως και 59% μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων που πρόκειται να καταβληθεί σήμερα χαρακτηρίζει την περικοπή ως αναγκαία αναπροσαρμογή. Η περικοπή αυτή θα οδηγήσει τα ποσά μερίσματος που θα χορηγούνται στο εξής σε 257.755 συνταξιούχους από τα επίπεδα των 201 ευρώ σε εκείνα των 82 ευρώ τον μήνα.

ΕΙΧΑΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ. Ειδικότερα ο Πετρόπουλος μιλώντας στη Βουλή υποστήριξε ότι το ΕΚΑΣ «επινοήθηκε» από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για να εξυπηρετήσει προεκλογικές σκοπιμότητες, πως «σήμερα οι τεχνικοί λόγοι καταβολής του ΕΚΑΣ δεν υφίστανται πια», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι η μείωση είναι πρόσκαιρη καθώς η κατάσταση θα αναστραφεί και τα εισοδήματα θα ενισχυθούν από την επιδιωκόμενη ανάπτυξη.

Επίσης, ο υφυπουργός Εργασίας απαντώντας σε ερώτηση του Χρήστου Κατσώτη (ΚΚΕ) επιχείρησε να καθησυχάσει τους συνταξιούχους υπογραμμίζοντας ότι η διήμερη καθυστέρηση πληρωμής των επικουρικών συντάξεων δεν θα οδηγήσει σε περαιτέρω απώλειες. Κατηγόρησε δε τον βουλευτή του ΚΚΕ ότι «υιοθετεί τα επιχειρήματα της Δεξιάς». «Δεν χαιρόμαστε για την κατάσταση των συνταξιούχων. Το 1996 επινοήθηκε το ΕΚΑΣ και λίγο μετά ήρθαν οι εκλογές. Με το ΕΚΑΣ τότε ήθελαν να κρατούν ομήρους τους συνταξιούχους. Ηταν επίδομα και όχι σύνταξη. Εμείς επιδοτούμε τις χαμηλές συντάξεις με ποσοστό αναπλήρωσης 120%» είπε χαρακτηριστικά ο Πετρόπουλος για να προσθέσει: «Επικρατεί παραπληροφόρηση. Οχι ότι δεν υπήρξε μείωση των συντάξεων επειδή έλλειπε το ΕΚΑΣ. Αυτό συνέβη! Ομως οι τεχνικοί λόγοι για την καταβολή του ΕΚΑΣ σήμερα δεν υφίστανται. Εξηγώ τα τεχνικά χαρακτηριστικά».

Ο ίδιος είπε ότι «δεν θα συμβιβαστούμε με την κατάσταση που βρίσκονται οι φτωχοί στη χώρα. Το αποδεικνύουν οι φροντίδες που παίρνουμε. Κριθήκαμε γι' αυτό και κανείς δεν μπορεί να μας πει τίποτα». Για την αποφυγή δε δυσάρεστων συμπερασμάτων αναφορικά με όσα είπε για το ΕΚΑΣ έσπευσε να σημειώσει: «Δεν είπα ότι κακώς δόθηκε ενίσχυση στους μικροσυνταξιούχους. Είπα ότι αυτό το επίδομα τους κρατούσε σε ομηρεία αντί να δοθεί πραγματική λύση σαν και αυτή που δίνουμε σήμερα εμείς. Βάζουμε κανόνες και ενισχύουμε τα χαμηλά εισοδήματα».


Έντυπη έκδοση
ΤΑ ΝΕΑ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου