Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Ο Σόιμπλε αποκάλυψε τι είχε πει στον Τσίπρα πριν γίνει πρωθυπουργός -Και δικαιώθηκε



Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποκάλυψε έναν άγνωστο διάλογο που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, στο Βερολίνο, πριν ο δεύτερος γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Οπως είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, είχε προειδοποιήσει τον Αλ. Τσίπρα ότι είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί αυτό που υποσχόταν προεκλογικά.

Σύμφωνα με τη διήγηση του Σόιμπλε, ο Ελληνας πρωθυπουργός τον συνάντησε στο Βερολίνο όταν δεν είχε αναλάβει ακόμη την εξουσία και του είχε πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά χωρίς να εφαρμόσει το μνημόνιο: «Τότε του είχα απαντήσει: "Αυτό είναι απολύτως αδύνατο. Δεν θα συμβεί. Πίστεψέ με"».

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ συνέχισε: ««Η αντίδρασή μου ήταν να του ευχηθώ να μην κερδίσει τις εκλογές, διότι δεν θα μπορούσε να κρατήσει την υπόσχεσή του. Υποσχέθηκε ένα πράγμα και έξι μήνες μετά έκανε το αντίθετο. Και η Ελλάδα αναγκάστηκε να πληρώσει τρομερό τίμημα για αυτό. Ήταν πολύ ακριβό για την Ελλάδα. Έχουμε μία συμφωνία. Όταν υπάρχει μία συμφωνία –είτε υπογράφηκε το καλοκαίρι, είτε πριν από ένα ή δύο χρόνια– οφείλεις να την εφαρμόσεις».

Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε επεσήμανε ότι «είναι μεγάλο λάθος να πιστεύει κάποιος ότι η Γερμανία είναι εχθρός της Ελλάδας ή είναι ενάντια στην Ελλάδα», για να προσθέσει: «Η Γερμανία είναι ο μόνος φίλος της Ελλάδας και αυτό αποδεικνύεται στο θέμα της προσφυγικής κρίσης».


«Η Ελλάδα ευθύνεται για την καθυστέρηση της αξιολόγησης»

Ωστόσο, ο Σόιμπλε ήταν και πάλι αυστηρός ως προς το ελληνικό πρόγραμμα: «Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν έχει ολοκληρωθεί, επειδή η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Ζήτησε μάλιστα, να μην θεωρεί η Αθήνα ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την προσφυγική κρίση προκειμένου να μην εφαρμόσει τους όρους της συμφωνίας. Ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι αν η Γερμανία έκλεινε τα σύνορά της, η Ελλάδα εντός 48 ωρών θα ήταν ένα αποτυχημένο κράτος, ενώ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή, η Γερμανία είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που την στηρίζει.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του London School of Economics, στο Λονδίνο , ο κ. Σόιμπλε σημείωσε πως «η αξιολόγηση, όπως κατάλαβα κατά την τελευταία συνάντηση του Eurogroup και θα καταλάβω και στην επόμενη συνάντηση την Δευτέρα, δεν έχει ολοκληρωθεί επειδή ως τώρα η Ελλάδα δεν έχει επιτύχει ό,τι έχει συμφωνηθεί για αυτή την αξιολόγηση. Δεν είναι θέμα των Θεσμών, είναι μόνο της Ελλάδας να ανταποκριθεί σε ό,τι έχει συμφωνηθεί. Είναι όμως θέμα των Θεσμών να βρουν μια λύση». 

Ο ίδιος, δήλωσε πως γνωρίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το επόμενο διάστημα, αλλά ταυτόχρονα και το πόσο άσχημη είναι η κατάσταση λόγω της προσφυγικής κρίσης, η οποία αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη χώρα. Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να μην θεωρηθεί ότι χρησιμοποιεί την μεταναστευτική κρίση προκειμένου να μην εφαρμόσει ό,τι έχει συμφωνηθεί για την υπέρβαση της κρίσης στην Ευρωζώνη, τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, διότι, όπως είπε, ό,τι έχει συμφωνηθεί, πρέπει να τηρηθεί: «Αν θέλεις να βελτιώσεις την ανταγωνιστικότητα - και η Ελλάδα είναι πολύ ειδική περίπτωση - είναι δύσκολο να το πετύχεις χωρίς το εργαλείο της εξωτερικής υποτίμησης, στο οποίο κάποια ευρωπαϊκά κράτη είχαν συνηθίσει για δεκαετίες. Είναι δύσκολο, αλλά καλή τύχη και νομίζω ότι είμαστε όσο πιο υποστηρικτικοί μπορούμε», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο πολιτικό κόστος της εφαρμογής των προγραμμάτων στήριξης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι σε καμία χώρα το πρόγραμμα δεν αγαπήθηκε, αλλά πάντα ήταν χρήσιμο. «Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χάσεις τις επόμενες εκλογές», παραδέχθηκε και ανέφερε ότι λόγω της προσφυγικής κρίσης και το δικό του κόμμα κινδυνεύει να ηττηθεί στις επικείμενες εκλογές σε τρία ομόσπονδα κρατίδια. «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη πτώση, αλλά παρόλα αυτά αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας», επισήμανε.



Πηγή: iefimerida.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου