Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Επιμένει μέχρι τέλους το ΔΝΤ για τους πλειστηριασμούς



Στη σκληρή του στάση για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικία και των πλειστηριασμών φαίνεται να επιμένει το ΔΝΤ

Στη σκληρή του στάση για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικία και των πλειστηριασμών φαίνεται να επιμένει το ΔΝΤ με πιλότο το «μοντέλο Κύπρου»  το οποίο αφαίρεσε ουσιαστικά το «δίχτυ προστασίας» για την πρώτη κατοικία

Μάλιστα, για τη χώρα μας η Ντέλια Βελκουλέσκου θέτει τον πρόσθετο όρο να υπολογίζεται η αξία των ακινήτων σε τιμές αγοράς -που έχουν βρεθεί στο ναδίρ- και όχι στις αντικειμενικές, γεγονός το οποίο θα πολλαπλασιάσει τους πλειστηριασμούς σε σημείο που θα πρόκειται για πλήρη απελευθέρωση.

Η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις καθυστερεί περαιτέρω και τη διαδικασία για την 1η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, καθώς παραμένουν ανοικτά βασικά προαπαιτούμενα της συμφωνίας.

Με την αξιολόγηση αυτή συνδέεται ευθέως το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους για να αποφευχθεί το «κούρεμα» των καταθέσεων.

Οι πιέσεις του κουαρτέτου για τα κόκκινα δάνεια και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, αλλά και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αποτέλεσαν ειδικό κεφάλαιο στις συνομιλίες Τσίπρα- Ολάντ κατά την διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Γάλλος Πρόεδρος προσφέρθηκε να λειτουργήσει ως «γεφυροποιός» μεταξύ Αθήνας και θεσμών προκειμένου να μειωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών και να αρθούν οι πιέσεις των δανειστών που ήταν εντονότερες τις τελευταίες ημέρες σε θέματα που αφορούν την διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων δανείων και τους όρους για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Χαρακτηριστική ήταν και η αναφορά του Φ. Ολάντ κατά την ομιλία του στην Βουλή όπου υπογράμμισε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί το δικαίωμα των Ελλήνων στην πρώτη κατοικία.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε χαρακτηριστικά: «Αλέξη μίλησα εκτός κειμένου για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι συμπεριέλαβε στην ομιλία του τους προβληματισμούς του Έλληνα Πρωθυπουργού για τα κόκκινα δάνεια.


Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου