Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Αιχμές Τσίπρα για την απουσία της Τουρκίας από την σύνοδο για το προσφυγικό



Η σημασία της Τουρκίας για τη διαχείριση των ανθρώπινων ροών βρέθηκε στο επίκεντρο και των δηλώσεων της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της συμμετοχής της Άγκυρας σε μια λύση για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Στην απουσία της Τουρκίας από τη μίνι-σύνοδο κορυφής για την προσφυγική κρίση στάθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

«Ένας κρίσιμος εταίρος δεν βρίσκεται ανάμεσά μας», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η συμμετοχή της Άγκυρας στο σχέδιο για την επίλυση της κρίσης είναι πολύ σημαντική προκειμένου να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές.

Ο κ. Τσίπρας επέκρινε την μη πρόσκληση της Τουρκίας στη σύνοδο, σχολιάζοντας πως καθ’ αυτόν τον τρόπο η συζήτηση θα περιοριστεί στις βαλκανικές και νοτιοευρωπαϊκές χώρες που αποτελούν το «βαλκανικό διάδρομο» για την είσοδο εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη Γηραιά Ήπειρο. «Όμως στην αρχή κάθε διαδρόμου υπάρχει μια είσοδος», προσέθεσε με νόημα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επισήμανε για εκ νέου την ανάγκη εξεύρεσης μιας «ευρωπαϊκής λύσης» στην κρίση, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και με μέλημα την προστασία των ανθρώπινων ζωών που χάνονται στο Αιγαίο Πέλαγος. «Ελπίζω να βρεθεί κοινός τόπος σε αυτό το δύσκολο πρόβλημα. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης».

Στο πλαίσιο αυτό, στηλίτευσε την στάση άλλων ευρωπαϊκών κρατών, λέγοντας ότι έχουν υιοθετήσει την πολιτική «όχι στην δική μου αυλή».

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε πως η Ελλάδα θα τηρήσει «εγκαίρως» τις υποχρεώσεις της, ολοκληρώνοντας την κατασκευή των πέντε κέντρων καταγραφής (Hotspots) στα νησιά έως τα μέσα Δεκεμβρίου, διευκρίνισε όμως πως το πρόβλημα δεν είναι τα εν λόγω κέντρα.

Η σημασία της Τουρκίας για τη διαχείριση των ανθρώπινων ροών βρέθηκε στο επίκεντρο και των δηλώσεων της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία σημείωσε πως μόνο μέσω συνεργασίας με την Τουρκία θα μπορέσει η Ευρώπη να λύσει την προσφυγική κρίση.

«Δεν θα λύσουμε το προσφυγικό πρόβλημα τελείως, χρειαζόμαστε, μεταξύ άλλων, περαιτέρω συζητήσεις με την Τουρκία για αυτό», δήλωσε η κ. Μέρκελ, λίγη ώρα πριν την έναρξη της μίνι-συνόδου, όπου θα συζητηθούν τρόποι διαχείρισης των ανθρώπινων ροών που κινούνται προς τη Βόρεια Ευρώπη μέσω της «βαλκανικής οδού».

«Μόνο με την Τουρκία μπορούμε να μετατρέψουμε το παράνομο σε νόμιμο. Είναι πολύ σημαντικό η [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή να συζητήσει περισσότερο την ατζέντα της μετανάστευσης με την Τουρκία», είπε.

Στην ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. στάθηκε εκ νέου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Το κώδωνα του κίνδυνου έκρουσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας – που τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής – Μίρο Σεράρ, τονίζοντας πως εάν δεν βρεθεί κάποια λύση μέσα στις επόμενες εβδομάδες η χώρα του δεν θα μπορεί πλέον να αντέξει τις μαζικές εισροές προσφύγων και μεταναστών.

Υπογράμμισε ακόμα πως ένα από τα «κλειδιά» για τον περιορισμό του ανθρώπινου κύματος προς τα Βαλκάνια βρίσκεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, σημειώνοντας πως η Ε.Ε. θα πρέπει να υποστηρίξει με προσωπικό και πόρους τη χώρα μας.

«Ελπίζω ότι σήμερα θα βάλουμε τέλος στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων και του ‘καλώς ήρθατε’», δήλωσε προσερχόμενος στη μίνι-σύνοδο ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, σχολιάζοντας με νόημα ότι συμμετέχει ως «απλός παρατηρητής», καθώς – μετά την ανέγερση φραχτών στα νότια σύνορα με Κροατία και Σερβία – η χώρα του «δεν ανήκει πλέον στο διάδρομο».

Σημείωσε πως σε προηγούμενες συνόδους είχε προτείνει την αποστολή ευρωπαϊκών δυνάμεων για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων με την Τουρκία, «εάν δεν μπορούν να τα φυλάξουν μόνοι τους».

Αν η Ευρώπη αποτύχει οι λαϊκιστές θα κερδίσουν, δήλωσε λίγη ώρα αργότερα ο κεντροαριστερός αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, ουσιαστικά τονίζοντας την πολιτική σημασία της μίνι-συνόδου.

Στη σύνοδο, που ουσιαστικά εστιάζει στον περιορισμό των προσφυγικών ροών από τα Βαλκάνια στη Βόρεια Ευρώπη συμμετέχουν η Ελλάδα, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η ΠΓΔΜ, η Γερμανία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία η Σερβία και η Αλβανία. Παρόντες είναι οι πρόεδροι της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωβουλής, ενώ έχουν επίσης κληθεί οι επικεφαλής της Frontex, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.


Πηγή: skai.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου