Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Αντιμέτωπη με τη 'μαμά Μέρκελ' στη Μαδρίτη η ΝΔ



Γαλάζιες ανησυχίες για τη θέση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αναφορικά με την αντιπολιτευτική στάση της ΝΔ στην Ελλάδα. Το ταξίδι της αντιπροσωπείας της ΝΔ στη Μαδρίτη επιβεβαίωσε το παγερό κλίμα στις σχέσεις Μεϊμαράκη-Σαμαρά. Σε τεντωμένο σχοινί οι εσωκομματικές ισορροπίες.

Η εσωκομματική αναταραχή στη ΝΔ από την απόσυρση της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη για την αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είναι ίσως ο πιο ανώδυνος πονοκέφαλος για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ετήσια σύνοδο του ΕΛΚ.
Αύριο και μεθαύριο στη Μαδρίτη η πολυπληθής αντιπροσωπεία της ΝΔ υπό το Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με την κριτική των αδελφών κομμάτων της -ειδικότερα αυτών που βρίσκονται στην κυβερνητική εξουσία στις χώρες τους- για την αντιπολιτευτική στάση της ΝΔ στο εσωτερικό της Ελλάδας μετά και την καταψήφιση του πρώτου εφαρμοστικού νόμου του τρίτου μνημονίου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα από το βήμα της βουλής την Παρασκευή είχε σπεύσει να εγκαλέσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι παρενέβη και ζήτησε από τη «μαμά Μέρκελ να μας κάνει ντα» ενώ από την κριτική του Βαγγέλη Μεϊμαράκη δεν ξέφυγε και ο Γάλλος επίτροπος οικονομικών Πιερ Μοσχοβισί για την προτροπή του προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν τα μέτρα που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Πάντως κορυφαία στελέχη και βουλευτές της ΝΔ αναρωτιούνταν τις προηγούμενες μέρες για το κλίμα που θα συναντήσουν στην ετήσια σύνοδο του ΕΛΚ στη Μαδρίτη και εξέφραζαν και φόβους μήπως η προεκλογική κούρσα για την διεκδίκηση της προεδρίας της ΝΔ επαναφέρει τη ΝΔ σε αντιπολιτευτικές πρακτικές ανάλογες με την περίοδο του πρώτου μνημονίου.
Πάντως οι τέσσερις υποψήφιοι με στόχο τη συσπείρωση των εσωκομματικών τους δυνάμεων ανεβάζουν τους τόνους κατά του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη και σε μια ακτιβιστική κίνηση μαζεύοντας διαδικτυακά υπογραφές ελεύθερων επαγγελματιών «για να μπει τέλος στη φοροκαταιγίδα». Τις προηγούμενες μέρες ο Άδωνις Γεωργιάδης παρείχε διαβεβαιώσεις προς τους αγρότες πως η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα μέτρο φορολογίας σε βάρος τους ανάλογες με τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει η ΝΔ στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου και στη συνέχεια τις «μάζεψε». Ενώ και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα για «ουρές» στα μέτρα του μνημονίου με αφορμή το κυβερνητικό αλαλούμ για την επιβολή φορολογικών χαρατσιών για την στήριξη του ασφαλιστικού.

Από την άλλη μεριά το δεύτερο μεγάλο ζήτημα των ημερών που προς το παρόν φαίνεται να έχει αποσυρθεί από το προσκήνιο είναι η πρόταση που έπεσε κυρίως από το Βερολίνο και τη Γερμανίδα Καγκελάριο για κοινές περιπολίες Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο με αφορμή την προσφυγική κρίση, θέμα για το οποίο επίσης η ΝΔ έχει πάρει αρνητική θέση, με το Βαγγέλη Μεϊμαράκη να στρέφεται πρωτίστως κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Τσίπρα, με αφορμή παλιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού που είχε αναρωτηθεί για το αν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα.

Ενδεικτικό ενός κλίματος είναι και το γεγονός ότι ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης στον απόηχο του ταξιδιού της Άγκελας Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη κατηγόρησε τον Ρ.Τ. Ερντογάν για «ανατολίτικο παζάρι» αναφορικά με το αίτημά του για επίσπευση της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ και υπενθύμισε ότι το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων οφείλεται σε σειρά παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας όπως η στάση της στο Κυπριακό και η άρνησή της να υπογράψει το δίκαιο της θάλασσας.
Σε τεντωμένο σχοινί οι εσωκομματικές ισορροπίες

Την ίδια στιγμή σε επικίνδυνα τεντωμένο σχοινί κινούνται οι γαλάζιες εσωκομματικές ισορροπίες. Η απόσυρση της υποψηφιότητας Μπακογιάννη για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ έδωσε τροφή για αντιπαράθεση της πρώην υπουργού με τον Αντώνη Σαμαρά, χρεώνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ δάκτυλο πίσω από αυτή την εξέλιξη. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι στο επίσημο δελτίο τύπου της ΝΔ για την αντιπροσωπεία του κόμματος που θα βρεθεί στη Μαδρίτη δεν συμπεριλαμβάνεται ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος μάλιστα θα παραβρεθεί και θα μιλήσει και σε εκδήλωση κατά του λαϊκισμού. Ταυτόχρονα και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, χρέωσε στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη την απώλεια της αντιπροεδρίας του ΕΛΚ.
Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό σε εκκρεμότητα παραμένει και η επιλογή της εταιρείας που θα αναλάβει την οργάνωση των τεχνικών διαδικασιών της εκλογής προέδρου στη ΝΔ. Παρά το γεγονός ότι ήταν προγραμματισμένο να ανακοινωθούν χτες τα αποτελέσματα του διαγωνισμού τελικά το θέμα φαίνεται να παραπέμπεται πιθανό για μετά την επιστροφή των υποψηφίων προέδρων της ΝΔ από το συνέδριο του ΕΛΚ.



Πηγή : news247.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου