Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Φίλη για τον ΣΥΡΙΖΑ καλύτερα να τρώς παρά να μιλάς: Δεν μπορούμε να πάρουμε πίσω τον ΦΠΑ 23% -Εχουμε δεσμευτεί από τον Αύγουστο



Πιο άμεση παραδοχή από αυτή του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, δεν υπάρχει για το θέμα του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά FΜ, ο κ. Φίλης παραδέχθηκε: «Δεν μπορούμε να βρούμε ισοδύναμα άλλα να εκλογικεύσουμε ένα μέτρο που μας απομακρύνει από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να το λειάνουμε. Ξεκινώ από την πιο ήπια αντιμετώπιση δημοσιονομικά. Θα υπάρξει πρόβλημα για τις επιχειρήσεις, είναι σαφές».

Ο υπουργός, μεταξύ άλλων, είπε ότι, όπως όλα δείχνουν, παραμένει ο ΦΠΑ στο 23% για τα ιδιωτικά σχολεία και ψάχνουν λύση για τα φροντιστήρια. Εξετάζουν αν μπορεί να υπάρχει χαμηλότερος συντελεστής. Αυτό θα είναι ένα θέμα διαπραγμάτευσης με την τρόικα, αφού, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως είπε ο υπουργός Παιδείας, όσα πεδία φορολογούνται για πρώτη φορά, μπαίνουν στο 23%.

Ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι δεν είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση το έθεσε ως προαπαιτούμενο. «Άλλο πράγμα το ιδιωτικό σχολείο, πάνε εύποροι συμπολίτες μας τα παιδιά τους. Άλλο είναι το φροντιστήριο. Άλλοι οι παιδικοί σταθμοί και άλλο τα νηπιαγωγεία. Δεν θέλω να μπω σε συγκεκριμένη εξαγγελία. Ψάχνουμε μια ελάφρυνση του μέτρου».

Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν το καταργούν είπε: «Δεν μπορούμε να το καταργήσουμε γιατί έχουμε δεσμευθεί από τον Αύγουστο. Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία όσα πεδία φορολογούνται για πρώτη φορά μπαίνουν στο 23%. Πρέπει να συννενοηθούμε και με την τρόικα γι αυτό. Θα συνεννοηθούμε με την τρόικα για να μειώσουμε τον συντελεστή. Δυστυχώς δεν είναι θέμα που λαμβάνει μόνη της την απόφαση η κυβέρνηση. Η τελική απόφαση θα βγει τις προσεχείς μέρες. Δεν πληρώνει ο κόσμος τώρα».

Για τους διορισμούς και τα κενά στα σχολεία είπε ότι «έχουν καλυφθεί με προσλήψεις αναπληρωτών. Έχουν φύγει 25.000 εκπαιδευτικοί και έχουν προσληφθεί λιγότεροι από 1.000.

Οι αναπληρωτές δεν αποτελούν λύση και είναι ευκαιριακή μορφή εκπαιδευτικού λειτουργήματος. Οι πρώτοι διορισμοί που θα γίνουν θα έχουν ισχυρή δόση Παιδείας και θα είναι μέσα στο 2016. Δεν μπορώ να πω αριθμό γιατί θα είναι ανεύθυνο. Η κυβέρνηση έχει χρέος να προχωρήσει σε μέτρα με κοινωνικά αντισταθμίσματα, με ένα παράλληλο πρόγραμμα και θα το αποδείξει στον χώρο της εκπαίδευσης. Να δούμε τι ακριβώς θα γίνει στο Ασφαλιστικό. Αυτά που γίνονται είναι νόμοι που δεν είχαν ψηφιστεί από εμάς. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί δικαιολογία. Θα γίνει μια συνολική ασφαλιστική μεταρρύθμιση με μια όσο το δυνατόν αξιοπρεπή σύνταξη».



Πηγή: iefimerida.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου