Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Θρίλερ στις Βρυξέλλες - Μέρκελ: Θα συναντηθώ με τον Τσίπρα αν αυτός το θέλει!



«Δεν υπάρχει προγραμματισμένο ραντεβού» λένε Παρίσι και Βερολίνο - Ξεκίνησε τις εργασίες της η Σύνοδος Κορυφής

Σε θρίλερ εξελίσσεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες - η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της το μεσημέρι της Τετάρτης- η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Φυσικά θα συναντηθώ με τον Αλέξη Τσίπρα, αν ο ελληνας πρωθυπουργός θα το ήθελε».

Η γερμανίδα καγκελάριος ισχυρίστηκε επίσης ότι «Οπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος» ερωτηθείσα σχετικά για την προοπτική μιας σημαντικής εξέλιξης.

Παράλληλα η κ. Μέρκελ επανέλαβε οτι «στόχος μας είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ, ενώ σημείωσε ότι «το μήνυμα στην Αθήνα θα είναι ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς πρέπει να συνεχιστούν».

Ανοιχτό άφησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ το ενδεχόμενο για μια συνάντηση μεταξύ του ιδίου, της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και του ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Λατινικής Αμερικής στις Βρυξέλλες.

«Αν, στο περιθώριο, μπορούμε με την κυρία Μέρκελ, όπως και με άλλους αρχηγούς κρατών και με τον κ. Τσίπρα να συζητήσουμε (το θέμα της Ελλάδας) θα το κάνουμε», είπε ο Ολάντ στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του για τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε εξάλλου να «επιταχυνθούν» και να «ολοκληρωθούν» γρήγορα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει «να σκεφτόμαστε λύσεις που θα ήταν κακές και για την Ελλάδα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την ευρωζώνη».

Μετά τις χθεσινές αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες για το κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί ή όχι η τριμερής, νέα φημολογία έρχεται στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Τετάρτης, λίγες ώρες πριν από την συνάντηση, σύμφωνα με την οποία τέτοιο ραντεβού δεν έχει προγραμματιστεί.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση την Τετάρτη μεταξύ του κ. Τσίπρα, του γάλλου προέδρου και της γερμανίδας καγκελαρίου μετέδωσε νωρίτερα το Reuters επικαλούμενο γαλλο αξιωματούχο.

«Δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση σε αυτό το στάδιο - θα δούμε τι θα γίνει, όταν φθάσουμε εκεί» δήλωσε ο γάλλος αξιωματούχος το οποίο επιβεβαίωσε και η Γραμματεία της Προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι θα γίνει συνάντηση, δήλωσε από την πλευρά της και η εκπρόσωπος της καγκελαρίας, ενώ σε ερώτηση αν η γερμανική πλευρά θέτει όρους για να γίνει αυτή η τριμερής απάντησε αρνητικά.

Μια συνάντηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εάν υπάρξει σχετικό αίτημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, παρόλο που η Γερμανίδα καγκελάριος δεν σχεδιάζει μέχρι στιγμής να πραγματοποιήσει ξεχωριστές συνομιλίες μαζί του κατά τη σημερινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, δήλωσε η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς.

Απαντώτας στις δηλώσεις τηε εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης ελληνική πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ προσθέτοντας: «Μόνο εάν υπάρχει έδαφος, θα γίνει συνάντηση του πρωθυπουργού με την Άγγελα Μέρκελ».

Οσον αφορά τις ελληνικές προτάσεις η εκπρόσωπος της καγκελαρίας δήλωσε ότι αυτές συζητούνται στις Βρυξέλλες και εμείς δεν θα τις σχολιάσουμε.

Παράλληλα, απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς ότι η Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος σε σχέση με το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι υπάρχει μεταξύ τους στενή συνεργασία και εμπιστοσύνη.


Σε δηλώσεις προχώρησε σήμερα και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. «Θεωρητική η παράταση του ελληνικού προγράμματος χρηματοδότησης είναι πιθανή, αλλά είναι αδόκιμη η όποια συζήτηση για κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή», δήλωσε την Τετάρτη.

«Ναι, βέβαια. Θεωρητικά είναι πιθανή. Έχουμε ήδη παρατείνει το πρόγραμμα αυτό δύο φορές, τον Δεκέμβριο και πρόσφατα μέχρι τις 30 Ιουνίου", δήλωσε ο Μάρτιν Γιέγκερ.

«Αλλά το ζήτημα αυτό δεν είναι καθόλου στην ατζέντα αυτή τη στιγμή», προσθέτοντας ότι προτεραιότητα είναι η επιτυχής ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος μέχρι το τέλος του μήνα.

Συνάντηση Τσίπρα-Τούσκ

Ο ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού Συμβουλίου το μεσημέρι της Τετάρτης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκεσε περίπου 30 λεπτά. Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Τουσκ για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας -εταίρων, αναλύοντας τα αγκάθια που παραμένουν έως σήμερα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως πρέπει να βρεθεί μια λύση.



Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου