Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Της κωλοτούμπας το κάγκελο Ζωή Κωνσταντοπούλου: "Σχήμα λόγου το "κατάργηση του μνημονίου με ένα νόμο"



Στην τηλεοπτική εκπομπή "Ακραίως" του skai φιλοξενήθηκε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου σε μία συνέντευξη που είχε αρκετά σημεία έντασης.

Η Πρόεδρος της Βουλής ξεκίνησε... "φορτσάτη": "Αυτό που ειπράττω από τον κόσμο είναι μία αμέριστη εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση και μία άνευ προηγουμένου στήριξη, παρά τις αφιλότιμες προσπάθειες που γίνονται από όσους έχουν συμφέροντα από την συνέχιση των μνημονίων. Παρά αυτές τις προσπάθειες, η κοινωνία και οι πολίτες δεν μασάνε".

Σχετικά με την συμφωνία: "Είναι άστοχο να προσπαθεί κανείς να κάνει ερμηνείες με βάση τις διαρροές. Οι συνθέσεις και οι αντιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να ερμηνευτούν ως καπετανάτα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση και δεν έχω κανέναν λόγο να μην έχω εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό. Οι προσπάθειες που γίνονται να υπονομευτεί η θέση της Ελλάδας, ξεπερνούν κάθε όριο. Εγώ είχα απευθυνθεί στα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης, που έχουν απολαύσει διακριτική μεταχείρηση όταν ο λαός στέναζε και τους ρώτησα: Όταν θα μαχόμαστε για τα δίκαια του ελληνικού λαού, εσείς τι θα κάνετε; Με τίνος το μέρος θα είστε; Ήταν ένα ρητορικό ερώτημα".

"Η ανακοίνωση της 20ης Φεβρουαρίου είναι ένα κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup που δεν έχει και καμία νομική υπόσταση. Περιέχει τον οδικό χάρτη της διαπραγμάτευσης και έχουμε ήδη διανύσει έναν δρόμο άρα είναι άστοχο να μιλάμε για την 20η Φεβρουαρίου", συνέχισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

"Φάκελος μνημόνια"

"Δεν είδαμε στη Βουλή που είστε Πρόεδρος να έρθει αυτός ο νόμος που να καταργεί τα μνημόνια. Γιατί δεν το κάνατε αυτό αφιού το υποσχεθήκατε, να καταργήσετε τους μνημονιακούς νόμους με ένα νομοσχέδιο", ρωτήθηκε στην συνέχεια η Πρόεδρος της Βουλής.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε λέγοντας πως δεν θεωρεί καλόπιστη την ερώτηση.

"Το μνημόνιο δεν είναι ζήτημα κριτικής, ή προσέγγισης αντοχών. Το μνημόνιο είναι ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς και πρέπει να πάψει σε όλη την Ευρώπη. Έχει εξηγηθεί ότι χιλιάδες διατάξεις δεν καταργούνται με ένα νόμο. Το σχήμα λόγου "με ένα άρθρο και ένα νόμο" είχε ειπωθεί για να καταδείξει την βαθιά αντιδημοκρατική επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά να φέρει με ένα άρθρο εκατοντάδες νόμους με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Να είμαστε σαφείς: Προφανώς η κατάργηση του μνημονίου προϋποθέτει πολλαπλά νομοθετήματα και για αυτό που λέτε ότι δεν έχει γίνει αυτό, να πω ότι έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται, παρόλο που η κυβέρνηση δεν είναι απερίσπαστη".

Ανθρωπιστική κρίση, καταπολέμηση της διαφθοράς, 100 δόσεις ήταν από τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης που σηματοδότησε το "ξήλωμα" του μνημονίου σύμφωνα με την Πρόεδρο της Βουλής.

Ακόμη, η Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε πραξικοπηματική κίνηση το "μαύρο" στην ΕΡΤ.

"Κάποιοι διακαώς επιθυμούν να μπουν νέα μνημόνια" συμπλήρωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πριν η κουβέντα κατευθυνθεί στον ΕΝΦΙΑ.

"Στις δεσμεύσεις μας είναι και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ", ωστόσο δήλωσε πως δεν έχει κάποια περαιτέρω ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα της επικείμενης κατάργησης του συγκεκριμένου φόρου.

Έντιμη συμφωνία

"Τι θα περιλαμβάνει αυτή η έντιμη συμφωνία;" ρωτήθηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην συνέχεια.

"Έχει δημιουργηθεί ένα πολύ κακό προηγούμενο από τις μνημονιακές περιόδους. Μου κάνει εντύπωση ότι υπαινίσεστε ότι υπάρχουν έτοιμα σχέδια για τα οποία με έχει ενημερώσει μυστικά ο πρωθυπουργός. Γνωρίζετε ότι υπάρχει κάποια συμφωνία που δεν γνωρίζω εγώ κύριε Χατζή; Αν υπήρχε σύγκλιση τετελεσμένη θα το ήξερε πρώτος από όλους ο ελληνικός λαός. Αυτή η ηγεσία δεν συνάπτει συμφωνίες σε κλειστές πόρτες. Ο υπουργός Οικονομικών κάνει μία εκτίμηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Είναι αστείο να ερμηνεύουμε τέτοιες εκτιμήσεις" συμπλήρωσε η κα Κωνσταντοπούλου με την ένταση να είναι διάχυτη.

Η αξίωση να επιβληθούν πολιτικές που παραβιάζουν μία τόσο νωπή εντολή και η αξίωση να παραταθεί ένα τετελεσμένο και διακεκομένο καθεστώς που ήταν το μνημόνιο, αυτή η αξίωση είναι βαθιά αντιδημοκρατική. Μου μιλάτε κύριε Χατζή επί υποθετικών σεναρίων. Έχω αμέριστη εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό. Αποκλείεται να κάνει συμφωνία που θα υπονομεύει την δημοκρατία. Οτιδήποτε άλλο είναι σεναριολογία εκτός πραγματικότητας" τόνισε ακόμη η Πρόεδρος της Βουλής.

"Προσπαθείτε να κάνετε μία μικρολογία που είναι ανεπίκαιρη. Η ημερομηνία της 20ής Φεβρουαρίου είναι ανεπίκαιρη σήμερα" απάντησε η κα Κωνσταντοπούλου όταν η συζήτηση επανήλθε στο κοινό ανακοινωθέν του συγκεκριμένου Eurogroup.

Για το αν θα περάσει από την έγκριση του εσωτερικού του ΣΥΡΙΖΑ η οποιαδήποτε συμφωνία, η Πρόεδρος της Βουλής απάντησε πως η κυβέρνηση δεν είναι dealer, αλλά πολιτικός φορέας που εκπροσωπεί αυτούς που την εξέλεξαν.

(Μη) απάντηση σε Ντόρα!

Σχετικά με τα όσα δήλωσε νωρίτερα για το πρόσωπό της η Ντόρα Μπακογιάννη και αν θέλει να σχολιάσει την κατηγορία που της προσάπτει η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ότι αρνήθηκε να δώσει τα αποθεματικά της Βουλής, η Ζωή Κωνμσταντοπούλου απάντησε ξερά: "Όχι"!

Για το αν της ζητήθηκε να δώσει τα αποθεματικά της Βουλής απάντησε: "Η πρόεδρος της Βουλής δεν είναι διαχειριστής αποθεματικών. Δεν μου έχει ζητηθεί αυτό το οποίο με ρωτάτε. Την Παρασκευή μου εστάλη μία επιστολή από τον κύριο Μάρδα την οποία ερμηυνεύω ως διερευνητική. Θα ερευνήσω το πλαίσιο και θα υπάρξουν οι νόμιμες διαδικασίες".

"Κάθε φορά που ανοίγω ένα θέμα, σκάει ένα λάστιχο σε βενζινάδικο..." συμπλήρωσε δηκτικά η Κα Κωνσταντοπούλου, συμπληρώνοντας πως δεν έχει κανένα πρόβλημα να αναφερθεί στο συγκεκριμένο περιστατικό γιατί δεν έχει κάτι να κρύψει.

'Ενταση για τις Επιτροπές στη Βουλή

Ακλούθως, η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στις Επιτροπές της Βουλής, πυροδοτώντας νέο γύρο έντασης.

"Έχει δημιουργηθεί η Επιτροπή για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους για να δούμε τι είναι αυτό το χρέος που χρησιμοποιείται ως εργαλείο και μέσο εξανγκασμού σε συναινέσεις. Θα εξετάσει τις συμβάσεις διαφθοράς, την Siemens, τα εξοπλιστικά, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα εκδώσει τα πορίσματά της. Τον Ιούνιο θα έχουμε τα πρώτα συμπεράσματα και η Επιτροπή θα υλοποιήσει τον έλεγχο που αποτελεί υποχρέωση" είπε αρχικά η Πρόεδρος της Βουλής.

"Η πρωτοβουλία αυτή συγκεντρώνει μεγάλη διεθνή υποστήριξη. Η δεύτερη πρωτοβουλία είναι η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών που θα διεκδικήσει όλο το εύρος των οφειλών. Και το κατοχικό δάνειο και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών. Η σύσταση της Επιτροπής έγινε με πρότασή μου αλλά είναι μία πρωτοβουλία που είχε συσταθεί στην προηγούμενο Βουλή με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα. Για πρώτη φορά δημιουργεί την υποχρέωση στην άλλη πλευρά να τοποθετηθεί".

"Αυτά που ακούγαμε από προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως αυτά που ακούγαμε από τον υπουργό Οικονομικών Σαχινίδη πριν τρία χρόνια ότι δεν υπάρχουν φάκελοι και στοιχεία είναι απόδειξη ότι δεν υπήρχε βούληση" υπογράμμισε η κα Κωνσταντοπούλου.


Πηγή : newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου