Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Πανηγυρίζει το Λονδίνο για υπαναχώρηση της Αθήνας στο θέμα των γλυπτών μετά τις δηλώσεις Ξυδάκη


Η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι νόμιμος ιδιοκτήτης των «Ελγίνειων» Μαρμάρων. Η Telegraph σχολιάζει το όχι στη δικαστική διεκδίκηση.

«Η ελληνική κυβέρνηση τελικά αναγνώρισε ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι νόμιμος ιδιοκτήτης των "Ελγίνειων" Μαρμάρων». Ετσι ξεκινά το άρθρο με το οποίο η βρετανική πολιτική εφημερίδα Daily Telegraph σχολιάζει τη δήλωση του αν. υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη, σύμφωνα με την οποία, ο δικαστικός δρόμος απορρίπτεται και «η οδός για τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι η διπλωματική και η πολιτική».

  Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η ανακοίνωση που προκάλεσε έκπληξη, ήρθε μόλις 48 ώρες μετά την αποστολή μιας πολυσέλιδης αναφοράς στην ελληνική κυβέρνηση από το δικηγορικό γραφείο Doughty Street Chambers - με το οποίο, ως γνωστόν, συνεργάζεται η Αμάλ Κλούνεϊ - που ανέφερε ότι αν η Ελλάδα προχωρούσε δικαστικά στη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα υπήρχουν μόνο 15% πιθανότητες να κερδίσει τη διαμάχη σε βρετανικό δικαστήριο. Και συνεχίζει: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε ότι και ένα διεθνές δικαστήριο μάλλον δεν θα έφτανε σε διαφορετικό αποτέλεσμα.

Απογοήτευση του προέδρου του Διεθνούς Συνδέσμου για την Επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα

 Εν τω μεταξύ, την απογοήτευσή του σχετικά με την υπόθεση της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο εξέφρασε με επιστολή του ο Ντέιβιντ Χιλ, πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου για την Επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.

  Πριν καν ακούσει τις συμβουλές που έχουν να του προσφέρουν οι Βρετανοί δικηγόροι (και συγκεκριμένα το γραφείο Doughty Street Chambers ), ο Νίκος Ξυδάκης απορρίπτει τη λύση δια της νομικής οδού, αναφέρει ο Ντέιιβιντ Χιλ. «Γιατί δεν περίμενε καν τη συνάντηση με τους  Βρετανούς δικηγόρους πριν αποφασίσει για το πως θα κινηθεί;», αναρωτιέται ο κ. Χιλ.

Στην ίδια επιστολή του ο κ. Χιλ σημειώνει πως οι υποστηρικτές της Ελλάδας ανά τον κόσμο απογοητεύτηκαν από την στάση του έλληνα υπουργού.



Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου