Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Αντίθετη στις ποσοστώσεις η Γαλλία


Την αντίθεσή του στις προτάσεις της Κομισιόν για την εισαγωγή ποσοστώσεων στην κατανομή των προσφύγων και μεταναστών εξέφρασε ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Σπάνια ο Μανουέλ Βαλς έχει δείξει ότι συμφωνεί με τις εντολές των Βρυξελλών και για ακόμα μια φορά δεν έχασε την ευκαιρία να δηλώσει ξεκάθαρα τη διαφωνία του. Δεν θέλει καν να ακούει για κατανομή μεταναστών και προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες βάσει ποσοστώσεων.

«Θέλω να είμαι εξαιρετικά σαφής για το θέμα αυτό», είπε. «Είμαι κατά των ποσοστώσεων για τους μετανάστες, γιατί δεν συνάδουν με τις γαλλικές προτάσεις. Το άσυλο παρέχεται με κριτήρια και όχι με ποσοστώσεις ». Τη δήλωση έκανε όχι από το πρωθυπουργικό του γραφείο, αλλά από την πόλη Μεντόν στη νότιο Γαλλία, νευραλγικό σημείο των συνόρων, όπου καταφθάνουν τα τρένα από την Ιταλία.

Άπιαστο όνειρο

Ε. Βαλς: Είμαι κατά των ποσοστώσεων για τους μετανάστες, γιατί δεν συνάδουν με τις γαλλικές προτάσεις

Στην περιοχή επικρατεί μονίμως μεγάλη ένταση. Υπολογίζεται ότι γύρω στους 200 μετανάστες επιχειρούν καθημερινά να περάσουν από εκεί στη Γαλλία. Όσοι συλλαμβάνονται επαναπροωθούνται στην απέναντι ιταλική πόλη Βαντιμίγι. Οι εικόνες είναι πλέον γνωστές: κουρασμένοι με το σάκο στον ώμο, περιπλανώνται γύρω από το σιδηροδρομικό σταθμό ελπίζοντας σε μια νέα ευκαιρία.

Άλλοι επιχειρούν να περάσουν με τα πόδια. Και εάν τα καταφέρουν, ο προορισμός είναι
βορειοδυτικά, στην πόλη Pas de Calais. «Ζούγκλα» είναι το όνομα που οι ίδιοι οι μετανάστες έχουν προσδώσει στην περιοχή έξω από την πόλη, όπου συνωστίζονται υπό άθλιες συνθήκες σε πρόχειρα καταλύματα. Το όνειρό τους είναι να περάσουν στην Αγγλία, σκαρφαλώνοντας σε φορτηγά ή στο τραίνο Eurostar, ή στα φέρι μποτ, ή ακόμη αντιμετωπίζοντας την Μάγχη κολυμπώντας. Όνειρο άπιαστο για τους περισσότερους που το πληρώνουν συχνά με τη ζωή τους.

Πιέσεις από την αντιπολίτευση

Παρά τα ανθρώπινα δράματα πάντως είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να υπαναχωρήσει στο ζήτημα καθώς δέχεται έντονες πιέσεις από τα δεξιά και τον Νικόλα Σαρκοζί που ζητάει αναθεώρηση των Συνθηκών και ένα «Σέγκεν ΙΙ» αλλά και από την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν.

Να σημειωθεί πάντως, ότι η αρχική αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν «μάλλον χαλαρή», όπως σημειώνουν σχολιαστές. Η θέση της όμως άλλαξε μετά το κατηγορηματικό «όχι» του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει του σχεδίου της Κομισιόν, η Γαλλία θα έπρεπε να δεχθεί στο έδαφός της το 14,17 % των μεταναστών και προσφύγων ενώ το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στη Γερμανία με 18,42 %.


Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι


Πηγή : dw.de


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου