Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Τα social media κρύβουν τις ψυχικές ασθένειες



Στο Facebook και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι άνθρωποι είναι ευτυχείς, περνάνε καλά, ανεβάζουν όμορφες φωτογραφίες και «συζητούν» σχεδόν για τα πάντα. Σχεδόν, διότι υπάρχουν φορές που το διαδικτυακό «προφίλ» κρύβει πράγματα τα οποία οι χρήστες δεν θέλουν να γνωρίζουν άλλοι, ακόμη κι αν είναι e-φίλοι τους…

Θα μοιραζόσασταν ποτέ στο Ίντερνετ ένα σοβαρό πρόβλημα ψυχικής υγείας; Ή θα φοβόσασταν το στίγμα που συνοδεύει μια τέτοια αποκάλυψη; Η 19χρονη Madison Holleran ήταν η τέλεια εικόνα της υγειούς, δραστήριας, επιτυχημένης πρωτοετούς φοιτήτριας. Οι φωτογραφίες της σε αθλητικούς αγώνες στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, να παίζει τέννις με τον πατέρα της, να διασκεδάσει χαρούμενη σε πάρτυ, ήταν απλώς εικόνες στο Instagram και το Facebook. Η αληθινή εικόνα ήταν διαφορετική.

Την ημέρα που πήδηξε από τον 9ο όροφο ενός γκαράζ, είχε πάει στο μάθημά της, έγραψε ένα τεστ, μίλησε με τον πατέρα της στο τηλέφωνο και μια ώρα πριν δώσει τέλος στην ζωή της «ανέβασε» στο Instagram φωτογραφίες από τα εορταστικά στολισμένα δένδρα στην Rittenhouse Square της Φιλαντέλφια… Ο μοναχικός της αγώνας να ξεπεράσει τα ψυχολογικά προβλήματα που ένιωθε δεν ήταν cool για τα social media.  

Η ζωή και ο θάνατός της έγιναν αντικείμενο «προφίλ» στην ιστοσελίδα ESPN σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης στο φαινόμενο του «φιλτραρίσματος» της ηλεκτρονικής παρουσίας των νέων σε τέτοιο βαθμό που να κρύβεται τέλεια και το παραμικρό ίχνος κάποιου σοβαρού προβλήματος ψυχικής υγείας. Όπως εξηγεί η Shalini Lal, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ με ειδίκευση στην εφηβική ψυχική υγεία, η διαφύλαξη της ιδιωτικότητας και το στίγμα μιας ψυχικής νόσου είναι οι βασικοί λόγοι που οι νέοι είναι απρόθυμοι να μιλήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. για ένα τέτοιο πρόβλημα στην προσωπική τους ζωή.

«Δίκτυα όπως το Twitter ή το Facebook έχουν να κάνουν με την δημόσια εικόνα» λέει. «Όλοι τείνουν να εκφράζουν την ευτυχέστερη έκδοση του εαυτού τους στο Facebook ή το Instagram… Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται άνετα να εκφράζουν συγκεκριμένες πτυχές της ζωής τους σε συγκεκριμένα άτομα, όχι όμως απαραιτήτως με 200 φίλους στο Facebook» επισημαίνει.

Αλλά και όταν κάποιοι «ποντάρουν» την κατάθλιψη, το άγχος ή κάποιο άλλο πρόβλημα που τους βαραίνει, οι φίλοι ίσως να μην ξέρουν πως να αντιδράσουν ή τι πρέπει να πουν. Ήδη έχουν ξεκινήσει διαδικτυακές εκστρατείες για την απάλειψη του «στίγματος» των προβλημάτων ψυχικής υγείας, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να μιλούν για τον πραγματικό τους εαυτό που λείπει από την online ζωή τους στα hashtags #LifeUnfiltered (Twitter) και #BellLetsTalk καθώς και σε Πανεπιστήμια που Καναδά, όμως ο χρόνος θα δείξει αν θα πετύχουν τον στόχο τους.


Πηγή : iatropedia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου