Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Δεσμεύτηκαν να συνδράμουν για επίτευξη συμφωνίας Μέρκελ - Ολάντ


Σε εποικοδομητικό κλίμα διεξήχθησαν οι συνομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στη Ρίγα της Λετονίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος και εστίασαν τη συζήτηση στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα.
Ο πρωθυπουργός έθεσε την προοπτική εξόδου από την κρίση που θα φέρει μια συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οι δύο ηγέτες Μέρκελ και Ολάντ κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνδράμουν και προσωπικά, αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία.
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση αφορούσε και τους όρους της συμφωνίας για την επόμενη μέρα. Υπήρξε θετικό κλίμα σε σχέση με ένα ισχυρό επενδυτικό σχέδιο για την προώθηση της ανάπτυξης, ενώ, όπως επισήμαναν οι κυβερνητικές πηγές, το «αγκάθι» που παραμένει είναι ότι πρέπει να υπάρχει συμφωνία και από τους τρεις θεσμούς για να υπάρξει συμφωνία.

Οι ίδιες πηγές εκτίμησαν ότι «είμαστε κοντά για συμφωνία όσο και πριν από την αποψινή συνάντηση και πως ενδεχομένως πιο κοντά μετά τη συνάντηση. Από εκεί και πέρα, επισήμαναν ότι η συζήτηση στις Βρυξέλλες συνεχίζεται».
«Οι συνομιλίες στη Ρίγα ήταν εποικοδομητικές, οι πιστωτές θα συνεχίσουν τις συνομιλίες, ενώ οι τρεις ηγέτες θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε στενή επαφή», δήλωσε αμέως μετά το τέλος της συνάντησης ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Συνομιλίες δυόμισι ωρών

Η συνάντηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:30 ώρα Ελλάδος, στο ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες.
Εκ μέρους της ελληνικής πλευράς συμμετείχαν και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ έφτασαν διαδοχικά, με μερικά λεπτά διαφορά, στο ξενοδοχείο όπου έλαβε χώρα η συνάντηση.
Σε δηλώσεις του, λίγο πριν από τη συνάντηση, ο Γάλλος Πρόεδρος εκτίμησε πως ένα έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Για το ελληνικό ζήτημα ερωτήθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την είσοδό του στο κτίριο που διεξάγεται η συνεδρίαση, ωστόσο αρκέστηκε στο να δηλώσει πως «η Ελλάδα δεν είναι στην ατζέντα».
Τετ α τετ Τσίπρα - Γιούνκερ την Παρασκευή
Εν τω μεταξύ με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναμένεται να συναντηθεί το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Ρίγα.
Η συνάντηση προγραμματίζεται για τις 14.30 το μεσημέρι (τοπική ώρα) και ανακοινώθηκε μέσω Twitter από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά.


Πηγή : ethnos.gr




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου