Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Επιμένει ο Καμμένος στο αίτημα για "παραχώρηση" F-15 από τις ΗΠΑ



Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος επιμένει στο αίτημά του για την “παραχώρηση” αεροσκαφών F-15 από την αμερικανική αεροπορία. Παρά τις αντιρρήσεις και τον προβληματισμό που έχει εκφραστεί από συνεργάτες του ο ΥΕΘΑ επιμένει στην άποψη ότι τα F-15, μπορούν να καλύψουν με άνεση τον αμυντικό χώρο Ελλάδας-Κύπρου. Ο Πάνος Καμμένος είναι ουσιαστικά υπέρ της “ανάστασης” του ενιαίου αμυντικού δόγματος ή κάποιας παραλλαγής του.

Βέβαια αυτό έχει να κάνει με το αποτέλεσμα που θα μπορούσε να είχε η “είσοδος” του F-15 στο ελληνικό αεροπορικό οπλοστάσιο . Όμως υπάρχει μια σειρά ερωτημάτων, ενστάσεων και προβλημάτων. Και όλα έχουν να κάνουν με την συντήρηση και υποστήριξη ενός αεροσκάφους που δεν είναι καθόλου φθηνό στη χρήση του.

Ο ΥΕΘΑ πάντως επανέλαβε στο ταξίδι του στις ΗΠΑ και στις επαφές που είχε στην Ουάσινγκτον την άποψή του υπέρ του F-15.

Όπως είχε γράψει το Onalert.gr το συγκεκριμένο αεροσκάφος -που πλέον θεωρείται παλιό αλλά πάντα αξιόπιστο- ήταν το “φαβορί” για να εξοπλίσει την ελληνική ΠΑ επί κυβέρνησης Σημίτη το 1999. Μέχρι την τελευταία στιγμή της απόφασης του ΚΥΣΕΑ το F-15 ήταν “σίγουρο” για αγορά. Ο θρύλος λέει ότι υπήρξε τουρκική παρέμβαση στην Ουάσινγκτον από τον τότε υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου στρατηγό Τσαβίκ Μπιρ ,ο οποίος φέρεται να απείλησε με κρίση στο Αιγαίο! Αυτό γιατί το συγκεκριμένο αεροσκάφος την εποχή εκείνη άλλαζε ισορροπίες και κυρίως “έδενε” αεροπορικά τον Ενιαίο Αμυντικό Χώρο Ελλάδας -Κύπρου.

Ανεξάρτητα από το αν υπήρξαν τουρκικές απειλές ή όχι η κυβέρνηση Σημίτη τότε αποφάσισε την τελευταία στιγμή την αγορά 60 F-16 αφήνοντας στην άκρη το F-15. Πολύ σύντομα άφησε στην άκρη και τον Ενιαίο Αμυντικό Χώρο Ελλάδας-Κύπρου.

Σήμερα η εισαγωγή ενός ακόμη νέου τύπου αεροσκάφους στην ΠΑ δεν θα λύσει προβλήματα.


Πηγή : onalert.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου