Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Π. Λαφαζάνης μήνυμα στον Τσίπρα: Η συμφωνία θα προκύψει μόνο αν είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας


Όπως δήλωσε στη Βουλή «μόνο μια τέτοια συμφωνία θα αποδεχθούμε»

Την ώρα που η διαπραγμάτευση με τους εταίρους βρίσκεται στην καθοριστική φάση της και εν όψει της κρίσιμης συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (το Σαββατοκύριακο), ο Π. Λαφαζάνης επέλεξε να στείλει από του βήματος της Βουλής μια «προειδοποίηση»: ότι «η συμφωνία που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις θα προκύψει μόνο στον βαθμό που θα είναι είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας». «Μόνο μια τέτοια συμφωνία θα δεχθεί η κυβέρνηση και όχι μια συμφωνία που θα βάζει στο ψυγείο και στο περιθώριο το πρόγραμμά μας», δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, προσθέτοντας μάλιστα ότι «όλες οι προγραμματικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα τηρηθούν απολύτως».

Νωρίτερα, σχολιάζοντας τον χαρακτηρισμό που του απηύθυνε ο χρυσαυγίτης βουλευτής Ηλ. Κασιδιάρης αποκαλώντας τον «εκπρόσωπο μιας πτέρυγας που θεωρείται πιο αριστερή», ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι δεν εκπροσωπεί καμιά πτέρυγα αλλά συλλογικά την κυβέρνηση. Απαντώντας εξάλλου στον βουλευτή του ΠαΣοΚ Αν. Λοβέρδο για θέματα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, επανέλαβε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβέρνηση «δεν θα τεμαχίσει και δεν θα ξεπουλήσει την ΔΕΗ ούτε θα παραδώσουμε την ηλεκτρική ενέργεια σε ιδιωτικά συμφέροντα». «Θα στηρίξουμε τον δημόσιο τομέα της ενέργειας ως μοχλό για μια θετική διέξοδο από την κρίση», σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης.

Μάλιστα δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν θα είναι όμηρος των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών για την ενέργεια», που εκφράζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο: «Δεν τα δεχόμαστε δεν θα τα εφαρμόσουμε και αυτό δεν είναι ασύμβατο με την παρουσία μας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», είπε χαρακτηριστικά.

Βεβαίως όσον αφορά το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για την ενέργεια είπε πως «ό,τι αυστηρά επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές ρυθμίσεις θα το εφαρμόσουμε», αλλά ξεκαθάρισε ότι «δεν θα δεχθούμε να υπάρχει ένα φύλλο συκής» και να καλύπτονται πίσω από την ΡΑΕ επιλογές που είναι κατά των λαϊκών συμφερόντων. Στο πνεύμα αυτό χαρακτήρισε «αυθαίρετη» την απόφαση της ΡΑΕ να αυξήσει τα τιμολόγια του ρεύματος, κάτι που η κυβέρνηση ακύρωσε. Και δήλωσε ότι «είμαστε αντίθετοι σε κάθε κίνηση και πρωτοβουλία που επιβαρύνει τα τιμολόγια και μάλιστα σε μια περίοδο τέτοιας οικονομικής δυσπραγίας». Έκανε εξάλλου γνωστό ότι εντός των ημερών θα συμπληρωθούν οι κενές θέσεις προέδρου, αντιπροέδρου και ενός μέλους της ΡΑΕ, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι «δεν αμφισβήτησα ποτέ την ύπαρξη και λειτουργία της ΡΑΕ ως ανεξάρτητης αρχής». «Είπα όμως ότι πρέπει να έχει θεσμοθετημένες λειτουργίες αλλά όχι υπεραρμοδιότητες που ξεπερνούν ακόμα και το θεσμικό κοινοτικό πλαίσιο αλλά και σε συμβατότητα το εθνικό και λαϊκό συμφέρον», τόνισε.

Ο κ. Λαφαζάνης δέχθηκε σφοδρή κριτική από τον κ. Λοβέρδο ο οποίος τον κατηγόρησε για βερμπαλισμό και ότι αντιστρατεύεται τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την ενέργεια αλλά και για ψαλίδισμα των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ. Ενώ επικαλέστηκε σχετικά την επιστολή της αρμοδίας κοινοτικής επιτρόπου κατηγορώντας τον κ. Λαφαζάνη ότι ψεύδεται όταν λέει ότι δεν θέτει κάποιο θέμα η Κομισιόν όσον αφορά την συμβατότητα με τις ενωσιακές πολιτικές ενέργειας.

«Να είστε προσεκτικός και ευγενικός. Σας επιστρέφω τα ψέματα», του απάντησε ο κ. Λαφαζάνης καταλογίζοντάς του μάλιστα ότι είναι «βασιλικότερος του βασιλέως». «Μπορεί να κάνει δηλώσεις η επίτροπος. Από αυτές θα κρίνετε την πολιτική και την πορεία της κυβέρνησης;», είπε. Και διερωτήθηκε αν «είναι συμβατός με τους ευρωπαϊκούς κανόνες ο τεμαχισμός της ΔΕΗ σε μεγάλη και μικρή, η πώληση της μικρή ΔΕΗ». «Ποιος ευρωπαϊκός κανονισμός επιβάλλει την πώληση του ΑΔΜΗΕ;», πρόσθεσε, για να δηλώσει, πάντως, ότι «είναι ευπρόσδεκτες οι ενεργειακές επενδύσεις στη χώρα μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τεμαχίσουμε, θα ξεπουλήσουμε τις δημόσιες ενεργειακές επιχειρήσεις». «Αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε, τελεία και παύλα», κατέληξε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.


Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου