Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Πήγε στην τελετή αποφοίτησης αγκαλιά με στο στρώμα στο οποίο βιάστηκε


Αποφοίτησε μαζί τον άντρα που κατηγόρησε ότι την κακοποίησε σεξουαλικά. Αποφασισμένη όμως να διαμαρτυρηθεί για αυτό κουβάλησε ένα στρώμα στην ορκωμοσία και το περιέφερε σε ολόκληρη την πανεπιστημιούπολη.

Για όσους γνωρίζουν την υπόθεση, η παρουσία του στρώματος κατά τη διάρκεια της τελετής δεν ήταν κάτι απροσδόκητο. Καιρό τώρα, αποτελούσε μέρος της εργασίας της Έμα Σάλκοβιτς, της φοιτήτριας που το 2013 υποστήριξε ότι ένας συμφοιτητής της, ο Γερμανός Πολ Νάνγκεσερ, τη βίασε αμέσως μετά το μάθημα, στον κοιτώνα της.

Με τον τίτλο της διπλωματικής να είναι «Κουβάλησε αυτό το βάρος» ο σκοπός της Σάλκοβιτς ήταν ξεκάθαρος. Να διαμαρτυρηθεί ενάντια στην ανοχή που δείχνει το πανεπιστήμιο στις μορφές σεξουαλικής επίθεσης. «Η περασμένη χρονιά πραγματικά σημαδεύτηκε με το να διηγούμαι σε ανθρώπους τι συνέβη στον πιο οικείο και ιδιωτικό μου χώρο. Βιάστηκα στο κρεβάτι του δωματίου μου και από τότε αυτός ο χώρος έχει γίνει για εμένα αποπνικτικός. Από τότε νιώθω σα να κουβαλώ το βάρος από αυτό που συνέβη εκεί», λέει η Έμα.

Η ίδια είχε ορκιστεί ότι θα κουβαλούσε αυτό το στρώμα γύρω από την πανεπιστημιούπολη, μέχρι ο φερόμενος ως δράστης να αποβληθεί. Κάτι τέτοιο όμως δε συνέβη και η καλλιτέχνις αναγκάστηκε να το κουβαλήσει και στην ορκωμοσία της, στην οποία συμμετείχε ως απόφοιτος και ο φερόμενος ως δράστης καθώς ποτέ δεν αποδείχτηκε η ενοχή του. Το γραφείο του εισαγγελέα αποφάνθηκε ότι οι βάσιμες υποψίες δεν ήταν αρκετές,ενώ ακόμα και οι υπόνοιες που άφησε η Σάλκοβιτς για δύο ακόμα βιασμούς νεότερων κοριτσιών με τον ίδιο ως δράστη, δεν αποδείχτηκαν ποτέ.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί πάντως είναι ότι ο Γερμανός φοιτητής κατέθεσε αγωγή κατά του διάσημου νεοϋορκέζικου πανεπιστημίου γιατί “απέτυχε να τον προστατέψει”. Όπως υποστήριξε, η σχολή επέτρεψε στην Σάλκοβιτς να κουβαλάει το στρώμα σε τάξεις, στη βιβλιοθήκη και στα μέσα μεταφοράς που παρέχει από και προς αυτή. Ο Νάνγκεσερ στράφηκε και κατά του καθηγητή που δέχτηκε τη διπλωματική της Σάλκοβιτς, ενώ προειδοποίησε, ότι η δέσμευσή της να παρουσιαστεί στην τελετή αποφοίτησης με αυτό (σ.σ. το στρώμα), θα μπορούσε να αποτρέψει τους γονείς του να ταξιδέψουν μέχρι την Αμερική για να παρακολουθήσουν τον γιο τους να ορκίζεται. «Μέρα με την ημέρα ζωή είναι αβάσταχτα αγχωτική καθώς η Έμα και το στρώμα της παρελαύνουν στην πανεπιστημιούπολη», ανέφερε ο φερόμενος ως βιαστής.

Ο Πολ Νάνγκεσερ

Από την πλευρά της πάντως, η φοιτήτρια, απαντώντας σε ερώτηση της Daily Mail, δήλωσε ότι θεωρεί αστείο το γεγονός ότι ο Πολ στρέφεται δικαστικά κατά του πανεπιστημίου και του καθηγητή που της επέτρεψε να ολοκληρώσει το έργο της.

«Είναι γελοίο ότι θα το θεωρήσει ως “στρατηγική εκφοβισμού”, ειδικά δεδομένης της συνεχόμενης δημόσιας προσπάθειάς του να με διασύρει. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία καλλιτεχνική έκφραση του προσωπικού τραύματος που έζησα στο Κολούμπια. Αν δεν επιτρέπεται στους καλλιτέχνες να αντικατοπτρίζουμε τις εμπειρίες μας, πως θα θεραπευτούμε», αναφέρει η Σάλκοβιτς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με μέιλ του το Κολούμπια είχε ζητήσει από τους φοιτητές να μην παραστούν στην τελετή κουβαλώντας μεγάλα αντικείμενα τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στη διαδικασία.



Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου