Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Βαλτιμόρη: Βίντεο δείχνει τις συνθήκες σύλληψης του αφροαμερικανού Φρέντι Γκρέι


Nέο βίντεο που ήρθε στο φως δείχνει σημείο-κλειδί της σύλληψης του Φρέντι Γκρέι, του Αφροαμερικανού από τη Βαλτιμόρη, ο θάνατος του οποίου από τραυματισμούς που υπέστη κατά τη διάρκεια της κράτησής του από την αστυνομία οδήγησε σε πολυήμερες διαδηλώσεις και σε ομοσπονδιακή έρευνα.

Το βίντεο, διάρκειας λίγων δευτερολέπτων, που τράβηξε αυτόπτης μάρτυρας και δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα The Baltimore Sun, δείχνει αστυνομικούς να βάζουν χειροπέδες στον Γκρέι και να δένουν με αλυσίδες τα πόδια του πριν τον σύρουν μπρούμυτα μέσα σε αστυνομική κλούβα.

Η αστυνομική κλούβα έχει σταθμεύσει ένα τετράγωνο πιο μακριά από το σημείο της σύλληψης. Ο Γκρέι διακρίνεται ο μισός έξω από την κλούβα, μπρούμυτα, με τα πόδια να κρέμονται. Δεν κινείται ενώ οι αστυνομικοί τον αλυσοδένουν. Μια κάμερα παρακολούθησης της πόλης κατέγραψε τμήμα του επεισοδίου αλλά δεν διακρίνεται ο Γκρέι στο πίσω μέρος του οχήματος.

Ο Γκρέι πέθανε στις 19 Απριλίου από τραυματισμούς στην σπονδυλική στήλη τους οποίους υπέστη κατά τη διάρκεια της σύλληψής του μια εβδομάδα νωρίτερα στις 12 Απριλίου. Ο θάνατός του πυροδότησε διαδηλώσεις και ταραχές στην πόλη και επιδείνωσε την ένταση σε εθνικό επίπεδο σχετικά με την αστυνομική μεταχείριση των μειονοτήτων.

Σε έξι αστυνομικούς έχουν ασκηθεί διώξεις για τον θάνατο του Γκρέι, περιλαμβανομένων των κατηγοριών της ανθρωποκτονίας. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διεξάγει έρευνα, σχετική με κρούσματα βίας και παραβίασης πολιτικών δικαιωμάτων, για το αστυνομικό τμήμα της Βαλτιμόρης.

Τα νέα πλάνα στο βίντεο της Baltimore Sun, που ξεκινά εξηγώντας πού βρίσκονταν και τι κατέγραψαν οι κάμερες της τροχαίας:



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου