Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Bόμβα! Δικαστικές αποφάσεις φρενάρουν τους αναδρομικούς φοροελέγχους - Στον αέρα και η λίστα Λαγκάρντ




Οι δικαστικές αποφάσεις μπλοκάρουν ουσιαστικά όλους τους φοροελέγχους που αφορούν περιόδους πριν τις 30/9/2010."Καίνε" ουσιαστικά τις προσδοκίες του Υπουργείου Οικονομικών να συγκεντρώσει έσοδα από τη λίστα Λαγκάρντ και τις άλλες λίστες φοροδιαφυγής.
Oπως εξηγεί στο Newsit o φοροτεχνικός Παναγιώτης Παντελής "οσον αφορά το θέμα των φοροελέγχων και της βόμβας η οποία έχει παρουσιαστεί με τις δύο δικαστικές αποφάσεις που ήδη έχουν καθαρογραφεί, αυτή του Εφετείου Χανίων του 2013 και αυτή του Εφετείου Αθηνών του 2014, οι οποίες είναι νομολογία πια αλλά και με δύο αποφάσεις που περιμένουμε από το Ηράκλειο της Κρήτης και απο την Κομοτηνή, ουσιαστικά μπλοκάρονται όλοι οι έλεγχοι που αφορούν περιόδους πριν τις 30/9/2010.

Τι σημαίνει αυτό;

Οτι στις 30/9/2010 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος 3888 και θεωρούσε ότι οποιαδήποτε κατάθεση ή οποιοδήποτε ποσό βρισκόταν μέσα σε λογαριασμό θα μπορούσε να αποτελέσει εισόδημα και να φορολογηθεί ως τέτοιο. Με απόφαση του πρώην Υφυπουργού Οικονομικών κυρίου Κουσελά, με την εγκύκλιο 1095, οι έλεγχοι θα μπορούσαν να πάνε και μέχρι το 2000, όταν ο ίδιος ο νόμος προσδιόριζε στο τελευταίο του άρθρο οτι έχει ισχύ, από τη δημοσιεύσή του στο ΦΕΚ.

Αρα, αυτό το πράγμα, κρίθηκε αντισυνταγματικό και με αυτή τη λογική έρχεται σήμερα και το ένα Εφετείο (Χανίων) και το άλλο (Αθηνών) αλλά και τα δύο τα οποία περιμένουμε να λένε οτι δεν μπορούν να επιβληθούν φόροι οσον αφορά καταθέσεις οι οποίες βρίσκονται πριν τις 30/9/2010.

Επιπλέον, το Εφετείο Αθηνών προσδιορίζει και κάτι άλλο, ότι μια απλή κατάθεση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί εισόδημα γιατί ο νομός ο 2238 προσδιορίζει οτι το εισόδημα έχει συγκεκριμένη πηγή και δεν μπορεί ό,τι βρίσκουμε μέσα σε ένα λογαριασμό να πηγαίνουμε να το βαφτίζουμε εισόδημα και με αυτόν τον τρόπο να επιβάλλουμε αναδρομικά φόρους.

Στον αέρα οι προσδοκίες του ΥΠΟΙΚ για ζεστό χρήμα από τη λίστα Λαγκάρντ


Οπως καταλαβαίνετε, οι λίστες οι διάφορες που έχουμε με τα εμβάσματα, η λίστα Λαγκάρντ με τα ανοίγματα λογαριασμών στο ΣΔΟΕ "καίνε" εκείνες τις προσδοκίες που είχε σήμερα το Υπουργειο Οικονομικών να συγκεντρώσει χρήματα από όλους αυτούς τους ελέγχους" επισημαίνει τέλος ο έμπειρος φοροτεχνικός.


Πηγή : newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου