Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Από Ολυμπιακό Στάδιο σε Athens Arena για Παναθηναϊκό-ΑΕΚ!



Το υψηλό κόστος συντήρησης του ΟΑΚΑ και η διαφαινόμενη εγκατάλειψή του, οδηγούν το ελληνικό Δημόσιο σε παραχώρηση του για τα επόμενα 20 χρόνια και την ανακατασκευή του στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο της χώρας, χωρίς κουλουάρ, με νέο σκέπαστρο, νέο όνομα και ένα εντυπωσιακό λίφτινγκ χωρίς το αγκάθι του ενοικίου.

Το μεγαλύτερο στάδιο της χώρας, το επίκεντρο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, με το εντυπωσιακό σκέπαστρο του Καλατράβα δεν διανύει τις καλύτερες ημέρες του. Τα έξοδα συντήρησης ενός τέτοιου αθλητικού κέντρου είναι πολύ πιθανό να το αφήσουν "ακατοίκητο" με φυσικό αποτέλεσμα την φθορά και την καταστροφή με το πέρασμα των χρόνων. Παράλληλα, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ ψάχνουν να βρουν τρόπους να κατασκευάσουν γήπεδα, αλλά η... χλωρίδα και η πανίδα της Αττικής, σε συνδυασμό με την έλλειψη χρημάτων, δυσκολεύουν να γίνει το όνειρο πραγματικότητα. Λύση όμως φαίνεται να υπάρχει ακόμα και αν αυτό σημάνει την συστέγαση των δύο μεγάλων ομάδων της Αθήνας για τα επόμενα είκοσι χρόνια.

Το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας αποτελούσε πάντα την εύκολη λύση για τους μεγάλους του ποδοσφαίρου. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ έχουν χρησιμοποιήσει το ΟΑΚΑ, αλλά κανένας τους δεν το αγάπησε και δεν θέλησε να μείνει εκεί περισσότερο από το αναγκαίο χρονικό διάστημα που επέβαλε η κάθε περίπτωση. Οι βασικοί λόγοι για την άρνησή τους να μείνουν στο Στάδιο που μπορεί να φιλοξενήσει τους περισσότερους οπαδούς, με τις καλύτερες προδιαγραφές ασφαλείας, με εύκολη πρόσβαση και απεριόριστους εξωτερικούς χώρους ήταν και παραμένουν (όχι για πολύ) δύο.

Α. Υψηλό κόστος συντήρησης

Το στέγαστρο Καλατράβα κόστισε στην Ελλάδα 130.000.000 ευρώ και μέχρι το 2014 δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία συντήρηση σε αυτό καθώς τα έξοδα ήταν υπερβολικά. Στις 25 Αυγούστου 2014, ανακοινώθηκε πως για τα απαραίτητα έργα συντήρησης και επισκευής των στεγάστρων και μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, δεσμεύθηκαν από τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Δένδια με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Σγουρού, χωρίς να ενημερωθεί η νέα Περιφερειακή Αρχή,  πόροι ύψους 8.000.000 ευρώ από το ΠΔΕ της Περιφέρειας Αττικής. Εκτός από την τακτική συντήρηση που χρειάζεται το Στάδιο υπάρχουν και τα λειτουργικά έξοδα και γι αυτό το λόγο το ΟΑΚΑ έχει ανάγκη από ενοικιαστή. "Μπακαλίστικα", το Ολυμπιακό Στάδιο κοστίζει στις ομάδες περίπου 2.000.000 ευρώ για δέκα μήνες χρήσης. Όλα τα παραπάνω είναι ένας από τους λόγους που οι ομάδες δεν θέλουν να μένουν κάτω από την στέγη του Καλατράβα, εκτός αν είναι αναγκαίο κακό.

Β. Δεν είναι γήπεδο, αλλά στάδιο

Ο δεύτερος λόγος που αποτρέπει τις ομάδες να εγκατασταθούν για μεγαλύτερο διάστημα στο ΟΑΚΑ είναι τα κουλουάρ. Η απόσταση των εξεδρών από το χορτάρι δεν δίνει στις ομάδες την έδρα που θέλουν, εκτός αν γεμίσει ασφυκτικά το Σταδιο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ότι ουδείς οπαδός είτε αυτός είναι κόκκινος, πράσινος, κίτρινος  μπορεί να δεθεί με το γήπεδο αφού δεν το θεωρεί σπίτι του. Είναι αχανές, χωρίς προσωπικότητα (είναι ένα λευκό Ολυμπιακό Στάδιο) και με ένα στέγαστρο που ήταν καλό για να πουλήσουμε μούρη σε όλο τον κόσμο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, αλλά δεν βοηθάει στην ακουστική την οποία έχουν ανάγκη ομάδες και οπαδοί.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας την ΑΕΚ να ετοιμάζει βαλίτσες για Νέα Φιλαδέλφεια και τον Παναθηναϊκό να θέλει να κάνει λίφτινγκ στη Λεωφόρο, συνειδητοποίησε πως μπορεί σε μικρό χρονικό διάστημα, να μείνει με ένα πανάκριβο στάδιο στην διάθεση της, χωρίς κανέναν να το χρειάζεται και το ελληνικό δημόσιο να βάζει ακόμα ένα μεγάλο έξοδο στον ήδη επιβαρυμένο προϋπολογισμό. Γι αυτό το λόγο πάρθηκε η απόφαση να γίνουν τα χατίρια σε όποιον θέλει να χρησιμοποιήσει το ΟΑΚΑ, ώστε να γίνει πιο ελκυστικό το πακέτο προσφοράς.

Ποδοσφαιρικό γήπεδο και ο Καλατράβας στα χυτήρια
Αν μη τι άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει διάθεση να βρει λύση στο πρόβλημα προτείνοντας κάτι που κανείς πριν δεν σκέφτηκε να κάνει. Η σκέψη του ελληνικού δημοσίου είναι να εξαφανίσει τα δύο βασικά προβλήματα που έχουν οι ομάδες με το ΟΑΚΑ, δίνοντας τους την ευκαιρία να πουν το "Ναι" χωρίς να σκέφτονται τα δύο μεγάλα "αλλά" που προαναφέραμε. Η πρόταση περιλαμβάνει ολοκληρωτική παραχώρηση του Ολυμπιακού Σταδίου για τα επόμενα 20 χρόνια σε Παναθηναϊκό ή ΑΕΚ, ή και στους δύο μαζί, με την ελευθερία να κάνουν όποιες αλλαγές θέλουν, αλλά την υποχρέωση να το παραδώσουν σε άριστη κατάσταση. Παράλληλα έχει δοθεί ήδη το "Ok" από Κοντονή, Σταθάκη και Γαλακτόπουλο (πρόεδρος του ΟΑΚΑ) για να αφαιρεθεί η στέγη του Καλατράβα με το μεγάλο κόστος συντήρησης αλλά και τα κουλουάρ του Σταδίου με τα έξοδα του λίφτινγκ να μοιράζονται σε ελληνικό δημόσιο και σε όποια ομάδα δηλώσει ενδιαφέρον.

Αυτό σημαίνει πως όποιος πάρει την απόφαση να μείνει στο ΟΑΚΑ για τα επόμενα 20 χρόνια, μπορεί να βγάλει τη στέγη, να κατεβάσει τις εξέδρες δίπλα στο χορτάρι και με ένα νέο ποδοσφαιρικό στέγαστρο να μετατρέψει το ΟΑΚΑ στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική έδρα της Ελλάδας. Οι μοναδικές απαιτήσεις της κυβέρνησης είναι να παραδοθεί το γήπεδο στην μορφή που θα είναι μετά την ανακαίνιση, το όνομα αυτού να είναι "Athens Arena" και κανένα άλλο, ενώ θα πρέπει να γίνεται παραχώρηση για τα παιχνίδια της Εθνικής Ελλάδας.

Θετικός ο Παναθηναϊκός, δεν λέει όχι η ΑΕΚ
Η πρόταση της κυβέρνησης συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση Μελισσανίδη, Πατέρα, Αλαφούζου, με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός να την βλέπει θετικά αλλά και τον ισχυρό άνδρα της Ένωσης να το σκέφτεται ως λύση αν συνεχιστούν τα προβλήματα με τη Νέα Φιλαδέλφεια. Τα θετικά που κάνουν ελκυστική την πρόταση προς τις δύο αθηναϊκές ομάδες είναι το χαμηλό κόστος της ανακατασκευής (θα μοιραστεί στα τρία: Δημόσιο, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ), την μη επιβολή ενοικίου για τα επόμενα 20 χρόνια και την δυνατότητα να αποκτήσουν ένα καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο περίπου 70.000 θέσεων, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα.

Αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς για μακέτες και σχέδια, έχει πέσει ήδη η πρόταση στο τραπέζι να κατασκευαστεί ένα γήπεδο παρόμοιο με αυτό της Μπάγερν Μονάχου, έτσι ώστε το γήπεδο να αποκτά πράσινο χαρακτήρα όταν φιλοξενεί τον Παναθηναϊκό, κίτρινο όταν παίζει η ΑΕΚ και γαλανόλευκο όταν αγωνίζεται εκεί η Εθνική μας ομάδα.



Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα σε όποιον θελήσει να το χρησιμοποιήσει για τα επόμενα 20 χρόνια να εκμεταλλευτεί τους εμπορικούς χώρους για την δημιουργία μουσείων και μπουτίκ του εκάστοτε συλλόγου. Η πρόταση είναι θελκτική και ενδιαφέρουσα, αλλά το κυριότερο καθαρά ποδοσφαιρική με γνώμονα το καλό δύο μεγάλων Αθηναϊκών συλλόγων που ταλαιπωρούνται εδώ και χρόνια.


Πηγή : sport24.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου