Ρήξη στις σχέσεις της Ανγκ. Μέρκελ με τον Β. Σόιμπλε, προκαλεί όπως φαίνεται το ελληνικό πρόβλημα και η αντιμετώπισή του. Ισως δεν είναι τυχαία και η «εξαφάνιση» του υπουργού Οικονομικών τις τελευταίες ημέρες ως μια πιθανή δυσαρέσκεια για την πιο... χαλαρή αντιμετώπιση της Ελλάδας από την γερμανίδα καγκελάριο.
Ο κ. Σόιμπλε φαίνεται να επιθυμεί οριστική ρήξη με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενώ η κ. Μέρκελ φέρεται να επιδιώκει έναν έντιμο συμβιβασμό με αποτέλεσμα να προκαλούνται τριγμοί στην γερμανική κυβέρνηση.
Οπως αναφέρει ο Σκάι το βράδυ της Τρίτης η κ. Μέρκελ δήλωσε αιφνιδίως στην Μπούντεστανγκ ότι «η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί έντιμο συμβιβασμό» με την ελληνική κυβέρνηση, φερόμενη έτοιμη να ενδώσει στις απαιτήσεις της Αθήνας.
«Έχουμε τις κόκκινες γραμμές μας» επέμεινε πάντως η καγκελάριος της Γερμανίας, ανακοινώνοντας παράλληλα εξεταστική επιτροπή σχετικά με τις ευθύνες της κυβέρνησης Σρέντερ για την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Οι δηλώσεις της Μέρκελ προκάλεσαν κατάπληξη και έντονη αμηχανία στους βουλευτές του κόμματός της, αναφέρει ο Σκάι.
Η στάση αυτή της κ. Μέρκελ προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε ιστολόγιο που απηχεί τις θέσεις του ιδίου, των συνεργατών του και στελεχών του CDU, αλλά και των Χριστιανοκοινωνιστών, ζητείται από την γερμανική κυβέρνηση να παραμείνει ανυποχώρητη στις απαιτήσεις της Αθήνας. Στο ιστολόγιo αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι χρειάζεται «ρήξη με την ΣΥΡΙΖΟκρατούμενη Ελλάδα και τα συμφέροντα που βρίσκονται πίσω της».
Όσον αφορά την εξεταστική επιτροπή για την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ που ανακοίνωσε την Τρίτη η καγκελάριος, αναμένεται να προκαλέσει έντονα προβλήματα με τους κυβερνητικούς εταίρους της του SPD, «ξύνοντας παλιές πληγές». Σε συνέντευξή του σε γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό την Τετάρτη το πρωί, ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντρερ απάντησε ότι η κ. Μέρκελ θα πρέπει να αναζητήσει ευθύνες για την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ ήδη «από την εποχή του μέντορά της Χέλμουτ Κολ που επιθυμούσε και προωθούσε την ένταξη της χώρας στο ενιαίο νόμισμα». Ο κ. Σρέντερ πρόσθεσε ότι η εξεταστική θα μετατραπεί σε φόρουμ συζήτησης, «στο οποίο θα συζητηθούν οι ευθύνες όλων για την είσοδο της Ελλάδας στο ευρωνόμισμα».
Μέχρι στιγμής, για το θέμα αυτό δεν υπάρχουν αντιδράσεις από τον ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης.
Πηγή : imerisia.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου