Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Πάνω από 200 οι νεκροί σε έφοδο της Μπόκο Χαράμ



Περίπου 230 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην έφοδο της Μπόκο Χαράμ στο νησί Καράμγκα της λίμνης Τσαντ το Σαββατοκύριακο. Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την επίθεση

Περίπου 230 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους τουλάχιστον 74 από τον Νίγηρα, το Σαββατοκύριακο στην πιο πολύνεκρη μάχη μέχρι σήμερα ανάμεσα σε δυνάμεις της χώρας και μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ της γειτονικής Νιγηρίας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση χθες.

Οι στρατιώτες του Νίγηρα βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν αριθμητικά πολύ υπέρτερο εχθρό όταν οι ισλαμιστές επιτέθηκαν στο νησί Καράμγκα, στη λίμνη Τσαντ, όπου έφθασαν μαζικά χρησιμοποιώντας μηχανοκίνητα κανό.

Το νησί, στο οποίο είχαν επιτεθεί τα μέλη της Μπόκο Χαράμ άλλη μια φορά, τον περασμένο Φεβρουάριο, θεωρείται μια βάση στρατηγικής σημασίας στον τεράστιο λαβύρινθο υδάτινων οδών και ελών της περιοχής. Ο στρατός του Νίγηρα ανακοίνωσε ότι ανέκτησε τον έλεγχο του Καράμγκα από τους ισλαμιστές μαχητές.

“Στην δική μας πλευρά: 46 νεκροί, 9 τραυματίες, 32 αγνοούμενοι. Στην πλευρά του εχθρού, 156 τρομοκράτες σκοτώθηκαν. Επιπρόσθετα, 28 κάτοικοι του νησιού δολοφονήθηκαν από τους τρομοκράτες”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Νίγηρα Χασουμί Μασούντου στο κρατικό ραδιόφωνο.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Νίγηρα είχαν αποφύγει αρχικά να δώσουν έναν απολογισμό θυμάτων, καθώς αναζητούσαν σορούς θυμάτων σε περιοχές με χαμηλή βλάστηση.
Η κυβέρνηση της χώρας κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος από σήμερα Τετάρτη.
Η επίθεση της Μπόκο Χαράμ σημειώθηκε παρά τις στρατιωτικές νίκες που έχουν ανακοινώσει η Νιγηρία και οι χώρες της περιοχής που πολεμούν στο πλευρό της —Νίγηρας, Τσαντ και Καμερούν— για την ανάκτηση του ελέγχου εδαφών που έχουν καταλάβει οι ισλαμιστές στις βόρειες πολιτείες της Νιγηρίας.

Αργά χθες το βράδυ, ο στρατός της Νιγηρίας ανακοίνωσε ότι διέσωσε 200 κορίτσια και 93 γυναίκες κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης για την ανάκτηση του ελέγχου τμημάτων του Δρυμού Σαμπίσα από τη Μπόκο Χαράμ. Κανένα πάντως από τα κορίτσια αυτά δεν ήταν ανάμεσα σε εκείνα που είχαν απαγάγει οι ισλαμιστές πριν από έναν χρόνο στο Τσιμπόκ, διευκρίνισε αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων της Νιγηρίας.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής καταδίκασε χθες τη “βάρβαρη” επίθεση της Μπόκο Χαράμ στον Νίγηρα η οποία στοίχισε τη ζωή σε 46 στρατιωτικούς και 28 πολίτες.

Η Ουάσινγκτον καταδικάζει συχνά τις επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ, έχει εκφράσει επανειλημμένα την ετοιμότητά της να αυξήσει την υλική βοήθεια που προσφέρει στο στρατό της Νιγηρίας και ενθαρρύνει τις χώρες της περιοχές να εντείνουν τις προσπάθειές τους εναντίον της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ “καταδικάζει τις επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ στο νησί Καράμγκα στη λίμνη Τσαντ”, στο έδαφος του Νίγηρα. Η οργάνωση “έχει διαπράξει έναν ανυπολόγιστο αριθμό απρόκλητων επιθέσεων εναντίον ανδρών, γυναικών και παιδιών, στα σπίτια τους, σε σχολεία, στους χώρους εργασίας τους ή σε χώρους λατρείας. Η βαναυσότητά της και οι πράξεις βαρβαρότητάς της δεν γνωρίζουν όρια”, σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έχουν “δεσμευθεί να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της πολυεθνικής δύναμης για να μπορέσουν τα κράτη της περιοχής να εξασθενίσουν και να καταστρέψουν τη Μπόκο Χαράμ”, τόνισε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, χρησιμοποιώντας ορολογία ταυτόσημη με τη φρασεολογία του για τις επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), στην οποία η Μπόκο Χαράμ ορκίστηκε πίστη τον Μάρτιο.


Πηγή : news247.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου