Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Στο δικαστήριο που δικάζει την υπόθεση Τσοχατζόπουλου σήμερα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ


Πρόκειται για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τότε μέλη της κυβέρνησής του όπως η Βάσω Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιάννος Παπαντωνίου

Μέλη του ΚΥΣΕΑ την περίοδο που ο Άκης Τσοχατζόπουλος κατείχε το «χαρτοφυλάκιο» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας  έχουν κληθεί να βρεθούν σήμερα στο  Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου δικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση των «χρυσών μιζών» με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό. Πρόκειται για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τότε μέλη της κυβέρνησής του όπως η Βάσω Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Η κλήτευση των (τότε) μελών του ΚΥΣΕΑ αποτελούσε το βασικό αίτημα του κατηγορούμενου πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, από την αρχή σχεδόν της ανάκρισης για την πολύκροτη αυτή υπόθεση.

Ωστόσο, αν και τέθηκε μετ’ επιτάσεως πολλές φορές από τον ίδιο και την υπεράσπισή του κατά τη διάρκεια της πολύμηνης δίκης του, απορρίφθηκε τόσο από τους εισαγγελείς όσο και από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Το σκεπτικό του δικαστηρίου ήταν ότι η δίκη αφορά μίζες και παράνομες πληρωμές και όχι τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για τα συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα.

Τώρα, η εξέλιξη που σηματοδοτεί η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου - να κλητεύσει δηλαδή τα μέλη του ΚΥΣΕΑ- δεν αποκλείεται να δώσει νέα τροπή στη δευτεροβάθμια δίκη για διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος από εξοπλιστικά, υπόθεση για την οποία έχουν επιβληθεί πολυετείς καθείρξεις.

Ειδικότερα, το δικαστήριο με απόφασή του, μεσούσης της ακροαματικής διαδικασίας - υιοθέτησε  την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος είχε ζητήσει να κλητευθούν και να εξεταστούν ως μάρτυρες στο ακροατήριο, ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης αλλά και οι υπουργοί που μετείχαν τότε στο ΚΥΣΕΑ Βάσω Παπανδρέου, Γ. Παπαντωνίου και Ευ. Βενιζέλος. Είναι η πρώτη φορά που καλείται σε δικαστήριο να καταθέσει ως μάρτυρας ένας πρώην πρωθυπουργός και οι υπουργοί του.

Η πλευρά του πρώην υπουργού υποστηρίζει πως η εξέταση των τότε μελών του ΚΥΣΕΑ είναι σημαντική για την αποκάλυψη της αλήθειας. Και αυτό διότι σύμφωνα με την υπεράσπιση του Άκη Τσοχατζόπουλου ο πρώην πρωθυπουργός και τα μέλη του ΚΥΣΕΑ είχαν την απόλυτη γνώση για τα θέματα που ερευνά τώρα το δικαστήριο.

Οι πληροφορίες ανέφεραν πως τα μέλη του ΚΥΣΕΑ θα εμφανιστούν στο δικαστήριο αν και φέρονται να αντιμετώπισαν αρχικά την αρχική απόφασή περί κλήτευσης τους με επιφυλακτικότητα.

Πάντως δεν αποκλείεται πως κάποια από τα μέλη του ΚΥΣΕΑ αν αποστείλουν προς το δικαστήριο γραπτές επιστολές με τις οποίες εξηγούν τις θέσεις τους.


Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου