Επανέρχεται άμεσα το δικαίωμα αυτασφάλισης των απολυμένων ηλικίας 55 έως 64 ετών, στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργώντας έτσι ένα σημαντικό αντικίνητρο προκειμένου να αποφεύγονται οι απολύσεις αλλά και μέτρο αποτροπής των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Τη σχετική διαβεβαίωση έδωσε χθες ο αναπλ. υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημ. Στρατούλης στη συνάντησή του με την ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων.
Στην ουσία επανέρχεται διάταξη του Ν. 3863/2010 - η οποία έληξε στις 31-12-2012 - που προέβλεπε ότι σε περίπτωση καταγγελίας σύμβασης εργασίας, εργαζομένου ηλικίας 55 έως 64 ετών, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδική ή μεμονωμένη απόλυση, εφόσον αυτός παραμένει άνεργος, έχει το δικαίωμα της αυτασφάλισης, το οποίο ασκείται εντός διμήνου από την καταγγελία συμβάσεως. Στο κόστος της αυτασφάλισης υποχρεούται να συμμετάσχει ο εργοδότης που τους απέλυσε, για χρονικό διάστημα μέχρι τρία χρόνια κατά ποσοστό:
α) 50% για τους ασφαλισμένους ηλικίας 55 έως 60 ετών.
β) 80% για τους ασφαλισμένους ηλικίας 60 ετών συμπληρωμένων έως 64.
Το υπόλοιπο κόστος αυτασφάλισης το αναλαμβάνει ο ΟΑΕΔ υλοποιώντας ειδικά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης, για όσο χρόνο υφίσταται υποχρέωση καταβολής από τον εργοδότη και για ποσοστό 50% ή 20% αντίστοιχα, του κόστους αυτασφάλισης.
Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παναγιώτης Προύτζος, στη συνάντηση με τον κ. Στρατούλη μεταξύ άλλων ετέθησαν τα αδιέξοδα που σωρεύονται στο Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα από την επιδεινούμενη καθυστέρηση απονομής των παροχών στους ασφαλισμένους, η ουσιαστική δέσμευση των εισφορών της Πρόνοιας για την άτοκη διευκόλυνση του ΙΚΑ στη συνέχιση καταβολής των συντάξεων, καθώς και η παράνομη περικοπή του εφάπαξ από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. «Ζητήσαμε», πρόσθεσε ο κ. Προύτζος, «να διορθωθούν όλες οι αυθαίρετες αντιασφαλιστικές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων σε ό,τι αφορά το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, καθώς και από τη σημερινή κυβέρνηση να σεβαστεί όχι μόνο την αυτονομία του ΤΑΠΙΤ έναντι όποιων σχεδίων ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά κυρίως τα δικαιώματα των ασφαλισμένων της Πρόνοιας που δικαιούνται να αναμένουν απονομή εφάπαξ από τις εισφορές τους».
Από την πλευρά του ο κ. Στρατούλης διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας ότι θα εξετάσει τις εγκυκλίους του ΙΚΑ που δυσχεραίνουν την ένταξη των εργαζομένων στα τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα στα βαρέα και ανθυγιεινά, ενώ τόνισε ότι θα διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Ομοσπονδία ώστε να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τους εργαζομένους στα τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα και ειδικότερα όσον αφορά την ομαλή λειτουργία του ΤΑΠΙΤ και τη χορήγηση των εφάπαξ παροχών τους.
Πηγή : tanea.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου