Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Γ. Βαρουφάκης: «Θα υπέγραφα πάγωμα εξαγγελιών της κυβέρνησης»


Αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε μια «θεραπευτική συμφωνία για την Ελλάδα» εμφανίστηκε μετά το χθεσινό επεισοδιακό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, καταγγέλλοντας παράλληλα το παρασκήνιο με την αλλαγή του εγγράφου στο οποίο θα έπρεπε να συμφωνήσει η ελληνική πλευρά.
«Πριν το σημερινό Eurogroup, ο Πιέρ Μοσκοβισί μού παρουσίασε ένα draft που ευχαρίστως θα υπέγραφα. Αναγνώριζε την ανθρωπιστική κρίση, έκανε λόγο για αίτημα παράτασης η οποία θα λάμβανε τη μορφή ενός τετράμηνου ενδιάμεσου προγράμματος», τόνισε ο υπουργός.

Αποδοχή δεσμεύσεων
«Ευχαρίστως θα το υπογράφαμε, και θα ήμασταν διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε αποδοχή συγκεκριμένων στόχων. Δεν θα προχωρούσαμε σε καμία δράση έως τον Αύγουστο η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί μονομερής. Το μόνο που ζητήσαμε είναι να μην εφαρμόσουμε μέτρα που θεωρούμε λάθος, όπως η μείωση χαμηλών συντάξεων ή η αύξηση των φόρων στον τουρισμό» είπε ο κ. Βαρουφάκης.
«Δυστυχώς», υπογράμμισε, «το εξαίρετο αυτό έγγραφο αποσύρθηκε εν συνεχεία και αντικαταστάθηκε από τον επικεφαλής του Eurogroup από ένα σχέδιο αντίστοιχο με αυτό της Παρασκευής. Σε αυτό περιλαμβάνεται μόνο κάποια “ευελιξία”. Αυτό είναι πολύ προβληματικό για εμάς».
«Υπό αυτές τις συνθήκες», είπε, «παρά την τεράστια θέλησή μας, δεν ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα δεχτεί όλους τους όρους που μπορεί να καλύψει.

Η απόρριψη
Εξήγησε επίσης ότι την Τετάρτη η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε την ανακοίνωση που μιλούσε για συνέχιση και επιτυχημένη ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος. «Το απορρίψαμε γιατί δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε ένα πρόγραμμα του οποίου τη λογική δεν δεχόμαστε» σημείωσε. Στη Σύνοδο Κορυφής, -είπε- Ντάισελμπλουμ και Τσίπρας ανακοίνωσαν ότι θα αναζητηθεί κοινό έδαφος και αυτό ήταν μια μεγάλη πρόοδος.
Οπως υπογράμμισε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Βαρουφάκης, «ο πραγματικός λόγος που δεν κατάφερε η κυβέρνηση να συμφωνήσει με τους εταίρους της είναι ότι υπάρχει μια διαφορά αναφορικά με το εάν θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του υφιστάμενου προγράμματος που η κυβέρνηση θεωρεί ότι απέτυχε ή θα κάτσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα νέο πρόγραμμα που θα οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση».
Πάντως αργά χθες το βράδυ κοινοτικοί αξιωματούχοι διέψευδαν τον ισχυρισμό του υπουργού Οικονομικών ότι υπήρξε πρόταση του επιτρόπου Μοσκοβισί για το ελληνικό πρόγραμμα.


ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ


Πηγή : e-typos.com


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου