Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Κλείνει η Αμυγδαλέζα: Τι θα γίνει με τους μετανάστες που κρατούνται



Την απόφαση για το κλείσιμο της Αμυγδαλέζας έχουν γνωστοποιήσει οι Αναπληρωτές Υπουργοί Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Πανούσης και Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, οι οποίοι με επίσημη δήλωσή τους γνωστοποίησαν το σχέδιο για τους μετανάστες που κρατούνταν εκεί.

Διαδικασίες, με τον χαρακτήρα του επείγοντος, για άμεση απόλυση αλλοδαπών, οι οποίοι κρατούνται στα Κέντρα Κράτησης, καθώς και το κλείσιμο της Αμυγδαλέζας, καθώς δεν μπορεί να λειτουργήσει ως ανοιχτή δομή φιλοξενίας λόγω του ότι είναι αστυνομική υπηρεσία, την αποκατάσταση της νομιμότητας και την εφαρμογή των νόμων για το άσυλο και τη διαχείριση των παράτυπων μεταναστών, ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, με κοινή δήλωση τους.

Η απόφαση ελήφθη με αφορμή τους δύο θανάτους αλλοδαπών οι οποίοι κρατούνταν στην Αμυγδαλέζα, (μία αυτοκτονία και έναν θάνατο από παθολογικά αίτια), οι οποίες σημειώθηκαν τις προηγούμενες μέρες, και τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, που διαπιστώθηκαν από τα κυβερνητικά στελέχη.

Στην κοινή δήλωση τους, ο κ. Πανούσης και η κ. Χριστοδουλοπούλου χαρακτηρίζουν τις συνθήκες κράτησης αλλοδαπών απάνθρωπες και εξευτελιστικές, που «ευτελίζουν τους θεσμούς και διασύρουν τη χώρα διεθνώς, και προσβάλλουν κατάφωρα κάθε έννοια κράτους δικαίου».


Τι αλλάζει στα κέντρα κράτησης

Η κοινή απόφαση προβλέπει:
α) Την άμεση κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης με την οποία έγινε δεκτή γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έδινε το δικαίωμα κράτησης πέραν του 18μήνου και την άμεση απόλυση όσων τυχόν κρατούνται για χρονικό διάστημα πέραν των 18 μηνών.
β) Την άμεση απόλυση των ευάλωτων ατόμων (οικογένειες, παιδιά, ασυνόδευτοι ανήλικοι, έγκυες, θύματα βασανιστηρίων, ασθενείς, υπερήλικες) με την αναγκαία παραπομπή τους σε δομές φιλοξενίας, καθώς και την άμεση απόλυση των αιτούντων άσυλο.
γ) Την απόλυση των κρατουμένων στις περιπτώσεις που η κράτηση έχει διαρκέσει πέραν των 6 μηνών, με ταυτόχρονη έκδοση απόφασης για απομάκρυνσή του από τη χώρα, εντός έξι μηνών, σύμφωνα πάντα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο.
(Σημειώνεται ότι ο νόμος προβλέπει ότι όταν έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την απομάκρυνση ενός αλλοδαπού, μπορεί να κρατηθεί έως έξι μήνες και αν δεν θέλει ο ίδιος να επιστρέψει, ή δεν τον δέχεται η χώρα του, μπορεί να παραταθεί η κράτηση άλλους έξι μήνες.
Σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση, όμως, σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα υπάρχει παράταση κράτησης και απλώς θα δίνεται ο χρόνος μέχρι να βρεθεί λύση, με τον αλλοδαπό ενδεχομένως να φιλοξενείται σε ανοιχτά κέντρα, ή να επιβάλλονται περιοριστικοί όροι)
δ) Την εξέταση, σε κάθε περίπτωση, της εφαρμογής των εναλλακτικών τής κράτησης περιοριστικών μέτρων, (υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας, δήλωση του τόπου κατοικίας κ.ά.). Η ίδια ρύθμιση μπορεί να εφαρμοστεί και για όσους διαπιστώνεται στο εξής ότι βρίσκονται στη χώρα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται:
«Στην παρούσα χρονική στιγμή, εκατοντάδες άνθρωποι κρατούνται, υπό άθλιες συνθήκες, στα Κέντρα Κράτησης της χώρας, πολλοί δε εξ αυτών, παρά την παρέλευση του ανώτατου ορίου των δεκαοκτώ μηνών κράτησής τους.
Η επ' αόριστον διοικητική κράτηση και η στέρηση της ελευθερίας χιλιάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και πρόσωπα που χρήζουν διεθνούς ή ειδικής προστασίας και μέριμνας (αιτούντες άσυλο, οικογένειες, παιδιά, ασυνόδευτοι ανήλικοι, έγκυοι, θύματα βασανιστηρίων, ασθενείς, υπερήλικες), η κράτησή τους κάτω από αυτές τις συνθήκες, η επί πολλά έτη προβληματική λειτουργία του συστήματος ασύλου, η απουσία μηχανισμού προστασίας και δομών πρώτης υποδοχής προσφύγων στα σύνορα, ευτελίζουν τους θεσμούς και διασύρουν τη χώρα διεθνώς και προσβάλλουν κατάφωρα κάθε έννοια κράτους δικαίου».

Ο κ. Πανούσης και η κ. Χριστοδουλοπούλου τονίζουν ότι «επιβάλλεται η λήψη άμεσων μέτρων και η δρομολόγηση διαδικασιών για την άμεση άρση της στέρησης της ελευθερίας ανθρώπων και την αποκατάσταση της νομιμότητας, καθώς και για τη διασφάλιση της τήρησης της νομιμότητας εφεξής, και την επιβολή της διοικητικής κράτησης, ως εξαίρεσης και για διάστημα και υπό συνθήκες που δεν θα την παραβιάζουν».

Στην κοινή δήλωση επισημαίνεται, επίσης, ότι υπάρχει επιπλέον άμεση ανάγκη ριζικών αλλαγών σε όσους χώρους κράτησης τυχόν διατηρηθούν για ένα μικρό χρονικό διάστημα, και βέβαια η λειτουργία ανοιχτών δομών φιλοξενίας.
Διευκρινίζεται, ακόμη, ότι «στην κατεύθυνση αυτή, θα έχουμε αρωγό την Ευρώπη, τόσο σε επίπεδο Συμβουλίου της Ευρώπης, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο δε των θεσμικών οργάνων της θα διεκδικήσουμε τον επιμερισμό των ευθυνών με βάση την αρχή της αλληλεγγύης».

Όσον αφορά στο Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα, προετοιμάζεται το κλείσιμο της δομής με σταδιακή εκκένωση των χώρων και τονίζεται ότι «ενδιαμέσως λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα (υλικοτεχνική υποδομή, φάρμακα, ρουχισμός, διατροφή κ.λπ.) ώστε να μην αισθάνονται οι κρατούμενοι, όσο παραμένουν υπό κράτηση, ότι η Πολιτεία μόνο λόγια λέει».


Πηγή : newsit.gr






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου