Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Ουκρανία: Κενό γράμμα η εκεχειρία, αυτονομιστές κατέλαβαν τμήμα του Ντεμπάλτσεβε





Κενό γράμμα η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία. Σφοδρές μάχες σημειώνονται μέσα στην πόλη του Ντεμπάλτσεβε στα ανατολικά.

Τμήμα του Ντεμπάλτσεβε έχουν καταλάβει οι φιλορώσοι αυτονομιστές, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, την ώρα που οι φιλορώσους αυτονομιστές δηλώνουν ότι έχουν υπό τον έλεγχό τους το 80% της πόλης.

Εκπρόσωπος των αυτονομιστών είχε δηλώσει, νωρίτερα, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι οι δυνάμεις έχουν καταλάβει το αστυνομικό τμήμα και τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

Παράλληλα, οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν ότι δεκάδες ουκρανοί στρατιώτες στο Ντεμπάλτσεβε έχουν παραδοθεί και άλλοι έχουν σκοτωθεί στις μάχες.

Οι φιλορώσοι, οι οποίοι είχαν περικυκλώσει την πόλη, βομβάρδισαν την Τρίτη θέσεις του ουκρανικού στρατού στο Ντεμπάλτσεβε.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι βολές πυροβολικού έπλητταν την πόλη κάθε πέντε δευτερόλεπτα.

Από την πλευρά του, το Κίεβο λέει ότι οι οδομαχίες συνεχίζονται. «Οι αντάρτες έχουν εξαπολύσει επίθεση εναντίον της πόλης με χερσαίες δυνάμεις που επιχειρούν με τη στήριξη του πυροβολικού και των τεθωρακισμένων οχημάτων. Τμήμα της πόλης έχει καταληφθεί από τις συμμορίες» επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας στον ιστότοπό του.


Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία και τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι καταστρέφουν την ειρηνευτική διαδικασία.

Η Ρωσία και οι αντάρτες «δεν τηρούν τις συμφωνίες» Μινσκ 2, δήλωσε στον Τύπο ο αναπληρωτής επικεφαλής του προεδρικού γραφείου, Βαλερί Τσάλι.

«Καταστρέφουν την ελπίδα για ειρήνευση», συνέχισε ο ίδιος.

«Η κλιμάκωση αυτή απειλεί όχι μόνο την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, αλλά επίσης και την ασφάλεια της Ευρώπης» συνέχισε ο αξιωματούχος.

Διεθνείς παρατηρητές δεν έχουν καταφέρει να εισέλθουν στο Ντεμπάλτσεβε.

Από χθες, Δευτέρα, οι φιλορώσοι αυτονομιστές ισχυρίζονταν ότι η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός δεν ισχύει για το Ντεμπάλτσεβε. Από την πλευρά του ο ουκρανικός στρατός είχε αρνηθεί τη δημιουργία ενός ασφαλούς διαδρόμου για την έξοδο των ουκρανών στρατιωτών από την περιοχή, λέγοντας ότι η συμφωνία ορίζει πως το Ντεμπάλτσεβε είναι ουκρανικό έδαφος.

Οι αυτονομιστές ισχυρίζονται ότι η πόλη ανήκει σε αυτούς.

Οι συγκρούσεις της Τρίτης είναι οι πρώτες μέσα στην πόλη. «Οι μάχες έχουν μετατοπιστεί μέσα στην πόλη. Οι αντάρτες χρησιμοποιούν όλμους, εκτοξευτήρες πυραύλων και πυροβόλα» δήλωσε ο υπαρχηγός της τοπικής αστυνομίας Ολεξάντρ Κίβα και επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του στρατού.

Ωστόσο, με εξαίρεση το Ντεμπάλτσεβε, οι μάχες έχουν περιοριστεί σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, μετά την έναρξη εκεχειρίας τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Οι δύο πλευρές δεν έχουν αποσύρει τα βαρέα όπλα, όπως όριζε η συμφωνία του Μινσκ, με το Κίεβο να δηλώνει ότι θα το πράξει μόλις παρατηρηθεί κατάπαυση του πυρός.

Η συμφωνία στο Μινσκ έδινε διορία μέχρι τη Δευτέρα για την απόσυρση των βαρέων όπλων από τις δύο πλευρές.

Ο Αντρέι Πούργκιν, ένας εκ των ηγετών των αυτονομιστών, δήλωσε ότι οι αυτονομιστές σκοπεύουν να συζητήσουν το ενδεχόμενο απόσυρσης των βαρέων όπλων με αντιπροσώπους της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο δήλωσε ότι όρος για την απόσυρση των βαρέων όπλων είναι η κατάπαυση του πυρός. Αυτός ο όρος δεν έχει τηρηθεί, πρόσθεσε.

«Μόλις υπάρξει κατάπαυση του πυρός είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την απόσυρση» τόνισε.

Τουλάχιστον πέντε στρατιώτες έχασαν τη ζωή του μέσα σε 24 ώρες από την έναρξη της εκεχειρίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε να αποσυρθούν «σήμερα» τα βαριά όπλα από το μέτωπο στην ανατολική Ουκρανία.

«Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά ότι όλα τα μέρη οφείλουν να τηρήσουν αυστηρά τα σημεία που προβλέπονται στη συμφωνία η οποία υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα και να θέσουν σε εφαρμογή τα μέτρα αυτά χωρίς καθυστέρηση» δήλωσε η Κάθριν Ρέι, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

Αυτό σημαίνει «να διακοπεί κάθε στρατιωτική επιχείρηση και να αρχίσουν να αποσύρονται σήμερα τα βαριά όπλα» από τη γραμμή του μετώπου, πρόσθεσε η ίδια, καθώς μέχρι το μεσημέρι αυτό το σημείο-κλειδί της συμφωνίας του Μινσκ για την κατάπαυση του πυρός εξακολουθούσε να μην έχει εφαρμοστεί.

Η κατάσταση στο Ντεμπάλτσεβε μονοπώλησε τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στο πλέον ανώτερο επίπεδο.

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχε συνεχείς τηλεφωνικές συνομιλίες για το θέμα αυτό και το βράδυ της Δευτέρας επικοινώνησε με τον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ και την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η γερμανίδα καγκελάριος, με τη σειρά της, συνομίλησε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και στη συνέχεια με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Στη διάρκεια της συνομιλίας τους οι Μέρκελ, Πούτιν και Ποροσένκο αποφάσισαν «συγκεκριμένα μέτρα» για να επιτραπεί στους παρατηρητές του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) «ελεύθερη πρόσβαση», ώστε να επιτηρούν την εκεχειρία επί του πεδίου, ανακοίνωσε το Βερολίνο. Οι παρατηρητές αναμένονται στην πολιορκημένη πόλη, το Ντεμπάλτσεβε.

Την ανησυχία τους για τις μάχες στο Ντεμπάλτσεβε εκφράζουν οι ΗΠΑ, λέγοντας ότι παρακολουθούν τις πληροφορίες που θέλουν στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία να βρίσκεται καθ' οδόν προς την Ουκρανία.

«Καλούμε τη Ρωσία και όλους τους αυτονομιστές που υποστηρίζει να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις» τόνισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι.


Newsroom ΔΟΛ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου