Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Αποχή διαρκείας αποφάσισαν οι δικηγόροι για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας


Αποχή διαρκείας με ποσοστό 60% και "όχι" στο νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είπαν οι δικηγόροι με το δημοψήφισμα τους, με ποσοστό που ξεπέρασε το 93%. Από τους συνολικά 21.538 δικηγόρους οι οποίοι προσήλθαν στις κάλπες οι 18.510 (93,26%) είπαν όχι στις τροποποιήσεις του Κώδικα ενώ μόλις οι 1334 (6,72) ψήφισαν ναι.

Περίπου το 60% των δικηγόρων τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων με αποχή διαρκείας.
Το Δ.Σ. του ΔΣΑ και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας θα συνέλθουν άμεσα προκειμένου να εκτιμήσουν τα αποτελέσματα και να προχωρήσουν στην «υλοποίηση της πλειοψηφούσας θέσης του δικηγορικού σώματος».
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Βασίλης Αλεξανδρής σε δήλωση του ανέφερε ότι:
«Οι δικηγόροι της Αθήνας συλλογικά, δυναμικά και με αίσθημα ευθύνης έναντι του θεσμικού τους ρόλου εξέφρασαν τη θέση τους για το κατατεθέν νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Ένα νομοσχέδιο που αφορά τον κάθε πολίτη και την πραγμάτωση του δικαίου.
Επιβεβαίωσαν την κατηγορηματική -προϊόν εμπεριστατωμένων παρατηρήσεων- αντίθεσή τους στις προτεινόμενες τροποποιήσεις βασικών κεφαλαίων του Κώδικα. Εναντιώθηκαν στον προσχηματικό διάλογο και τον εμπαιγμό του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Διεκδίκησαν και διεκδικούν την ποιότητα της νομοθεσίας, την ορθή και δίκαιη απονομή της δικαιοσύνης, την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων του πολίτη, την κατίσχυση των αρχών του κράτους δικαίου.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ένα καθαρό μήνυμα προς όλους: την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τους φορείς της νομοθετικής λειτουργίας, την κοινωνία».
Συντριπτικό «όχι» -ποσοστό 93,3%- στο νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, είπαν και οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης, επιλέγοντας, παράλληλα, ως μορφή κινητοποίησης την «αποχή διαρκείας».
Στις κάλπες που στήθηκαν χθες και σήμερα στο ισόγειο του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης -στο πλαίσιο του 2ήμερου πανελλαδικού δημοψηφίσματος που διενήργησαν οι κατά τόπους δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας- προσήλθαν 3.384 δικηγόροι επί των 6.231 εγγεγραμμένων μελών του τοπικού Συλλόγου (ΔΣΘ). Βρέθηκαν 3.345 έγκυρα ψηφοδέλτια, από τα οποίο τα 3.157 (93,3%) ήταν κατά των νέων διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τα 188 υπέρ (5,55%). Ακόμη βρέθηκαν 39 άκυρα ψηφοδέλτια (1,15%) και κανένα λευκό. Η συμμετοχή στο ΔΣΘ έφτασε στο 54,3%.
Σε ό,τι αφορά τη μορφή των κινητοποιήσεων, οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης τάχθηκαν στην πλειονότητά τους υπέρ της «αποχής διαρκείας». Υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης τάχθηκαν -σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν- 2.959 δικηγόροι, ενώ υπέρ των «στοχευμένων ή περιορισμένων αποχών» ψήφισαν 1.128.
Καταψήφισαν το σχέδιο για το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τάχθηκαν υπέρ της αποχής διαρκείας οι δικηγόροι της Καλαμάτας, της Τρίπολης και της Σπάρτης, που έλαβαν μέρος στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε, ύστερα από απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.
Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε στο Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, προσήλθαν και ψήφισαν 236 από τους 335 εγγεγραμμένους δικηγόρους. Υπέρ του νέου Κώδικα ψήφισαν 8 και 235 καταψήφισαν, ενώ αναφορικά με την μορφή των κινητοποιήσεων, 121 ψήφισαν αποχή διαρκείας, 14 αποχή διαρκείας μέχρι την απόσυρση και 54 δικηγόροι ψήφισαν αποχή στοχευόμενη ή περιορισμένης διάρκειας.
Ανάλογα είναι και τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε στο Δικηγορικό Σύλλογο Τρίπολης. Συγκεκριμένα, ψήφισαν 108 από τους 124 δικηγόρους που είναι η δύναμη του Δικηγορικού Συλλόγου και κατά του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ψήφισαν 98 και υπέρ μόνο 10 δικηγόροι.
Στο Δικηγορικό Σύλλογο Σπάρτης από τους 91 δικηγόρους έλαβαν μέρος στο δημοψήφισμα 75. Υπέρ του νέου Κώδικα ψήφισαν 5 και κατά 70, ενώ υπέρ της αποχή διαρκείας ψήφισαν οι 37 και αποχή στοχευόμενη ή περιορισμένης διάρκειας ψήφισαν οι 29 δικηγόροι της Σπάρτης.


Πηγή : imerisia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου