Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Δεν αποδέχεται νέα μέτρα η Αθήνα


Mακρά σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών. Στη φωτογραφία, οι κ. Αντ. Σαμαράς και Γκ. Χαρδούβελης κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα συζήτησης για τον προϋπολογισμό στην Ολομέλεια της Βουλής.


Κινήσεις στην πολιτική και οικονομική σκακιέρα τόσο έναντι της τρόικας όσο και των πολιτικών της προϊσταμένων κάνει η ελληνική κυβέρνηση, με τον κ. Αντώνη Σαμαρά να εκτιμά ως εφικτή μία συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το απαντητικό e-mail της τρόικας στις ελληνικές θέσεις, που έφθασε στις 2 τα ξημερώματα χθες, αποτέλεσε ψυχρολουσία αλλά, ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε και το πολιτικό σκεπτικό επί του οποίου ο πρωθυπουργός αποφάσισε να «εκθέσει» για πρώτη φορά τους εταίρους της χώρας και να αφήσει υπαινιγμούς για τις πραγματικές προθέσεις τους έναντι της Ελλάδας. Στην προχθεσινή του ομιλία αλλά και σε νέα, χθεσινή, σε εκδήλωση του City Univercity of London, όπου τόνισε πως «η Ελλάδα δεν θα γίνει η αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης, αλλά ένα οχυρό σταθερότητας», ο κ. Σαμαράς απέφυγε να κάνει συγκεκριμένες αναφορές για τη στάση των εταίρων. Την ίδια ώρα, από το υπουργείο Οικονομικών η εικόνα δυσαρέσκειας για τη σκληρή γραμμή του ΔΝΤ ήταν αισθητή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε χθες μακρά σύσκεψη, υπό τον κ. Σαμαρά, με τη συμμετοχή των Γκ. Χαρδούβελη, Γ. Βρούτση και Γ. Μαυραγάνη με αντικείμενο την αξιολόγηση του απαντητικού μηνύματος της τρόικας, ωστόσο η κατά πολλούς αναμενόμενη τηλεδιάσκεψη με την τρόικα δεν πραγματοποιήθηκε. Η ελληνική κυβέρνηση προτίμησε να προετοιμάσει τα επιχειρήματά της έναντι του σημερινού Εuroworking Group που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, στην ατζέντα του οποίου, προφανώς, το ελληνικό ζήτημα θα είναι ψηλά. Η Αθήνα, πάντως, σχεδιάζει την αποστολή διευκρινιστικών στοιχείων προς την τρόικα, ο χρόνος επιστροφής της οποίας παραμένει άγνωστος, ενώ το σενάριο να συμβεί αυτό τις προσεχείς 48 ώρες φαντάζει, πλέον, εξαιρετικά ασθενές, όχι όμως και απίθανο.

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι όσα περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση της Κυριακής συνιστούν και το όριο εντός του οποίου μπορεί να κινηθεί η ελληνική πλευρά. Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, με δημόσιες δηλώσεις τους, απέκλεισαν επί της ουσίας νέα πρόσθετα μέτρα (ΦΠΑ στα νησιά, ασφαλιστικό κ.ο.κ.) που θα οδηγούσαν σε περιδίνηση την κυβέρνηση. Η Αθήνα, ωστόσο, συλλέγει δεδομένα που ισχυροποιούν την επιχειρηματολογία της και, παράλληλα, αναζητεί και παρεμβάσεις ήσσονος «πολιτικού κινδύνου» που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αξιοπιστία του ελληνικού σχεδίου.

Οπως προκύπτει από τις αναφορές στελεχών της τρόικας, αλλά και από τις παραδοχές των κυβερνητικών στελεχών, η τρόικα ζητεί την ισχυρή δέσμευση της Αθήνας σε πρόσθετα μέτρα, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για δημοσιονομικό κενό. Συγκεκριμένα, οι πιστωτές ζητούν ρητή εξασφάλιση για τις δράσεις, με πρώτη την ακύρωση της έκπτωσης 30% στην έκτακτη εισφορά, που θα αναλάβει η ελληνική πλευρά εφόσον παρατηρηθεί «δημοσιονομική τρύπα» κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015. Η κυβέρνηση, που εξακολουθεί να αμφισβητεί τους υπολογισμούς της τριμερούς, θα επιθυμούσε, ιδανικά, οι σχετικές δεσμεύσεις να περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο ή σε έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό, εφόσον βέβαια απαιτηθεί. Ωστόσο εξετάζεται και η δυνατότητα ύπαρξης μεταβατικής διάταξης στο πολυνομοσχέδιο με τη συμφωνία, που θα προβλέπει συγκεκριμένα τις προϋποθέσεις ενεργοποίησης των έκτακτων μέτρων.

Το Μαξίμου άκουσε χθες με ικανοποίηση τα μηνύματα της Ευρωζώνης για «τεχνικού χαρακτήρα παράταση» του υφιστάμενου προγράμματος. Στα επιτελείο των κ. Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου, οι οποίοι αναμένεται να αποδυθούν σε μπαράζ επαφών ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας, το σενάριο αυτό αντιμετωπίζεται ως συμβατό με τις ελληνικές επιδιώξεις: εξασφαλίζει χρόνο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεν χάνεται η δόση που εκκρεμεί και «ακυρώνει» την επιδίωξη άλλων μερών για καθαρή παράταση του προγράμματος για διάστημα 6 ή ακόμη και 12 μηνών. Εφόσον το σενάριο επιβεβαιωθεί, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να καταλήξει σε συμφωνία - πακέτο (αξιολόγηση - ECCL γραμμή πίστωσης) εντός Ιανουαρίου, και οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα μπορούν να φτάσουν στην προεδρική εκλογή με το επιχείρημα της ολοκλήρωσης του προγράμματος. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε αδιέξοδο και στην Αθήνα επιβάλλεται, απλώς, παράταση του προγράμματος, τότε οι πολιτικές εξελίξεις θα επιταχυνθούν, με πρώτη τη διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, με τις σχετικές πρωτοβουλίες να αναλαμβάνονται ακόμη και στις αρχές Ιανουαρίου.

Έντυπη Έκδοση Καθημερινής


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου