Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Ο διαβήτης τύπου 1: μια απλή εξέταση αναπνοής μπορεί να βοηθήσει την έγκαιρη διάγνωση σε παιδιά




Περίπου 1 στα 4 παιδιά με διαβήτη τύπου 1 δεν γνωρίζουν ότι έχουν την πάθηση μέχρι να εμφανίσουν διαβητική κετοξέωση - μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή. Αλλά σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν εντοπίσει μια χημική δείκτης για τον διαβήτη τύπου 1 στην αναπνοή των παιδιών, ανοίγοντας το δρόμο για ένα τεστ αναπνοής που επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση.

Η ερευνητική ομάδα, συμπεριλαμβανομένων Καθ Gus Hancock του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στη Βρετανία, δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Journal of Breath Research.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τύπου 1 διαβήτη επηρεάζει σχεδόν 2 στους 1.000 παιδιά και εφήβους, και οι αριθμοί αυξάνονται. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι μεταξύ του 2001 και του 2009, η συχνότητα του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά ηλικίας κάτω των 9 ετών αυξήθηκε κατά 21%.

Ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να διαγνωστεί με μια εξέταση αίματος, αλλά Καθ Hancock σημειώνει ότι οι δοκιμές αυτές μπορεί να είναι τραυματική για μικρά παιδιά.

Υπάρχουν επίσης ορισμένες περιπτώσεις όπου ο διαβήτης τύπου 1 είναι κακοί στα παιδιά - ένα θέμα που εθίγη σε ένα πρόσφατο χαρακτηριστικό προσκήνιο από Medical News Today. Τα συμπτώματα της πάθησης, οι οποίες περιλαμβάνουν αυξημένη δίψα και ούρηση, κόπωση και απώλεια βάρους, μπορεί να εκληφθούν ως συμπτώματα άλλων διαταραχών.

Μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Μεταβολισμού, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι μεταξύ των 335 παιδιών με διαβήτη νέας εμφάνισης τύπου 1, οι γιατροί κακοί αρχικά τον όρο στο 16% των περιπτώσεων. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, τα παιδιά λανθασμένα με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος.

Μια καθυστερημένη διάγνωση σημαίνει ότι μερικά παιδιά έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1, όταν έχουν ήδη αναπτύξει διαβητική κετοξέωση (DKA). Αυτό συμβαίνει όταν σοβαρή έλλειψη ινσουλίνης προκαλεί το σώμα να καίει λίπος για ενέργεια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση των οξέων που ονομάζονται κετόνες στο αίμα, η οποία μπορεί να προκαλέσει ένα διαβητικό κώμα και ακόμη και θάνατο.

Σε αυτή την τελευταία μελέτη, ωστόσο, Καθηγητής Χάνκοκ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι ένα μυρωδάτο κετόνη διατίθενται μέσω της αναπνοής - ακετόνη - μπορεί να αποτελεί πρώιμη ένδειξη της κετόνης συσσώρευση στο αίμα.

Αυξημένη ακετόνη αναπνοή συνδέεται με αυξημένο β υδροξυβουτυρικό επίπεδα στο αίμα
Για να φτάσουν τα ευρήματά τους, η ομάδα συλλέγονται δείγματα αναπνοής από 113 παιδιά και εφήβους ηλικίας 7-18 ετών που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της ακετόνης και ενός άλλου κετόνη ονομάζεται ισοπρενίου στην αναπνοή των συμμετεχόντων και τα συνέκριναν με κετόνη και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, οι μετρήσεις του οποίου ελήφθησαν κατά τον ίδιο χρόνο όπως συλλέχθηκαν δείγματα αναπνοής.

Καθ Hancock και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν αυξημένα επίπεδα ακετόνης στην αναπνοή τους είχαν επίσης αυξημένα επίπεδα μιας κετόνης που ονομάζεται β υδροξυβουτυρικό στο αίμα τους.

Η ομάδα βρήκε μια αδύναμη συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης ακετόνης στην αναπνοή και την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "μόνο οι μετρήσεις ανάσα ακετόνη δεν παρέχουν ένα καλό μέτρο των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος σε αυτή την ομάδα."

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα τους, Καθ Hancock λέει:

"Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι είναι ρεαλιστικά δυνατό να χρησιμοποιηθούν μετρήσεις της αναπνοής ακετόνης για την εκτίμηση κετονών στο αίμα.

[...] Αν η σχέση μεταξύ της αναπνοής ακετόνη και κετονών στο αίμα τα επίπεδα είναι αλήθεια σε υψηλότερα επίπεδα κετονών, μια απλή εξέταση αναπνοής θα μπορούσε να βοηθήσει με τη διαχείριση των ημερών αναρρωτικής άδειας σε παιδιά με διαβήτη, την πρόληψη εισαγωγών στο νοσοκομείο, παρέχοντας μια προειδοποίηση της πιθανής Η διαβητική κετοξέωση ανάπτυξη. "

Καθ Χάνκοκ είπε MNT ότι η ομάδα έχει ήδη παραχθεί ένα πρωτότυπο μιας μικρής φορητής συσκευής για τη μέτρηση επίπεδα κετονών στην αναπνοή, η οποία αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται σε κλινικές δοκιμές.

"Μετά από κλινικές δοκιμές, ελπίζουμε ότι αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα με διαβήτη τύπου 1 για να ελέγξετε αν είναι ή όχι οδεύουμε προς Η διαβητική κετοξέωση, όταν δεν αισθάνονται καλά», είπε, προσθέτοντας ότι η συσκευή μπορεί επίσης να είναι σε θέση να βοηθήσει νωρίς διάγνωση του διαβήτη 1 στα παιδιά τύπου.

Τον περασμένο μήνα, MNT αναφέρθηκαν σε μια μελέτη στην οποία οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν δημιουργήθηκαν δισεκατομμύρια παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη βήτα κύτταρα από εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα , ανοίγοντας το δρόμο για νέες θεραπείες για τον διαβήτη τύπου 1.

Για το newsotherwise.gr
Κώστας Βουκελάτος 
με πληροφορίες από medicalnewstoday.com




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου