Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Το Private Banking της HSBC κατηγορείται για φοροδιαφυγή από το Βέλγιο



Οι αρχές στις Βρυξέλλες έχουν χρεωθεί το Private Banking της HSBC, η οποία εδρεύει στην Ελβετία, βοηθώντας πλούσιους Βέλγους για να αποφύγουν τους φόρους.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι εκατοντάδες πελάτες - συμπεριλαμβανομένων των εμπόρων διαμαντιών στην Αμβέρσα - μετακόμισαν πολλά χρήματα σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους με τη βοήθεια της τράπεζας.

Είπαν οι αρχές ότι η τράπεζα οδήγησε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε διαφυγόντα φορολογικά έσοδα.

Τον Αύγουστο, η HSBC προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις των υπευθύνων σε σχέση με αυτές τις καταγγελίες θα είναι σημαντικές.

Σε δηλώσεις τους οι βελγικές αρχές κατηγόρησαν την HSBC  ότι "εν γνώσει της χαλάρωσε και προώθησε μηχανισμούς φοροδιαφυγής κάνοντας υπεράκτιες εταιρείες τις οποίες διέθετε σε ορισμένους προνομιούχους πελάτες".

Οι εταιρείες αυτές, οι οποίες εδρεύουν στον Παναμά και τις Παρθένες Νήσους, υπάρχουν για τον αποκλειστικό σκοπό της φοροδιαφυγής, πρόσθεσαν οι Βελγικές αρχές.

Πάνω από 1.000 φορολογούμενοι φέρεται να έχουν εμπλακεί στην απάτη και τα κεφάλαια που μεταφέρθηκαν από το Βέλγιο απο το 2003 υπολογίζονται σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Απαντώντας στις καταγγελίες η HSBC ανακοίνωσε ότι έχει ενημερωθεί για την έρευνα, καθώς και της παρόμοιας έρευνας που διεξάγετε από τις γαλλικές αρχές, και ότι θα συνεργαστούν στο μεγαλύτερο βαθμό με τις αρχές.

Οι Βελγικές αρχές δημοσίευσαν, επίσης, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλη αλληλογραφία μεταξύ της HSBC και των Βέλγων πελατών της , όπου φαίνεται η Τράπεζα να παρουσιάζει τις υπηρεσίες φοροδιαφυγής που προσφέρει.

Εισαγγελέας Michel Claise κατηγόρησε την HSBC για «απάτη, ξέπλυμα χρήματος, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παράνομη άσκηση του επαγγέλματος της χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης".

Τον Οκτώβριο, η βελγική αστυνομία έκανε και έφοδο στα σπίτια των περίπου 20 πελατών της τράπεζας με ιδιωτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην ελβετική θυγατρική της HSBC, για να συλλέξει στοιχεία σε βάρος του δανειστή.

Η HSBC έχει υποβληθεί σε μια σειρά από πρόστιμα για ανάρμοστη συμπεριφορά κατά τα τελευταία χρόνια, πιο πρόσφατα σε σχέση με τη χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών.


Πηγή : BBC

Επιμέλεια : newsotherwise.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου