Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Τελεσίγραφο Κομισιόν στην Αθήνα να «πείσει» την τρόικα εντός 48ωρου


Εντός των επόμενων 48 ωρών, δηλαδή έως την Τετάρτη, θα πρέπει να συντρέξουν εκείνες οι συνθήκες και να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θα καθιστούν εφικτή την επιστροφή της τρόικας, τονίζει η Κομισιόν απευθύνοντας τελεσίγραφο στην Αθήνα, προκειμένου η τελευταία να προλάβει τις κρίσιμες ημερομηνίες μέχρι το τέλος του έτους (Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής).

Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν ασφυκτικά Σαμαράς και Βενιζέλος προβληματίζονται για τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων και τα εμπόδια που θέτουν και προγραμματίζουν -σύμφωνα με πληροφορίες- νέα συνάντηση ίσως και εντός της ημέρα.

Το βασικό «αγκάθι» στην διαπραγμάτευση και ο λόγος που εμποδίζει την Τρόικα από το να επιστρέψει στη Αθήνα είναι το θέμα του δημοσιονομικού κενού στον προϋπολογισμό του 2015. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων, υπάρχει σαφής απόκλιση ανάμεσα στα νούμερα που κάθε πλευρά προβάλλει, ενώ για την Τρόικα δεν είναι  επαρκής η υποχώρηση που έκανε η Αθήνα στο θέμα του ΕΝΦΙΑ.

Η ελληνική πλευρά ζητάει από την Τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα και να λυθεί το θέμα σε ελληνικό έδαφος, οι εκπρόσωποι των δανειστών ωστόσο, θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα όταν η διαπραγμάτευση θα έχει προχωρήσει περισσότερο και θα έχει βρεθεί κοινό έδαφος στο δημοσιονομικό κενό, έτσι ώστε η παρουσία τους στην Αθήνα να είναι σύντομη και χωρίς εντάσεις.

Για να γεφυρωθεί η διαφορά που υπάρχει στις εκτιμήσεις των δύο πλευρών, το οικονομικό επιτελείο έχει εντοπίσει παρεμβάσεις που θα μπορούσε να κάνει στις ΔΕΚΟ και ΟΤΑ που οδηγούν σε εξοικονομήσεις που κινούνται από 500 εκατ. ευρώ έως και 1 δισ. ευρώ.

Μόλις επιτευχθεί η συμφωνία στο δημοσιονομικό κενό και επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα, οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να βρουν κοινό έδαφος για το ποια από τα 19 σημεία που ζητάνε από την Αθήνα θα πρέπει να γίνουν άμεσα και ποια θα μεταφερθούν το 2105. Οι υποχρεώσεις και οι μεταρρυθμίσεις που θα μετατεθούν για το 2015 θα πρέπει να συνοδεύονται από ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα πρέπει να τηρήσει η Αθήνα.

Αυτή την στιγμή στις Βρυξέλλες δεν εξετάζεται σχέδιο Β΄ όμως αν η Τρόικα δεν επιστρέψει τις επόμενες 48 ώρες, Αθήνα, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες θα πρέπει να αρχίσουν να το σχεδιάζουν.


Πηγή : usay.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου