Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παντρεμένος με Τουρκάλα φανέρωσε στην βουλή στρατιωτικές θέσεις

 



Ιωάννης Μπουρνούς, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου και παντρεμένος με Τουρκάλα.

Τι έκανε ο φαιδρός Συριζαίος, "μαρτύρησε" εχθές χωρίς ίχνος ντροπής, σε ανοιχτή συνεδρίαση της Βουλής θέσεις μάχης και θέσεις αποθήκευσης πυρομαχικών στο νησί της Λέσβου, πληροφορίες που είχε πάρει από κάποιον...μαρτυριάρη αξιωματικό του νησιού που πρέπει να βρεθεί και να τιμωρηθεί μαζί με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο επικίνδυνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ζητούσε επιτακτικά και σε ανοιχτή συνεδρίαση της βουλής πληροφορίες για:

-αριθμό οβίδων ΠΒ 155mm

-έμμεση απογραφή πυρομαχικών, με το πρόσχημα τη βοήθεια στην Ουκρανία

-περιγραφή εξοπλισμού και σύνθεσης των μηχανοκίνητων Μονάδων των νησιών

Μέχρι στιγμής δεν έχει παρέμβει εισαγγελέας, περιμένουμε για να οδηγηθεί μαζί με τους αξιωματικούς που πρόδωσαν μυστικά της χώρας και του στρατού στην δικαιοσύνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τον διαγράψει και η Βουλή να τον παραπέμψει στη δικαιοσύνη. Δε γίνεται η χώρα να συνεχίσει να λειτουργεί με ατιμωρησία πολιτικών και αυλικών. Ειδικά για θέματα εθνικής ασφαλείας. 



Νέα πρόκληση του γελοίου Ερντογάν και του Ομέρ Τσελίκ : Δεν αστειεύομαι, μην εξοπλίζετε τα νησιά

 


Ο γελοίος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν σταματάει τα καραγκιοζιλίκια, δεν έχει συναίσθηση των όσων κάνει και σε τι κίνδυνο βάζει την χώρα του, εξαπέλυσε ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας. «Δεν αστειεύομαι, μιλάω σοβαρά» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλώντας τη χώρα μας να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά της και να συμμορφωθεί (!) με το Διεθνές Δίκαιο!

Ο Τούρκος καθεστωτικός και γελοίος Ερντογάν, δεν δίστασε να κάνει έμμεση αναφορά και στην Μικρασιατική Καταστροφή, καλώντας την Ελλάδα «να μείνει μακριά από ενέργειες που θα την κάνουν να μετανιώσει και να απογοητευθεί όπως έκανε πριν από έναν αιώνα».

Όπως είπε, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έδειξε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στον κόσμο κρέμονται από μια κλωστή. «Σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, λυπούμαστε που καταπατώνται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Κάποιοι Έλληνες πολιτικοί προσπαθούν να μπουν στην ατζέντα με λόγια και πράξεις που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ερντογάν, είναι σαφές ότι δεν θα το καταφέρουν. «Θα δώσουν λογαριασμό γι’ αυτό ενώπιον της ιστορίας. Αφήνουμε στη διακριτική ευχέρεια της διεθνούς κοινότητας να ζητήσει εξουσιοδότηση για το Καστελόριζο, το οποίο απέχει λιγότερο από 2 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά και να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Ο κ. Μητσοτάκης μάλλον κάνει τουριστικά ταξίδια στα νησιά» πρόσθεσε προκαλώντας ο γελοίος Τούρκος και πάλι.

Την ίδια στιγμή, το καραγκιοζιλίκι και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος παρακολούθησε επίσης την άσκηση «Efes 2022» σε ανάρτησή του στο twitter απειλεί με αισχρό τρόπο την Ελλάδα.

«Μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά» έγραψε, ανεβάζοντας φωτογραφίες από την άσκηση.




Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» : Από αύριο ξεκινά η αποστολή SMS στις δικαιούχους για προληπτική τομογραφία


 

Την έναρξη του εθνικού προγράμματος για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το πρόγραμμα φέρει τιμητικά την ονομασία «Φώφη Γεννηματά» και υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Στόχος του είναι να παράσχει δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο σε περίπου 1,3 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών.

«Είναι πράγματι σήμερα μία συγκινησιακά φορτισμένη μέρα, καθώς εγκαινιάζουμε το πρώτο μεγάλο Πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου και το ονομάζουμε «Φώφη Γεννηματά», η οποία έφυγε νωρίς από τη ζωή, όπως είπε ο Ανδρέας όμως, αγωνίστηκε η ίδια με θάρρος και αυτοθυσία όχι μόνο για να ξεπεράσει τη δική της ασθένεια, αλλά για να ενημερώσει άλλες γυναίκες για την τεράστια σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου», σημείωσε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός.

«Μαθαίνοντας από το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, πατώντας πάνω στην εμπειρία από τη διαδικασία του εμβολιασμού και χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα της άυλης συνταγογράφησης, είμαστε σήμερα σε θέση να κάνουμε κάτι το οποίο δεν μπορούσαμε να κάνουμε μέχρι να εισάγουμε αυτά τα εργαλεία στη φαρέτρα των όπλων μας. Με άλλα λόγια, να επικοινωνήσουμε εμείς, πρώτοι, με τις γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στην κρίσιμη ηλικία την οποία μας υπέδειξαν οι ειδικοί, να τις ενθαρρύνουμε να κάνουν αυτές τις εξετάσεις και στη συνέχεια να μπορέσουμε να τις παραπέμψουμε είτε σε δημόσιες, είτε σε ιδιωτικές δομές για να κάνουν την πρώτη μαστογραφία. Αλλά να έχουμε περιγράψει όμως και στη συνέχεια τι ακριβώς πρέπει να γίνει σε περίπτωση που η πρώτη διάγνωση από τη μαστογραφία επιβάλει κάποιες περισσότερες εξετάσεις» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θέλουμε να επεκτείνουμε τα προγράμματα του προσυμπτωματικού ελέγχου και σε άλλες ασθένειες και σε άλλους καρκίνους διότι, όπως είπατε, και στον καρκίνο πια, ισχύει ότι σε όλους τους καρκίνους: η έγκαιρη διάγνωση είναι αυτή η οποία σώζει ζωές. Και σε συνδυασμό με τα νέα εργαλεία τα οποία δίνει στη διάθεσή μας η επιστήμη, πιστεύω ότι δεν θα αργήσει η ώρα όπου θα μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι είμαστε σε θέση να νικήσουμε τον καρκίνο», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»:


• Διενέργεια δωρεάν εξέτασης ψηφιακής μαστογραφίας

• Δωρεάν επίσκεψη στο γιατρό για τις γυναίκες που θα έχουν ευρήματα

• Δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος για περαιτέρω αποσαφήνιση των ευρημάτων

• 1.450 σημεία εξέτασης πανελλαδικά.


Η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει αξιοποιώντας την εμπειρία και τον σχεδιασμό της Επιχείρησης «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, ενώ θα ενσωματώνει την ψηφιακή τεχνολογία προκειμένου να διευκολύνει τις γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν.

Είναι η πρώτη φορά που η Πολιτεία προσεγγίζει τον πολίτη για να του υπενθυμίσει να φροντίσει τον εαυτό του, καθώς στην Ελλάδα ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει εφαρμοστεί πρόγραμμα πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου.

Πώς θα λειτουργεί το Πρόγραμμα:

Οι γυναίκες – δικαιούχοι ηλικίας 50 έως 69 ετών που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό για την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Με το άυλο παραπεμπτικό μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Όσες γυναίκες δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να ζητήσουν κατά την επίσκεψη τους σε οποιονδήποτε ιατρό ή μονάδα υγείας να τους εκδώσει το σχετικό παραπεμπτικό και στη συνέχεια, να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.


Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

H διάγνωση σε πρώιμο στάδιο συνδέεται και με τη μέθοδο θεραπείας. Οι γυναίκες που συμμετέχουν σε εθνικά προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν μαστεκτομή και χημειοθεραπεία, εξαιτίας ακριβώς του εντοπισμού σε πρώιμο στάδιο, που επιτρέπει πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Για κάθε 45 γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω που κάνουν μαστογραφία στο πλαίσιο του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, οι γυναίκες στη χώρα μας κερδίζουν 1 έτος ζωής.

Τα προγράμματα πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο έχουν ξεκινήσει ήδη από τη δεκαετία του 1970 στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ ως τώρα, πρόγραμμα πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου. Αυτό αλλάζει τώρα.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες στην Ευρώπη. Κι όμως, οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται έγκαιρα, έχουν προσδόκιμο πενταετούς επιβίωσης που φτάνει το 96% κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη χώρα μας φαίνεται ότι, οι γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών κάνουν λιγότερο συχνά μαστογραφία, με αποτέλεσμα ο ρυθμός μείωσης των θανάτων για την ομάδα αυτή, να είναι μικρότερος σε σχέση με την ηλικιακή ομάδα 65-79. Έχουμε δηλαδή περισσότερους θανάτους εξαιτίας της μη έγκαιρης διάγνωσης. Γι’ αυτό εστιάζουμε σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.


Στην εκδήλωση παρεμβάσεις έκαναν ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέας Τσούνης, παρουσία των δύο παιδιών τους. Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης τρεις γυναίκες που έδωσαν τη μάχη τους με τον καρκίνο του μαστού και βγήκαν νικήτριες: Η Αγγελική Σαρηγιάννη και η Δέσποινα Γεωργοπούλου εκ μέρους της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και η Βαλκανιονίκης, δρομέας μεγάλων αποστάσεων, προπονήτρια και συγγραφέας Μαρία Πολύζου. Τη συζήτηση συντόνισε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.




Ακολουθεί η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:


Αγαπητέ Ανδρέα, Αιμιλία, Γιώργο, κυρίες και κύριοι,


Είναι πράγματι σήμερα μία συγκινησιακά φορτισμένη μέρα, καθώς εγκαινιάζουμε το πρώτο μεγάλο Πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου και το ονομάζουμε «Φώφη Γεννηματά», η οποία έφυγε νωρίς από τη ζωή, όπως είπε ο Ανδρέας όμως αγωνίστηκε η ίδια, με θάρρος και αυτοθυσία όχι μόνο για να ξεπεράσει τη δική της ασθένεια, αλλά για να ενημερώσει άλλες γυναίκες για την τεράστια σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου. Και χαίρομαι πραγματικά και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές αυτού του Προγράμματος, για την πολύ σημαντική δουλειά η οποία ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα.


Με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης είμαστε σήμερα σε θέση να θέσουμε ουσιαστικά σε λειτουργία, το πρώτο μαζικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου στην πατρίδα μας. Ξεκινάμε για αυτονόητους λόγους, οι οποίοι νομίζω ότι εξηγήθηκαν επαρκώς, με τον καρκίνο του μαστού. Πρώτον, διότι είναι ο πιο διαδεδομένος καρκίνος στις γυναίκες και δεύτερον διότι είναι ένας καρκίνος για τον οποίο γνωρίζουμε πια ότι αν καταφέρουμε να τον εντοπίσουμε σε πρώιμο στάδιο είναι ιάσιμος. Kαι είναι μάλιστα ιάσιμος χωρίς πολλές φορές να αναγκάσουμε τις γυναίκες σε επώδυνες τραυματικές θεραπείες οι οποίες, δυστυχώς, είναι απαραίτητες σε περίπτωση που ο καρκίνος διαγνωστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.


Χαίρομαι, διότι το Πρόγραμμα αυτό κάνει χρήση των βέλτιστων τεχνολογικών εργαλείων που το ελληνικό δημόσιο έχει πια στη διάθεσή του. Μαθαίνοντας από το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, πατώντας πάνω στην εμπειρία από τη διαδικασία του εμβολιασμού και χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα της άυλης συνταγογράφησης, είμαστε σήμερα σε θέση να κάνουμε κάτι το οποίο δεν μπορούσαμε να κάνουμε μέχρι να εισάγουμε αυτά τα εργαλεία στη φαρέτρα των όπλων μας. Με άλλα λόγια, να επικοινωνήσουμε εμείς, πρώτοι, με τις γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στην κρίσιμη ηλικία την οποία μας υπέδειξαν οι ειδικοί, να τις ενθαρρύνουμε να κάνουν αυτές τις εξετάσεις και στη συνέχεια να μπορέσουμε να τις παραπέμψουμε είτε σε δημόσιες, είτε σε ιδιωτικές δομές για να κάνουν την πρώτη μαστογραφία. Αλλά να έχουμε περιγράψει όμως και στη συνέχεια τι ακριβώς πρέπει να γίνει σε περίπτωση που η πρώτη διάγνωση από τη μαστογραφία επιβάλει κάποιες περισσότερες εξετάσεις. Είναι με άλλα λόγια ένα πλήρες και ολοκληρωμένο Πρόγραμμα το οποίο αξιοποιεί δημόσιες αλλά και ιδιωτικές δομές. Και βέβαια είναι ένα Πρόγραμμα το οποίο έχει κατά την άποψή μου ένα έντονο κοινωνικό αποτύπωμα.


Το είπε και η Ειρήνη, θα ήθελα να το αναδείξω λίγο περισσότερο. Ότι δυστυχώς οι γυναίκες οι οποίες σήμερα αρρωσταίνουν από τον καρκίνο του μαστού -αν δούμε τα στατιστικά στοιχεία- είναι δεν θα έλεγα κατά κανόνα, αλλά σίγουρα υπάρχει μια υποεκπροσώπηση γυναικών από χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα και με χαμηλότερους δείκτες εκπαίδευσης. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι μπορούμε να χτίσουμε μια καμπάνια επικοινωνίας η οποία να αφορά όλες τις Ελληνίδες και κυρίως αυτές οι οποίες δεν είχαν, μέχρι σήμερα, πρόσβαση σε αυτή την πληροφορία. Και πιστεύω ότι το πρόγραμμα αυτό θα είναι το πρώτο βήμα σε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουμε, να αποκτήσει η χώρα μας αποτελεσματικές πολιτικές δημόσιας υγείας στο σύνολό τους.


Θέλουμε να επεκτείνουμε τα προγράμματα του προσυμπτωματικού ελέγχου και σε άλλες ασθένειες και σε άλλους καρκίνους διότι, όπως είπατε, και στον καρκίνο πια, ισχύει ότι σε όλους τους καρκίνους: η έγκαιρη διάγνωση είναι αυτή η οποία σώζει ζωές. Και σε συνδυασμό με τα νέα εργαλεία τα οποία δίνει στη διάθεσή μας η επιστήμη, πιστεύω ότι δεν θα αργήσει η ώρα όπου θα μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι είμαστε σε θέση να νικήσουμε τον καρκίνο.


Και βέβαια, θέλω να τονίσω ότι η δημόσια υγεία, το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης», δεν περιορίζεται μόνο στον προσυμπτωματικό έλεγχο, υπάρχει ένα στάδιο το οποίο έρχεται πριν από αυτό. Και αυτό αφορά την ατομική μας συμπεριφορά, τον τρόπο με τον οποίο όλες και όλοι μας ζούμε και το τι μπορούμε να κάνουμε μέσα από απλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας προκειμένου να διασφαλίσουμε όχι απλά ότι θα ζούμε περισσότερο, αλλά και ότι θα ζούμε καλύτερα.


Θέλω να θυμίσω -το λέω συχνά στις παρεμβάσεις μου σε θέματα που αφορούν στη δημόσια υγεία- ότι υπάρχουν πέντε απλά πράγματα τα οποία μπορούμε να κάνουμε για να ζούμε περισσότερο και να ζούμε καλύτερα: Το πρώτο είναι να μην καπνίζουμε. Και γνωρίζετε καλά τη μεγάλη προσπάθεια, την οποία έχουμε καταβάλει σε εθνικό επίπεδο, να περιορίσουμε τα ποσοστά καπνίσματος με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Ανοίγω μία παρένθεση, χαλαρώσαμε λίγο κατά τη διάρκεια της πανδημίας την εφαρμογή του αλλά έχω δώσει τις σχετικές κατευθύνσεις στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να είμαστε πάλι εξαιρετικά αυστηροί, διότι ήταν μία κατάκτηση για τη χώρα μας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κυλήσουμε πάλι προς τα πίσω.


Το δεύτερο είναι να περιορίσουμε όσο γίνεται στο ελάχιστο την κατανάλωση αλκοόλ.


Το τρίτο φυσικά είναι να γυμναζόμαστε τακτικά. Μαρία, είναι εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο γιατί ζούμε περισσότερο, αλλά γιατί ζούμε και καλύτερα.


Και το τέταρτο και το πέμπτο συνδέεται με την διατροφή μας: να μην είμαστε υπέρβαροι και να τρώμε σχετικά υγιεινά.


Εάν κάποιος ακολουθεί τις πέντε αυτές συνταγές, θα ζήσει κατά μέσο όρο 18 χρόνια περισσότερα από κάποιον ο οποίος δεν ακολουθεί καμία από τις πέντε. Τόσο απλά τα πράγματα. Αλλά και τόσο δύσκολα για να μπορέσουμε να πείσουμε τους πολίτες ότι με μικρές απλές συνήθειες στην καθημερινότητά μας, μπορούμε πραγματικά να κάνουμε μία μεγάλη αλλαγή ως προς την δημόσια υγεία και να βελτιώσουμε σημαντικά -τονίζω- όχι μόνο το προσδόκιμο, αλλά και την ποιότητα της ζωής μας. Και σε αυτήν την κατεύθυνση πιστεύω ότι έχουμε να κάνουμε πάρα πολλή δουλειά ακόμα, κυρίως όσον αφορά τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας και αυτά τα οποία πολλές φορές δεν έχουν τα ίδια ευθύνη. Και αναφέρομαι στα παιδιά.


Είναι αδιανόητο ότι στη χώρα μας έχουμε τόσο υψηλούς δείκτες παιδικής παχυσαρκίας. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε στη ρίζα του, διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα παιδιά τα οποία είναι παχύσαρκα, έχουν αυξημένες πιθανότητες να παραμένουν παχύσαρκα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Και με άλλα λόγια, να υποστούν τις συνέπειες επιλογών, τις οποίες μπορεί να έκαναν οι γονείς τους, για τις οποίες όμως τα ίδια δεν φταίνε.


Άρα, εκεί έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε και θα εμπλακώ προσωπικά σε αυτά τα προγράμματα, γιατί πιστεύω ότι πράγματι μπορούμε να κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις μία πολύ μεγάλη διαφορά. Όπως παραδείγματος χάριν, σήμερα η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να εξαλείψουμε -αν την αξιοποιήσουμε με έξυπνο τρόπο- τον ένα καρκίνο ο οποίος είναι εμφανής δια γυμνού οφθαλμού. Και αναφέρομαι στο μελάνωμα και στον καρκίνο του δέρματος.


Δεν επιτρέπεται σήμερα να χάνεται καμία ζωή από έναν καρκίνο τον οποίον τον βλέπουμε και έχουμε μάλιστα στη διάθεσή μας και ψηφιακά εργαλεία που θα μπορούν σχετικά εύκολα, σκανάροντας -ας το πούμε- μία ελιά, να μπορούμε να γνωρίζουμε εάν η ελιά αυτή είναι σχετικά επικίνδυνη και στη συνέχεια να μπορούμε να πηγαίνουμε σε έναν δερματολόγο για να μπορούμε να κάνουμε αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν στη συνέχεια.


Επομένως, έχουμε μπροστά μας μία πολύ πλούσια ατζέντα παρεμβάσεων όσον αφορά την δημόσια υγεία και τον προσυμπτωματικό έλεγχο, που τονίζω είναι ένα υποσύνολο της συνολικής μας πολιτικής για τη δημόσια υγεία.


Θέλω να κλείσω όμως με κάτι το οποίο είπατε και οι τρεις κυρίες, τις οποίες θέλω να ευχαριστήσω, που ήταν σήμερα μαζί μας. Αναφερθήκατε στον φόβο και πράγματι, αυτόν τον φόβο πρέπει να ξεπεράσουμε. Είναι ο φόβος του άγνωστου, ο φόβος της ασθένειας. Η φυσική αυτή ανθρώπινη τάση να θέλουμε να μεταθέτουμε το δυσάρεστο για το μέλλον, μόνο που η μετάθεση αυτή μπορεί να έχει τεράστιο κόστος. Μπορεί να στοιχίσει ζωές, όχι απλά να οδηγήσει τους ασθενείς σε μεγάλη ταλαιπωρία.


Και θυμήθηκα και αναζήτησα μία συνέντευξη την οποία είχε δώσει η μητέρα μου, η Μαρίκα η Μητσοτάκη, η οποία η ίδια είχε ασθενήσει από καρκίνο του μαστού και το 1996 σε μία εποχή όπου δεν τολμούσαμε καν να μιλήσουμε για καρκίνο. Ήταν «η επάρατος νόσος». Δεν αναφέραμε καν το όνομα. Είχε πει μία κουβέντα, την οποία θέλω να την διαβάσω, διότι είναι πάρα πολύ κοντά σε αυτό το οποίο μας είπατε.


Όταν ρωτήθηκε για τον καρκίνο είπε: «Γιατί να το κρύψω; Αντιμετώπισα πέρυσι έναν καρκίνο του μαστού, δε φοβάμαι να το πω. Γιατί να κρύψουμε τον καρκίνο; Μήπως έτσι τον καταργούμε; Το βέβαιο είναι πως αν φοβάσαι πεθαίνεις, γιατί ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμβουλος».


Θέλω, λοιπόν, να σάς ζητήσω να εντείνετε την προσπάθειά σας να μας βοηθήσετε σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια επικοινωνίας την οποία πρέπει να κάνουμε, να πείσουμε τις γυναίκες, πρώτα και πάνω απ΄ όλα να μη φοβούνται. Έχουν πια στη διάθεσή τους όλα τα εργαλεία, έχουν την παρακίνηση του κράτους, να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους αυτό το μήνυμα το οποίο θα λάβουν. Πολλές γυναίκες μπορεί για πρώτη φορά να έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν και μία ιδιωτική δομή, που δε θα είχαν τη δυνατότητα να την επισκεφθούν στο παρελθόν για να κάνουν τις εξετάσεις. Άρα να σπάσουμε αυτόν τον φόβο του αγνώστου, να τον ξεπεράσουμε.


Και βέβαια να στείλετε και το μήνυμα ότι ο καρκίνος σήμερα δεν είναι μία καταδίκη θανάτου. Είστε η καλύτερη απόδειξη γι’ αυτό και ότι τα ψυχικά αποθέματα τα οποία χρειάζονται, όλοι μας μπορούμε να τα βρούμε μέσα μας. Όντως, «μην τα παρατάς ποτέ» αυτό είναι το μήνυμα του βιβλίου της Μαρίας και νομίζω ότι αυτό είναι και το μήνυμα το οποίο πρέπει να εκπέμψουμε από τη σημερινή εκδήλωση.


Συγχαρητήρια και πάλι σε όλους τους συντελεστές του Προγράμματος. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.



Το ΥΠΕΞ δημοσιεύει χάρτες και ξεσκεπάζει τον αναθεωρητισμό της Τούρκιας εκθέτοντας την

 



Στην προσπάθεια βαθύτερης κατανόησης από το ευρύτερο κοινό του τουρκικού αναθεωρητισμού, οι συνημμένοι χάρτες απεικονίζουν, με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο, τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις.

Οι χάρτες ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947).

Στη συνέχεια προβάλλονται οι τουρκικές αξιώσεις, όπως αυτές ξεκίνησαν με τις παράνομες αδειοδοτήσεις της κρατικής τουρκικής εταιρίας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο Αιγαίο το 1973, συμπεριλαμβάνουν την προσπάθεια υφαρπαγής από την Ελλάδα της ευθύνης για έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο τη δεκαετία του ‘80, τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» τη δεκαετία του ‘90, την κλιμάκωση με νέες άδειες στην Ανατολική Μεσόγειο, την αποδοχή ως επισήμου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» και φθάνουν μέχρι την τουρκική θεωρία περί του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Οι ανωτέρω χάρτες τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας.

Αναλυτικά οι χάρτες που δημοσιεύει το υπουργείο Εξωτερικών

































Τούρκος διπλωμάτης : "Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Ελλάδα έχει δίκιο για τα νησιά"

 



Σύμφωνα με το capital.gr, Τούρκος διπλωμάτης γκρεμίζει την προπαγάνδα Ερντογάν: "Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Ελλάδα έχει δίκιο για τα νησιά".

Ο Γιαλίμ Εράλπ σε συνέντευξή του τόνισε ότι τα νησιά του Αιγαίου ανήκουν στην Ελλάδα, και χαρακτήρισε ως κενές περιεχομένου εκφράσεις όπως "οι Έλληνες έχουν πάρει τα νησιά μας".

"Η Ελλάδα έχει δίκιο", τονίζει σε συνέντευξή του ο Γιαλίμ Εράλπ πρέσβης επί τιμή της Τουρκίας, αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις και τους ανυπόστατους ισχυρισμούς για την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου.

Ο Εράλπ σε συνέντευξή του τόνισε ότι τα νησιά του Αιγαίου ανήκουν στην Ελλάδα. Υποστήριξε δε ότι η αντίρρηση σε αυτό θα καθιστούσε την Τουρκία "επιθετικό κράτος".

"Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Λωζάνη έδωσε στην Ελλάδα τα νησιά εκτός της ζώνης των τριών μιλίων. Το να πετάς κενές περιεχομένου φράσεις, όπως 'έχουν καταλάβει τα νησιά μας' δεν αρκεί. Γιατί αν πείτε αυτό, κάποιοι άλλοι θα πουν πηγαίνετε και πάρτε τα κατηλειμμένα νησιά'", λέει ο Εράλπ.

Σημειώνεται ότι ο Εράλπ διετέλεσε σύμβουλος του Μεσούτ Γιλμάζ και της Τανσού Τσιλέρ. Υπηρέτησε στην τουρκική μόνιμη αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη και το ΝΑΤΟ, στις πρεσβείες της Ουάσιγκτον και του Νέου Δελχί. Μεταξύ 1969-71 ήταν πρόξενος στην Κομοτηνή. Διετέλεσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών (1983-1987). Είναι πρόεδρος του συλλόγου Δάφνη που προωθεί την ελληνοτουρκική φιλία.

Το TRT του επιτίθεται, προς όφελος φυσικά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε όλη την παρουσίαση των δηλώσεων του Εράλπ, το φιλοκυβερνητικό μέσο τονίζει ότι έλαβε τα αξιώματά του επί κυβερνήσεων του κεμαλικού CHP ενώ χαρακτηριστική είναι η φράση: "με τη στάση του και τις απόψεις που εξέφρασε, ο Γιαλίμ Εράλπ αποκάλυψε ξεκάθαρα τι νοοτροπία κυριάρχησε για λίγο στην τουρκική εξωτερική πολιτική".

Αναφερόμενος στο θέμα της αίτησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Eralp δήλωσε ότι οι δύο αυτές χώρες "πρέπει να παρουσιάσουν στοιχεία" σχετικά με την υποστήριξή τους προς το PKK/YPG. Ο Eralp, ο οποίος δεν φάνηκε να πιστεύει ότι η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι υποστηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση, επεσήμανε ότι οι δύο αυτές χώρες "αναγνωρίζονται ως φιλειρηνικές χώρες" στον κόσμο.

Παράλληλα, εκφράζοντας την αντίθεσή του και σε μια νέα επιχείρηση στη Συρία, ο Εράλπ ανέφερε πως η τουρκική πολιτική "δημιουργεί μάρτυρες. Οι νεκροί αυτοί είναι δικοί μας άνθρωποι".

Οι "αιρετικές" για το τουρκικό κατεστημένο δηλώσεις του Εράλπ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την φρασεολογία που επικρατεί γενικότερα στον τουρκικό τύπο, όπου κυριαρχούν οι απόψεις περί "κατηλλειμένων νησιών από την Ελλάδα".





Δημητρακόπουλος για Novartis: Η Τουλουπάκη υπάκουε σε άνωθεν εντολές

 


Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, που ήταν ο δικηγόρος του Άδωνι Γεωργιάδη στην υπόθεση Novartis, ήταν ομιλητής στην παρουσίαση βιβλίου του υπουργού.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε σήμερα σε εκδήλωση στον «Ελληνικό Κόσμο» το νέο του βιβλίο «Απλά μαθήματα ρητορικής».

Η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Γεωργιάδη έγινε με την παρουσία πολλών προσώπων από τον χώρο της πολιτικής, καθώς και με μηνύματα για θέματα της πολιτικής επικαιρότητας, όπως η υπόθεση Novartis.

Όταν πήρε τον λόγο, ο γνωστός δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος αντέτεινε πως η ρητορική δεν έχει καμία αξία όταν αυτός που σε ακούει είναι «εντολοδόχος συμφερόντων πολιτικών αντιπάλων», ενώ υποστήριξε ότι «με τρεις κουκουλοφόρους η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να καταστρέψει τον πολυκομματισμό στη χώρα μας, αλλά… βιάστηκε», όπως είπε επί λέξει, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στη συνέχεια, εστίασε τα πυρά του στην Ελένη Τουλουπάκη, την οποία κατηγόρησε ότι είχε κλειστά τα αυτιά της στα νομικά επιχειρήματα που ο ίδιος της προσκόμιζε, επιπλέον ότι υπάκουε σε άνωθεν εντολές.

Ο κ. Δημητρακόπουλος επέμεινε ότι η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο ελλείψει ενδείξεων έστω, επίσης ότι αυτό που συνέβη με τη Novartis, συνέβη στη συνέχεια με τη σύζυγο αλλά και με τα παιδιά του πρωθυπουργού, ακριβώς γιατί «δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη», σημείωσε.

Στην παρουσίαση, την οποία συντόνισε η διευθύντρια της «Ελληνικής Αγωγής», Ευγενία Μανωλίδου, παρέστησαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο πρώην επίτροπος και υπουργός, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ και πολλοί υπουργοί.



Λιμενικό κατά του "ακτιβιστή" ανθέλληνα Ιάσονα Αποστολόπουλο για τις άθλιες κατηγορίες εναντίον τους


 

Οργισμένη ανακοίνωση εξέδωσαν οι συνδικαλιστές του Λιμενικού Σώματος σχετικά με όσα άθλια και ανυπόστατα ακούστηκαν από τον «ακτιβιστή» Ιάσονα Αποστολόπουλο στο Ευρωκοινοβούλιο, που είχε δίπλα του παραστάτη τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου.

Σημειώνεται ότι ο προκλητικός ανθέλληνας «ακτιβιστής», καθήμενος σε πάνελ μαζί με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογου, ο οποίος δεν αντέδρασε καθόλου, είπε μεταξύ άλλων ότι «το Λιμενικό Σώμα πετάει τους μετανάστες στη θάλασσα», ενώ, αγνοώντας τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών, δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι οι πρόσφυγες φτάνουν... μόνοι τους στις ελληνικές ακτές, χωρίς να καταδικάζει κανένα λαθροδιακινητή, και αυτό λέει πολλά σε όσους γνωρίζουν.

Τα άθλια που ξεστόμισε ο «ακτιβιστής» επειδή μάλλον του χάλασαν οι δουλειές με την μεταφορά λαθρομεταναστών : «Στην Ελλάδα έχουμε το μοναδικό Λιμενικό Σώμα παγκοσμίως που, αντί να διασώζει ανθρώπους στη θάλασσα, πετάει τους ανθρώπους στη θάλασσα. Οι ελληνικές αρχές απαγάγουν πρόσφυγες που έχουν ήδη φτάσει στις ελληνικές ακτές και τους πετάνε πάλι στην ανοικτή θάλασσα. Είναι μοναδικό φαινόμενο, δεν το έχουμε ξαναδεί. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι το εξής: Oι πρόσφυγες φτάνουν μόνοι τους, ανεξάρτητα, στις ελληνικές ακτές».

Αναλυτικά η ανακοίνωση των συνδικαλιστών του Λιμενικού Σώματος:

«Ύβρις για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος η τοποθέτηση του κ. Αποστολόπουλου Ι. στο Ευρωκοινοβούλιο.

H Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών Π.Ο.Λ καταδικάζει τη τοποθέτηση του κ. Αποστολόπουλου Ιάσονα, ο οποίος σε ειδική εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο εξαπέλυσε ανυπόστατες και προσβλητικές κατηγορίες εις βάρος των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, λέγοντας πως "το Λιμενικό πετάει τους ανθρώπους στη θάλασσα αντί να τους διασώζει".

Είναι τεράστιο το μέγεθος της ύβρις κατά των συναδέλφων τα όσα αναφέρονται από τον κ. Αποστολόπουλο, τη στιγμή μάλιστα που τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους, διασώζοντας καθημερινά συνανθρώπους μας που έχουν βρεθεί να κινδυνεύουν στη θάλασσα στην προσπάθεια αναζήτησης μιας καλύτερης ζωής στη χώρα μας.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα πως για την προσφορά τους στο μεταναστευτικό ζήτημα τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ έχουν βραβευθεί πολλές φορές από διεθνείς φορείς και οργανώσεις.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών θα προβεί σε κάθε κίνηση που θα απαιτηθεί προκειμένου να διαφυλάξει το κύρος και την αξιοπρέπεια των υπηρετούντων στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.»



Αποχωρεί από τον συνασπισμό το ένα από τα τέσσερα κόμματα στην Βουλγαρία

 


«Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους δεν λειτουργεί ο κυβερνητικός συνασπισμός -- η πολιτική της χώρας για τη Βόρεια Μακεδονία και η έλλειψη χρημάτων. Γι' αυτό το "Υπάρχει Τέτοιος Λαός" δεν έχει πλέον θέση σε αυτή την κυβέρνηση», είπε ο Σλάβι Τριφόνοφ.

Το βουλγαρικό κόμμα "Υπάρχει Τέτοιος Λαός" αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση και αποχωρεί από τον τετρακομματικό κυβερνητικό συνασπισμό. Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα το απόγευμα ο ηγέτης του κόμματος, Σλάβι Τριφόνοφ.

"Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους δεν λειτουργεί ο κυβερνητικός συνασπισμός -- η πολιτική της χώρας για τη Βόρεια Μακεδονία και η έλλειψη χρημάτων. Γι' αυτό το "Υπάρχει Τέτοιος Λαός" δεν έχει πλέον θέση σε αυτή την κυβέρνηση", είπε ο Τριφόνοφ, πρώην αστέρας του πενταγράμμου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ ακολουθεί πολιτική διαφορετική από αυτή του υπουργείου Εξωτερικών, των αποφάσεων του Κοινοβουλίου και της πολιτικής που συμφωνήθηκε στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του ΠτΔ, Ρούμεν Ράντεφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί στους ηγέτες της Ευρώπης και του κόσμου ότι θα άρει το βέτο για τη Βόρεια Μακεδονία και κάνει ό,τι είναι δυνατό για να συμβεί αυτό, αν και οι περισσότεροι Βούλγαροι θέλουν η Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μόνο όταν εκπληρώσει τη Συμφωνία καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών, η οποία υπογράφηκε το 2017.

Το κόμμα του Τριφόνοφ δεν συμφώνησε με την αναθεώρηση του κρατικού προϋπολογισμού που εγκρίθηκε χθες, Τετάρτη, και κατηγόρησε το κεντρώο κόμμα "Συνεχίζουμε την Αλλαγή" του πρωθυπουργού Πέτκοφ ότι οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία δημιουργώντας νέο χρέος και μη έχοντας αποτελέσματα στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Νωρίτερα σήμερα, οι τέσσερις υπουργοί που προέρχονται από τις τάξεις του λαϊκιστικού κόμματος του Σλάβι Τριφόνοφ (Εξωτερικών, Ενέργειας, Περιφερειακής ανάπτυξης και Νεολαίας και Αθλητισμού) αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

O Πέτκοφ, σε μία πρώτη αντίδρασή του, μόλις έγινε γνωστή η αποχώρηση του Υπάρχει Τέτοιος Λαός ανέφερε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να λειτουργεί ως κυβέρνηση μειοψηφίας, που θα έχει στο εξής 109 βουλευτές σε σύνολο 240.

"Μία κυβέρνηση μειοψηφίας είναι πολύ καλύτερη από το να σου σταυρώνουν τα χέρια", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Κίριλ Πέτκοφ, αμέσως μετά την απόφαση του κόμματος του Τριφόνοφ.

Κατηγορώντας το κόμμα Υπάρχει Τέτοιος Λαός ότι υποστηρίζει κατασκευαστικές εταιρίες ύποπτες για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τον στόχο του για "μηδενική ανοχή στη διαφθορά". Υποσχέθηκε να παρουσιάσει στο κοινοβούλιο, από αύριο, Πέμπτη, νόμο για την πάταξη αυτής της ενδημικής μάστιγας.

Σημείωσε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε το κόμμα του και η καταπολέμηση της διαφθοράς θα εφαρμοστούν, επικεφαλής της Επιτροπής καταπολέμησης της διαφθοράς θα τεθεί ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών Μπόικο Ράσκοφ.

Η κυβέρνηση του Κίριλ Πέτκοφ σχηματίστηκε στα μέσα Δεκεμβρίου του 2021, έπειτα από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις στη φτωχότερη χώρα της ΕΕ και σε αυτήν συμμετείχαν τέσσερα κόμματα: Συνεχίζουμε την Αλλαγή (του οποίου ηγείται το δίδυμο Κίριλ Πέτκοφ-Ασέν Βασίλεφ), Υπάρχει Τέτοιος Λαός, Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και Δημοκρατική Βουλγαρία.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr



Δυστύχημα με αεροσκάφος MV-22 Osprey – 4 νεκροί και 1 αγνοούμενος

 



Αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη χθες Τετάρτη σε περιοχή που καλύπτεται από έρημο στη νότια Καλιφόρνια, κοντά στα σύνορα με το Μεξικό, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος των Πεζοναυτών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Los Angeles Times, κατά τα πρώτα στοιχεία τέσσερις από τους πέντε επιβαίνοντες στο αεροσκάφος είναι νεκροί και οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν την τύχη του πέμπτου.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι αεροσκάφος που ανήκει στην 3η πτέρυγα της αεροπορίας Πεζοναυτών συνετρίβη κοντά στο Γκλάμις», είπε ο εκπρόσωπος των Πεζοναυτών στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Στρατιωτικά και πολιτικά σωστικά συνεργεία βρίσκονται επιτόπου και δεν υπήρχε πυρηνικό υλικό στο αεροσκάφος»

Ο αμερικανικός στρατός έχει ήδη αντιμετωπίσει αρκετά δυστυχήματα στα οποία ενεπλάκη αυτός ο τύπος αεροσκάφους, ο οποίος συνδυάζει τις δυνατότητες ελικοπτέρου και ελικοφόρου αεροπλάνου.



Συνελήφθησαν 2 ανήλικοι ημεδαποί μέλη συμμορίας που διέπραττε ληστείες σε βάρος ανηλίκων

 



Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι ημεδαποί μέλη συμμορίας που διέπραττε ληστείες σε βάρος ανηλίκων.

Εξιχνιάστηκαν δύο ληστείες σε βάρος ανηλίκων στην περιοχή του Παγκρατίου και του Βύρωνα

Συνελήφθησαν, πρωινές ώρες της 7-6-2022, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, δύο  ημεδαποί ηλικίας 15 και 17 ετών, κατηγορούμενοι ως μέλη συμμορίας που διαπράττει ληστείες κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και για παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών. Επιπρόσθετα ο 17χρονος κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, η ανωτέρω Υπηρεσία στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών για τη δράση συμμορίας που απαρτίζεται από ανήλικα μέλη και προβαίνει σε ληστείες σε βάρος ανηλίκων στην περιοχή του Παγκρατίου και σε συνέχεια της σύλληψης 16χρονου αλλοδαπού, ταυτοποίησε τους δύο ανήλικους και πιστοποίησε τη εγκληματική τους δράση.

Από την προανακριτική έρευνα, διαπιστώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι έχουν διαπράξει:

ληστεία σε βάρος ανήλικου στο Παγκράτι, τον οποίο με χρήση σωματικής βίας τραυμάτισαν και αφαίρεσαν το κινητό του τηλέφωνο

ληστεία σε βάρος επτά (7) ανήλικων στο Βύρωνα, τους οποίους με χρήση σωματικής βίας ακινητοποίησαν και αφαίρεσαν τα κινητά τους τηλέφωνα

Επιπρόσθετα οι δύο συλληφθέντες εμπλέκονται και στη ληστεία, σε βάρος δύο ανήλικων που διαπράχθηκε στην Πλατεία Πλυτά στο Παγκράτι και για την οποία είχε συλληφθεί 16χρονος αλλοδαπός.

Από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 17χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:



6 σουγιάδες

5 μαχαίρια

λεπίδα

τσεκούρι

πτυσσόμενη ράβδος

σιδερογροθιά

4 θραύστες κρυστάλλων

κουκούλα τύπου « full face »

ζεύγος γαντιών με κοκάλινη επένδυση

συσκευασία περιέχουσα κάνναβη

ζυγαριά ακριβείας

3 τρίφτες

2 κινητά τηλέφωνα

το χρηματικό ποσό των 270 ευρώ

tablet

Από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 15χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

συσκευασία περιέχουσα κωδείνη

2 κινητά τηλέφωνα

Ο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



Επιχείρηση της ΕΛΑΣ για την εξάρθρωση συμμορίας διαρρηκτών

 



Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής για την εξάρθρωση συμμορίας που κατηγορείται ότι διέπραξε δεκάδες διαρρήξεις - κλοπές από σπίτια στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, έως αυτή την ώρα έχουν συλληφθεί 12 άτομα και έχουν εξιχνιαστεί δεκάδες περιπτώσεις κλοπών. 

Παράλληλα, έχει κατασχεθεί πλήθος κλοπιμαίων, όπλων και οχημάτων της συμμορίας.



Ομιλία του Πρωθυπουργού στο Συνέδριο με θέμα «Δημογραφικό – Η Μεγάλη Πρόκληση»

 






Ευχαριστώ για την πρόσκληση και για την ευκαιρία που μου δίνετε να αναφερθώ σε ένα ζήτημα το οποίο είναι κρίσιμο για το σήμερα, αλλά είναι εκρηκτικό για το αύριο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι όλοι οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν για την «ωρολογιακή βόμβα» του δημογραφικού προβλήματος. Είναι μία βόμβα, το χρονόμετρο της οποίας κινείται γρήγορα και που καλούμαστε να απενεργοποιήσουμε εγκαίρως και με μεθοδικές κινήσεις, ώστε οι δικαιολογημένες ανησυχίες να μετατραπούν σε στοχευμένες πρωτοβουλίες που θα εκδηλωθούν σε βάθος χρόνου.


Κατ’ αρχάς επιτρέψτε μου κυρίες και κύριοι, κ. Χατζηνικολάου, να επισημάνω ότι το φαινόμενο, το οποίο θα έχετε την ευκαιρία να συζητήσετε στη συνέχεια του Συνεδρίου και θα παρουσιαστούν όλοι οι σχετικοί στατιστικοί δείκτες, δεν είναι ένα αμιγώς ελληνικό φαινόμενο. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο πολιορκεί σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες -θα έλεγα τις περισσότερες, όχι όλες- τις περισσότερες δυτικές κοινωνίες με υψηλό επίπεδο διαβίωσης. Ενώ στον αντίποδα, στον αναπτυσσόμενο κόσμο έχουμε το ανάποδο πρόβλημα. Εκεί διαγράφεται ο κίνδυνος του υπερπληθυσμού, με έκρηξη των γεννήσεων, η οποία συνεχίζει να καταγράφεται σε ηπείρους όπως π.χ. η Αφρική. Πρόκειται για μία αντιφατική πτυχή της παγκόσμιας πραγματικότητας, η οποία συνδέεται και με πολέμους και με τη μετανάστευση και με την κλιματική κρίση. Με άλλα λόγια, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι στο δημογραφικό αποτυπώνονται όλες οι προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου.


Ήδη μάλιστα ο αντίκτυπος ξεπερνά τα σύνορα και καθίσταται παράμετρος της ίδιας της κοινωνικής συνοχής κάθε κράτους. Έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι σε μία πρόσφατη έρευνα που διάβασα, της «διαΝΕΟσις», το θέμα του δημογραφικού κατατάσσεται στην πρώτη θέση των μακροπρόθεσμων απειλών για την πατρίδα μας. Είναι πάνω από τα ελληνοτουρκικά, είναι πάνω και από την οικονομία.


Έτσι, ένα υπαρξιακό ζήτημα, το οποίο για δεκαετίες ολόκληρες δρούσε στο υπογάστριο της καθημερινότητας, εισβάλλει τώρα ως επείγουσα πολιτική προτεραιότητα ορμητικά -και καλώς θα έλεγα- στον δημόσιο διάλογο. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που έχω καλέσει επανειλημμένα όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου σε μια διακομματική συνεργασία, γιατί αν όλοι συμφωνούμε ότι πρόκειται για ένα κοινό πρόβλημα, τότε κοινή πρέπει να είναι και η αντιμετώπισή του. Και αν όλοι δεχόμαστε ότι από τη φύση του έχει στρατηγικό και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, τότε δεν πρέπει να υπονομεύουμε τα επιμέρους μέτρα για τη λύση του. Και αν όλοι εννοούμε όσα λέμε, τότε τα παραπάνω θα πρέπει να ισχύσουν σε βάθος χρόνου και προφανώς ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά. Και η πιο φλέγουσα διάσταση του ζητήματος -όπως είπατε και στην εισαγωγή σας- δεν είναι προφανώς η θέση κάποιων ακραίων ότι τάχα θα εξαφανιστεί το ελληνικό έθνος. Αυτό έχει αποδείξει για πολλούς αιώνες τώρα ότι και αντέχει και ανανεώνεται και εμπλουτίζεται.


Ο πρώτος και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οικονομικός και κοινωνικός. Είναι η μείωση των οικονομικά ενεργών πολιτών. Η ελάττωση δηλαδή όσων εργάζονται και μέσα από την εργασία τους συντηρούν τον υπόλοιπο πληθυσμό. Οι μεγάλες προκλήσεις της γήρανσης του πληθυσμού για το ασφαλιστικό μας σύστημα, για το σύστημα υγείας. Τα βάρη αυτά δεν μπορούν να διατηρηθούν αντίρροπα, επί μεγάλο διάστημα, χωρίς να απειληθεί η αστάθεια της ίδιας της κοινωνίας.


Δεν μιλάμε συνεπώς για μια απειλή της ταυτότητάς μας ως Έλληνες, αλλά για την υπονόμευση της δυνατότητας του τόπου να παράγει ατομικό και δημόσιο πλούτο, διατηρώντας ισχυρό τον ιστό που ενώνει τους πολίτες του. Και ακριβώς για αυτό θεωρώ τον κίνδυνο όχι μόνο επίκαιρο αλλά και καθοριστικό. Πολύ περισσότερο όταν αυτός εκδηλώνεται σε μια συγκυρία δύσκολη που ο πλανήτης ολόκληρος βρίσκεται σε μεγάλη αβεβαιότητα σε μια παγκόσμια, θα έλεγα, αναταραχή.


Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, αρκεί η ανάγνωση των σχετικών δεδομένων και κυρίως των προβλέψεων που κάνουν οι ειδικοί για να αναδειχθεί το μέγεθος της πρόκλησης που έχουμε απέναντί μας. Όπως είπατε, εδώ και μια δεκαετία, από το 2011, ο πληθυσμός της χώρας μας μειώνεται. Τα τελευταία χρόνια οι γεννήσεις υπολείπονται σημαντικά των θανάτων. Ενώ στη διάρκεια της δύσκολης δεκαετίας που διανύσαμε, τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης, η μείωση των Ελλήνων υπολογίζεται σε 450.000 άτομα. Αυτός ο αριθμός αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων – απωλειών. Θυμίζω ότι οι δημογράφοι μάς υποδεικνύουν ότι για να κρατηθεί σταθερός ο πληθυσμός μιας χώρας, η μέση γέννηση, ο μέσος αριθμός γεννήσεων πρέπει να είναι περίπου στο 2,1%. Εμείς είμαστε λίγο κάτω από το 1,4%.


Και ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χάσαμε ένα πολύ πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό με τη μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών μας, οι οποίοι αναζήτησαν τα τελευταία χρόνια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Ήταν ιδίως οι νεότεροι και οι πιο μορφωμένοι συμπολίτες μας. Ο πολυτιμότερος πλούτος που έχουμε, δηλαδή, για την ανοικοδόμηση της χώρας μας μετά την πολυετή οικονομική περιπέτεια.


Και επιτρέψτε μου εδώ μια σύντομη παρένθεση: Θέλω να επισημάνω ότι ένας από τους βασικούς λόγους που ώθησε την πλειονότητα των νέων Ελλήνων με υψηλή μόρφωση να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, δεν ήταν μόνο η αναζήτηση δουλειάς. Ήταν και η αίσθησή τους ότι η Ελλάδα είναι μία βαθιά αναξιοκρατική κοινωνία. Αυτό από μόνο του μας λέει ότι για να γίνει η χώρα μας ένας πιο δίκαιος και πιο ελκυστικός τόπος για να ζουν, να ευημερούν, να δημιουργούν οικογένειες, κυρίως οι νέοι άνθρωποι, δεν πρέπει να μας απασχολεί μόνο η οικονομική διάσταση της πολιτικής.


Χρειάζεται να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για κάτι βαθύτερο από την οικονομική ευημερία. Χρειάζεται να παλέψουμε για μια πιο δίκαιη Ελλάδα. Τι σημαίνει πιο δίκαιη Ελλάδα; Σίγουρα είναι το αξιοπρεπές εισόδημα και η δυνατότητα παραγωγής ατομικού πλούτου, είναι όμως ταυτόχρονα η ποιότητα εργασίας, η στέγαση, η δημόσια υγεία, η γνώση, οι δεξιότητες, η ποιότητα του περιβάλλοντος, αλλά και τα ατομικά δικαιώματα, η ασφάλεια, η ισορροπία ζωής – εργασίας, η κοινωνική διασυνδεσιμότητα, η αξιοκρατία, οι ευκαιρίες ώστε ο καθένας να καταφέρνει να γίνει αυτό που ονειρεύεται και μπορεί.


Επανέρχομαι στους σκληρούς αριθμούς του δημογραφικού. Ειδικά η διάσταση της γήρανσης, πιστεύω ότι αξίζει να επισημανθεί ξεχωριστά. Προσέξτε, πριν από 50 χρόνια, το 1962, μόλις το 8% του ελληνικού πληθυσμού ήταν άνω των 65 ετών. Το 26% του ελληνικού πληθυσμού ήταν κάτω των 14 ετών. Σήμερα το 23% του ελληνικού πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών. Ενώ μόλις το 14% είναι κάτω των 14 ετών. Και αυξήθηκε επίσης πολύ η μέση ηλικία της γυναίκας που αποκτά το πρώτο της παιδί. Είναι 31 έτη σήμερα, ήταν 24 το 1980. Αυτό σημαίνει ότι γερνάμε, ότι αργούμε να ανανεωθούμε και ότι σταδιακά προφανώς λιγοστεύουμε.


Μόνο, λοιπόν, αν δούμε κατάματα την απειλή θα μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε. Διαφορετικά, όπως είπατε, το 2050 η χώρα μας θα έχει λιγότερους από 9 εκατομμύρια κατοίκους, με έναν στους τρεις να είναι άνω των 65 ετών. Και όπως σημειώνει και ο Καθηγητής της δημογραφίας, ο κ. Κοτζαμάνης -αντιλαμβάνομαι ότι συμμετέχει στη συνέχεια σε κάποιο από τα πάνελ σας- το φυσικό ισοζύγιο θανάτων προς γεννήσεις θα παραμείνει αρνητικό τουλάχιστον μέχρι το 2045. Επί 22 χρόνια, δηλαδή, αναμένουμε να γεννιούνται λιγότερα παιδιά από όσοι συμπολίτες μας θα φεύγουν από τη ζωή.


Και απέναντι σε αυτές τις δυσμενείς διαπιστώσεις, υπάρχει μόνο ο δρόμος της θετικής και πολυμέτωπης αντιμετώπισης από την Πολιτεία. Να πάρω, για παράδειγμα, το brain drain, όπου έχουμε πλέον ουσιαστικές ενδείξεις αναστροφής αυτού του φαινομένου μέσω εργαλείων, όπως η μειωμένη φορολογία και τα κίνητρα που παρέχονται σε Έλληνες που επαναπατρίζονται, ενώ τον ίδιο σκοπό υπηρετούν και σημαντικές επενδύσεις που γίνονται στην πατρίδα μας. Ενδεικτικά αναφέρω το Κέντρο Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, όπου μου έλεγε ο Άλμπερτ Μπουρλά ότι μία στις τρεις αιτήσεις που λαμβάνει για απασχόληση στη Pfizer είναι από Έλληνες του εξωτερικού οι οποίοι έχουν πάρει πια την απόφαση να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.


Δεύτερο σημαντικό πεδίο είναι αυτό των διευκολύνσεων των νέων ζευγαριών να τεκνοποιήσουν. Ήμασταν συνεπείς στη δέσμευσή μας και υλοποιήσαμε άμεσα μετά την εκλογή της Κυβέρνησής μας και την ανάληψη των καθηκόντων μας, την ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση. Αλλά και το αυξημένο αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Όπως επίσης τον χαμηλό ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη, την κατάργηση του φόρου πολυτελείας στους πολύτεκνους που έχουν μεγάλα αυτοκίνητα. Και βέβαια, εξαιρετικά σημαντικό μέτρο, την διετή προσχολική εκπαίδευση και την αύξηση των βρεφονηπιακών σταθμών, ώστε να μπορούν να υποδέχονται όλα τα παιδιά της χώρας.


Σημαντικές αλλαγές έχει δρομολογήσει και το Υπουργείο Εργασίας: Επιδοτούμενη γονική άδεια τεσσάρων μηνών και για τους δυο γονείς, οι οποίοι παράλληλα προστατεύονται από την απόλυση, τόσο πριν όσο και μετά την γέννηση του παιδιού. Το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία: την διαμόρφωση χώρων φύλαξης βρεφών στους χώρους των επιχειρήσεων. Είναι μια πρωτοβουλία την οποία θα αξιοποιήσουν 120 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Πρέπει να δίνουμε περισσότερες δυνατότητες στις εργαζόμενες μητέρες να μπορούν να είναι σίγουρες ότι κάποιος θα φροντίζει τα παιδιά τους όσο αυτές θα εργάζονται.


Ταυτόχρονα εφαρμόζεται το σήμα ισότητας, εκεί που παρέχονται πολιτικές ίσων ευκαιριών στους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως φύλου, και ο πολύ σημαντικός θεσμός των «Νταντάδων της γειτονιάς», ο οποίος πιλοτικά ξεκινά αυτούς τους μήνες. Ένας θεσμός που πάλι διευκολύνει τις γυναίκες να συμμετέχουν περισσότερο στην αγορά εργασίας και με αυτόν τον τρόπο να αισθάνονται πιο άνετα, ότι μπορούν να έχουν την κατάλληλη υποστήριξη, ώστε να προβούν στην πολύ σημαντική απόφαση να ξεκινήσουν οικογένεια ή να περάσουν από το πρώτο στο δεύτερο παιδί. Διότι οι στατιστικές μας δείχνουν ότι πολλές φορές πολλές οικογένειες σταματούν στο πρώτο παιδί και η ιδέα και μόνο απόκτησης δεύτερου ή πόσω μάλλον τρίτου παιδιού, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη.


Θεσπίστηκε ήδη από την Κυβέρνηση μας η επταήμερη άδεια για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Ενώ θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες μέρες και εκτιμώ ότι θα έχει γίνει νόμος του κράτους μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Και αναφέρομαι στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Αυξάνουμε -ενδεικτικά αναφέρω μόνο- στα 54 το δυνητικό όριο ηλικίας όσων επιλέγουν αυτές τις διαδικασίες και διορθώνουμε και κάποιες απίστευτες στρεβλώσεις. Δεν ξέρω πόσοι από σας γνωρίζετε ότι σήμερα, με το υφιστάμενο πλαίσιο, αν μία γυναίκα χωρίσει χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη του τέως συζύγου της προκειμένου να αξιοποιήσει μη γονιμοποιημένα ωάρια. Όλες αυτές οι στρεβλώσεις διορθώνονται και αναγνωρίζουμε πια ότι η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο ιατρικό εργαλείο, το οποίο διευκολύνει γυναίκες που, για οποιοδήποτε λόγο, έχουν δυσκολία να αποκτήσουν τέκνα και τις βοηθά να αντιμετωπίσουν αυτές τις σημαντικές προκλήσεις.


Κυρίες και κύριοι σύνεδροι, όπως διαπιστώνετε, οι δράσεις μας εδώ και τρία χρόνια απλώνονται σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Είναι δράσεις που σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία έχουν φανεί αποτελεσματικότερες ακόμα κι από ένα μεγάλο εφάπαξ επίδομα υπέρ κάθε νέας γέννησης.


Όμως είναι αδύνατον -κι εδώ θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και ειλικρινείς- μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα να λυθούν βασικά κοινωνικά προβλήματα δεκαετών. Πολύ περισσότερο που ακόμα κι αυτές οι τομές, δυστυχώς, δεν συναντούν συχνά τη συναίνεση όλων των κομμάτων. Αυτές οι δυσκολίες, ωστόσο, δεν αλλάζουν τις κεντρικές μας επιλογές και σε θεσμικό επίπεδο, μετά τη δημιουργία ειδικού χαρτοφυλακίου Υφυπουργού για τις Δημογραφικές Πολιτικές και την Οικογένεια. Ένα Εθνικό Συμβούλιο, πλέον, θα αναλάβει το συντονισμό όλων των σχετικών πρωτοβουλιών που προφανώς διατρέχουν οριζόντια πολλά Υπουργεία και πολλές Υπηρεσίες.


Ενώ βασική πρακτική μας προτεραιότητα για το άμεσο μέλλον θα είναι η εξασφάλιση προσιτής στέγης για τους νέους ανθρώπους. Γνωρίζουμε – και είναι ίσως το αποτέλεσμα μιας οικονομίας η οποία αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς – η άλλη όψη του νομίσματος είναι ότι το κόστος για αγορά νέου σπιτιού έχει ανέβει σημαντικά, όπως σημαντικά έχουν ανέβει και τα ενοίκια, κάτι το οποίο εκ των πραγμάτων αποτρέπει συχνά νέα ζευγάρια από το να κατοικήσουν σε ένα μεγαλύτερο σπίτι και με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια. Και γι’ αυτό και μελετάμε ήδη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα εξαντλεί κάθε δυνατότητα που έχουμε, από τη σημαντική ακίνητη περιουσία του δημοσίου η οποία συχνά παραμένει αναξιοποίητη, ως τα αντικίνητρα τα οποία υπάρχουν σήμερα στην αγορά και τα οποία δεν επιτρέπουν σε κλειστά διαμερίσματα να ανακαινιστούν. Και βέβαια, εξετάζουμε και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα για την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών, διότι γνωρίζουμε ότι ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, πρώτα από όλα στην Αθήνα, υπάρχει σημαντικό κτιριακό απόθεμα διαμερισμάτων τα οποία σήμερα είναι αναξιοποίητα. Και με ένα έξυπνο πλαίσιο κινήτρων θα μπορούσαν και να αναβαθμιστούν ενεργειακά και να μπουν στην αγορά ακινήτων, αποσυμφορώντας με αυτό τον τρόπο τη μεγάλη πίεση η οποία υπάρχει κυρίως στις αυξήσεις των ενοικίων.


Παράλληλα όμως, σε τελική ευθεία προετοιμασίας βρίσκονται και μερικές πρωτοβουλίες άμεσης εφαρμογής: Η επέκταση, παραδείγματος χάριν, των παιδικών σταθμών αλλά και των δημοτικών έως τις 18:00 το απόγευμα, ώστε να περιλαμβάνουν και τη μελέτη των παιδιών, ανακουφίζοντας με αυτό τον τρόπο τους γονείς στο σπίτι.


Και τέλος, η στελέχωση των μονάδων υγείας, κυρίως των νησιών, από γυναικολόγους και παιδιάτρους. Μια τελείως ξεχωριστή πρόκληση βέβαια για την οποία δεν θα μιλήσω αναλυτικά σήμερα, είναι η προετοιμασία του Συστήματος Υγείας για έναν πληθυσμό ο οποίος σταδιακά γερνά.


Νέα νοσήματα όπως η άνοια, το Αλτσχάιμερ τα οποία αρχίζουν και αποκτούν πια μία πολύ έντονη παρουσία και στην ελληνική κοινωνία και βέβαια με την αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων, τα οποία συνδέονται ολοένα και περισσότερο με κακές συνήθειες που δυστυχώς διατρέχουν οριζόντια ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.


Κλείνω με μία πολύ σύντομη νύξη σε ένα σύνθετο κεφάλαιο το οποίο, ωστόσο, νομίζω ότι πρέπει να ανοίξει επιτέλους και στη δική μας χώρα, χωρίς προκαταλήψεις και ακραίες λαϊκίστικες κορώνες. Και αναφέρομαι στην ένταξη στην ελληνική κοινωνία των νόμιμων μεταναστών. Πρόκειται για μία απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε: την έλλειψη εργατικών χεριών που παρατηρείται τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και στον κλάδο των κατασκευών. Και όπως ξέρετε υπάρχει ήδη, έχουμε ήδη φαινόμενα σοδειών που δεν μαζεύονται, μεγάλα έργα τα οποία κινδυνεύουν σήμερα να καθυστερήσουν, επειδή πολύ απλά λείπουν από τη χώρα εργατικά χέρια.


Ταυτόχρονα όμως, η ώριμη και κυρίως η συνειδητή ένταξη αλλοδαπών στην ελληνική κοινωνία θα ανακουφίσει και την πληθυσμιακή μας υποχώρηση. Και η εμπειρία μας από το πρώτο κύμα των Αλβανών μεταναστών, είναι μία εμπειρία θετική για την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία. Η δεύτερη γενιά των οικογενειών αυτών έχουν πια ως πατρίδα τους την Ελλάδα και τόπο καταγωγής τη χώρα των γονιών τους. Και η εικόνα των μαθητικών μας παρελάσεων θα αποδεικνύει ότι πράγματι αξίζουν να αποκαλούνται Έλληνες όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας.


Και σε ό,τι αφορά την έλλειψη εργατικών χεριών, η πατρίδα μας προχωρά σε πιλοτικές διμερείς συμφωνίες μετάκλησης εργαζόμενων ορισμένου χρόνου με κράτη τα οποία διαθέτουν τέτοιο δυναμικό. Είναι μια αναγκαία πολιτική σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας που ήδη αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην πρόσληψη προσωπικού.


Όμως, προσοχή. Η νέα αυτή πολιτική δεν θα γίνει με τρόπο που να αφήσει κανέναν απολύτως στο περιθώριο. Ούτε δηλαδή οι νέοι Έλληνες που είναι άνεργοι να μην βρίσκουν εργασία, αλλά ούτε να επιτρέπει και φαινόμενα εργασιακού μεσαίωνα απέναντι σε ευάλωτους ξένους εργαζόμενους.


Σε ό,τι αφορά το δεύτερο θέμα, όμως, καλούμαστε να φανούμε πιο τολμηροί. Μία χώρα μεσήλικων που γεννά λίγα παιδιά, οφείλει να ανανεωθεί με νεότερους ανθρώπους. Εκείνους που ασπάζονται τις αξίες της και είναι πρόθυμοι να δημιουργήσουν σε αυτήν οικογένεια, οικογένειες τις οποίες θα μπορούν να συντηρήσουν. Και προφανώς δεν μιλώ εδώ για ένα ζήτημα εύκολο, όμως είναι αναγκαίο, επίκαιρο και κρίσιμο να ανοίξει η συζήτηση γύρω από αυτά τα ζητήματα. Και γι’ αυτό και επείγει να το εξετάσουμε με ευθύνη, σοβαρότητα, αλλά και με θάρρος, αξιοποιώντας την πλούσια διεθνή εμπειρία, ακούγοντας τις προτάσεις των ειδικών και μελετώντας τις προτεραιότητες, όσο και τις δυνατότητες του τόπου μας. Και πάνω απ’ όλα, έχοντας εθνική αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη σε έναν πολιτισμό που διαπερνά ακέραιος την ιστορία, φωτίζοντας τους αιώνες.


Αντί επιλόγου λοιπόν, κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να επαναλάβω την αισιόδοξη φράση του Χαρίλαου Τρικούπη: «Η Ελλάς προώρισται να ζήση και θα ζήση». Αναγνωρίζω, όμως, ότι όταν μιλάμε για το δημογραφικό, κάθε προσπάθεια μπορεί να μοιάζει άνιση μπροστά στο μέγεθος του στοιχήματος.


Προτιμώ, λοιπόν, να προσανατολίσω την αισιοδοξία μου, πρώτα απ’ όλα στη συνειδητοποίηση του προβλήματος και αμέσως μετά στην ρητή διαβεβαίωση ότι η πολιτεία εργάζεται σήμερα όσο ποτέ για την αντιμετώπισή του. Και όπως είπα και στην αρχή, πρόκειται για ένα εθνικό, υπαρξιακό ζήτημα που απαιτεί την παραίτηση από κάθε κομματική οπτική και τη συστράτευση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας μας.


Ανάμεσά τους είναι πολλές προσωπικότητες και φορείς που δίνουν το παρόν στο σημερινό Συνέδριό σας. Να ευχαριστήσω τους χορηγούς αλλά και όλους τους επιστήμονες οι οποίοι συμμετέχουν, πολλοί από τους οποίους συμβουλεύουν και την ελληνική Κυβέρνηση στο κρίσιμο αυτό ζήτημα. Θα αναμένω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα συμπεράσματα και τις προτάσεις σας.


Εύχομαι καλή επιτυχία στο Συνέδριό σας.


Σας ευχαριστώ.



Ηλικιωμένος μήνυσε τον Βελόπουλο για αναποτελεσματική… κρέμα για τη στύση

 


Η μήνυση του ηλικιωμένου έφτασε στη Βουλή για την άρση της ασυλίας του Βελόπουλου αλλά η ολομέλεια είπε «όχι».

Με 250 ψήφους κατά, όσοι και οι παρόντες βουλευτές που ψήφισαν, η Ολομέλεια της Βουλής, απέρριψε το αίτημα για άρση ασυλίας του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου.

Η υπόθεση αφορούσε μήνυση εναντίον του από έναν ηλικιωμένο άνδρα ο οποίος υποστήριζε ότι «του έδωσε μια κρέμα για τη στύση και δεν είδε αποτέλεσμα».

Ο Βελόπουλος είναι γνωστό ότι πουλάει στο διαδύκτιο σκευάσματα που αντιμετωπίζουν διάφορες παθήσεις όπως λέει ο ίδιος, και μάλιστα κάποια περίοδο πούλαγε σκεύασμα και κατά του κορονοιού.

Ειδικότερα, η κατηγορία αφορούσε στο αδίκημα της αντιποίησης του ιατρικού επαγγέλματος με αφορμή αυτά που κατά το παρελθόν έχει παρουσιάσει ο κ. Βελόπουλος στις τηλεοπτικές του εκπομπές ως ιατρικά προϊόντα.