Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Το νέο ΕΣΥ είναι στοίχημα για την κυβέρνηση

 


Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα "Το Σύστημα Υγείας στη Νέα εποχή":


Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με την πανδημία, είναι πιθανό να βρεθούμε το φθινόπωρο με κάποιο κύμα. Τα μέτρα δεν θα είναι οριζόντια. Θα εστιάζονται στους πιο ευάλωτους. Περιμένουμε τις οδηγίες για την τέταρτη δόση. Ο τακτικός εμβολιασμός δεν πρέπει να φθίνει

Στο δείκτη της υπερβάλλουσας θνησιμότητας η χώρα μας είχε τη 12η καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις 27 της ΕΕ με το 2ο γηραιότερο πληθυσμό και με ένα ΕΣΥ που έπασχε από χρόνια υποχρηματοδότηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σημαντικές παθογένειες του συστήματος. Πήραμε γρήγορα μέτρα με μεγάλο κόστος στην αρχή της πανδημίας, τρέξαμε μια υποδειγματική επιχείρηση εμβολιασμού. Κανείς δεν θα περίμενε ότι θα φτάναμε στο 83% του ενήλικου πληθυσμού. Διπλασιάσαμε τις ΜΕΘ και ενισχύσαμε επικουρικά και προσωρινά με πολλές προσλήψεις το ΕΣΥ. Τι δεν κάναμε καλά. Νοσοκομεία στην περιφέρεια τα ξεπέρασε η πανδημία και τα μεγάλα νοσοκομεία στα αστικά κέντρα. Ανέδειξε ότι

Έχουμε μεγάλο κενό στην πρωτοβάθμια υγεία. Είναι ευκαιρία να κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις στο ΕΣΥ και να μην αφήσουμε αυτή την ευκαιρία της τραγωδίας της πανδημίας να πάει χαμένη. Το νέο ΕΣΥ είναι στοίχημα για την κυβέρνηση και για μένα.

Πιστεύω ακράδαντα σε ένα ισχυρό ΕΣΥ το οποίο θα πρέπει να δίνει στον πολίτη ποιοτικές υπηρεσίες σε σχέση με τα χρήματα τα οποία δίνει ο πολίτης. Το ΕΣΥ θα αποτελεί πάντα τον πυλώνα των παροχών υγείας και αυτό θα πρέπει να δουλέψει περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά στοιχεία.

Τέσσερα στοιχήματα για την επόμενη τετραετία.

Πρώτον η πρόληψη που έχει δύο κατευθύνσεις. Ποια νοσήματα θα εντοπίσουμε σε πρώιμο στάδιο όπως πχ ο καρκίνος του μαστού ή του παχέος εντέρου. Μεγαλύτερη σημασία έχουν οι οριζόντιες πολιτικές δημόσιας υγείας με πέντε βασικές προτεραιότητες. Κάπνισμα. Ναι μπορεί να υπήρχε χαλάρωση αλλά να ξέρουν ότι ο αντικαπνιστικός νόμος ισχύει και θα εφαρμοστεί. Περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ , άσκηση, σωματικό βάρος, ποιοτική διατροφή και ψυχική υγεία όπου ειδικά στους εφήβους είναι παγκόσμια βόμβα.

Πυλώνας δεύτερος είναι η πρωτοβάθμια υγεία.  

Τρίτος η δευτεροβάθμια υγεία, ο νέος νοσοκομειακός χάρτης και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών μας.

Πυλώνας τέταρτος, η ψηφιακή υγεία.

Από τον Ιούλιο μπαίνουμε στον τέταρτο χρόνο της κυβέρνησης. Έχω δεσμευτεί ότι σε καμία περίπτωση το γεγονός ότι βλέπουμε πια το τέλος της κυβερνητικής θητείας δεν είναι άλλοθι για να σταματήσουμε να παράγουμε κυβερνητικό έργο. Γι' αυτό το επόμενο εξάμηνο θα είναι πλούσιο όπως και μέχρι τον Αύγουστο όταν θα κλείσει για λίγες ημέρες η Βουλή. Είναι σημαντικό, καθώς έχουμε 12 μήνες μπροστά μας, να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε αφόρητη πολιτική τοξικότητα και σε διάλογο με κραυγές και κατηγορίες χωρίς προγραμματική επιχειρηματολογία..




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου