Ξεκίνησε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η συζήτηση του Νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών και τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στόχος είναι να κληθεί άμεσα και συντεταγμένα να δρομολογήσει την αποεπένδυσή του από το τραπεζικό σύστημα. Για το σκοπό αυτό ανάμεσα στ’ άλλα: Χορηγείται τριετής παράταση της διάρκειας του ΤΧΣ. Συνενώνεται η Εκτελεστική Επιτροπή και το Γενικό Συμβούλιο, σε ένα όργανο, με στόχο την ενίσχυση της ευελιξίας το, ώστε να επιταχυνθεί η αποεπένδυση από τα πιστωτικά ιδρύματα στα οποία μετέχει. Αποτυπώνονται οι γενικές αρχές που διέπουν τη στρατηγική αποεπένδυσης και οι προδιαγραφές για την υλοποίησή της.
Σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για λειτουργία του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών. Στόχος είναι να συμβαδίσει με τις εξελίξεις που αφορούν στη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς και την αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο: Η εποπτεία του περνά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ορίζει ένα μέλος του Δ.Σ.. Εισάγεται υποχρέωση οι ετήσιοι ισολογισμοί του να συντάσσονται σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς.
Σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προβλέπεται: Οργανωτική αναδιάρθρωση σύμφωνα με τα βέλτιστα ευρωπαϊκά πρότυπα Εκσυγχρονισμός της λειτουργίας και της συμβατικής του δραστηριότητας κυρίως ως προς τις χρηματοπιστωτικές συμβάσεις, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις που επιβάλλουν οι συναλλαγές με τις διεθνείς χρηματαγορές.
Οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ (δήλωση Αχτσιόγλου) για δήθεν «σκανδαλώδεις ρυθμίσεις» στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Τ.Χ.Σ. και «φαγοπότι» με άνοιγμα του δρόμου για μπόνους στα στελέχη των τραπεζών, δεν καταφέρνουν παρά να αναδεικνύουν το θράσος που χαρακτηρίζει τα στελέχη του και να υπενθυμίζουν εγκληματικές πρακτικές της Κυβέρνησής του. Ιδίως μάλιστα:
Την απόπειρα Τσίπρα - Βαρουφάκη να δημιουργήσουν «παράλληλο τραπεζικό» σύστημα υπό κρατικό έλεγχο.
Το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital controls το Καλοκαίρι του 2015, με τεράστιο κόστος για το Δημόσιο και τους μικρομετόχους.
Την αύξηση των «κόκκινων» δανείων και τη συρρίκνωση των καταθέσεων τον καιρό που κυβερνούσε.
Τη χορήγηση δανείων, με αδιαφανείς διαδικασίες, από την Τράπεζα Αττικής για τα περίφημα «βοσκοτόπια».
Και επειδή η ηγεσία και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσποιούνται ότι ξέχασαν πώς παρέδωσαν το τραπεζικό σύστημα και πώς αυτό είναι σήμερα τους θυμίζουμε:
Οι καταθέσεις μειώθηκαν από τα 160,3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014, στα 136,9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019. Σήμερα οι καταθέσεις διαμορφώνονται στα 178,2 δισ. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της κρίσης, το 2010.
Τα «κόκκινα» δάνεια, από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2016, αυξήθηκαν κατά 10 δισ. ευρώ, φτάνοντας στο ύψος-ρεκόρ των 107 δισ. ευρώ. Η σημερινή Κυβέρνηση τα παρέλαβε στα 75,3 δισ. ευρώ, ή στο 43,6% του συνόλου των δανείων, στο ποσοστό δηλαδή που ήταν και στο τέλος του 2014. Σήμερα, τα «κόκκινα» δάνεια διαμορφώνονται στα 18,4 δισ. ευρώ, ή στο 12,8% του συνόλου των δανείων, στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της κρίσης, το 2010, ενώ 2 συστημικές τράπεζες ήδη βρίσκονται κάτω από το 10%.
Όταν όλη η Ευρώπη -την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ- προχωρούσε μπροστά, εκμεταλλευόμενη το ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον, οι ελληνικές τράπεζες υπέφεραν από μία αχρείαστη νέα κρίση, που οδήγησε και σε μία αχρείαστη 3η ανακεφαλαιοποίηση, η οποία προσέθεσε κόστος στο Δημόσιο, απαξίωσε προηγούμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, άλλαξε την ιδιοκτησιακή δομή των πιστωτικών ιδρυμάτων και τροποποίησε -επί το δυσμενέστερον- τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αξία των μετοχών που κατείχε το Ελληνικό Δημόσιο κατέρρευσε, από τα 11,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, στα 1,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019.
Σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Νόμου, είναι ενδιαφέρον ότι οι διατάξεις για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ήταν σε διαβούλευση από 29 Απριλίου, και ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να το διαβάσει μόλις τώρα. Αλλά ακόμα και τώρα σκοπίμως αποσιωπά ότι οι μεταβλητές αποδοχές που υπό αυστηρές προϋποθέσεις μπορεί να χορηγηθούν στις τράπεζες που ικανοποιούν τα κριτήρια από το 2023 και μετά, δεν μπορούν να παρέχονται σε μετρητά αλλά μόνον σε μετοχές ή άλλους αντίστοιχους τίτλους, συνδέοντας την αξία αυτών με την αξία της τράπεζας.
Συμπέρασμα: Οι τράπεζες γκρεμίστηκαν από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, τώρα έχουν τη δυνατότητα να γυρίσουν στην ευρωπαϊκή κανονικότητα! Οι καιροί που ο ΣΥΡΙΖΑ προωθούσε «παράλληλο τραπεζικό», έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου