Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Τα fake news του Γιαννακού για τις ΜΕΘ κάνει σημαία και ο Νάσος ηλιόπουλος

 


Ούτε συμφωνημένο με τον ΣΥΡΙΖΑ να ήταν το fake news του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, και αυτό δείχνει η αντίδραση του Νάσου Ηλιόπουλου, και η εντολή σε τρόλς του ΣΥΡΙΖΑ να το αναπαράγουν.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος είναι γνωστό ότι είναι αντρόπιαστος, και διακινεί συχνά fake news για να κάνει αντιπολίτευση, κάνοντας κακό στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο συμβουλεύει να λέει και ψέματα.

Απαντήσεις εδώ και τώρα από την κυβέρνηση για τις καταγγελίες πως ενώ υπάρχουν διαθέσιμες ΜΕΘ δεν αξιοποιούνται και μένουν εκτός μάχης κρατημένες για «VIP» περιστατικά ζητά ο Νάσος Ηλιόπουλος αδιαφορώντας εάν είναι fake news η όχι.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε ότι κατά τη σημερινή του εμφάνιση στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου «δεν διέψευσε τις καταγγελίες και απάντησε με μισόλογα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι περισσότεροι από 100 ασθενείς βρίσκονται αυτή τη στιγμή διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και καλεί την κυβέρνηση να ενημερώνει καθημερινά και με αναλυτικά στοιχεία για τις διαθέσιμες κλίνες και τον αριθμό των διασωληνώσεων εκτός ΜΕΘ. 

«Όταν ακόμα και η πρόσβαση σε μία κλίνη ΜΕΘ μετατρέπεται σε προνόμιο των φίλων της πολιτικής εξουσίας είναι φανερό ότι μιλάμε για καθεστώς. Για κάθε πολίτη που χρειάζεται πρόσβαση σε ΜΕΘ και αυτή δεν υπάρχει η ευθύνη έχει όνομα: Κυριάκος Μητσοτάκης», τονίζει ο κ. Ηλιόπουλος, για να δείξει ακόμα μία φορά ποιος είναι ο θίασος ΣΥΡΙΖΑ.



Διασπορά συκοφαντικών fake news από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, εκμεταλλεύονται αριστεροί λογαριασμοί

 


Έχει χαθεί κάθε σοβαρότητα, ακόμα και απο τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννακό, που διασπείρει ανεύθυνα fake news για να σπείρει φόβο και πανικό. Φυσικά και δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος μιλάει ανεύθυνα.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, χωρίς ίχνος σοβαρότητας, κατήγγειλε ότι ορισμένοι κρατούν κλίνες ΜΕΘ, για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν VIP ασθενείς με κορωνοϊό, πράγμα που διέψευσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, χαρακτηρίζοντας «ψευδέστατες» τις δηλώσεις.

Απαντώντας, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι «όσοι διακινούν fake news λειτουργούν ως συκοφάντες και είναι υπόλογοι απέναντι στους ιατρούς, που προσβάλλουν».

«Αναφορικά με τις καταγγελίες για την επιλεκτική εισαγωγή ασθενών στις ΜΕΘ διευκρινίζεται ότι η δήλωση των ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ γίνεται από τους ιατρούς στην πλατφόρμα του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ. Όλα τα νοσοκομεία που διαθέτουν κενές κλίνες ΜΕΘ βλέπουν τα αιτήματα και βάση ιατρικών κριτηρίων δέχονται με απόφαση ιατρών τον ασθενή στην κενή κλίνη ΜΕΘ που διαθέτουν», επεσήμανε ο κ. Πλεύρης. 

«Αναφορές ότι κρατούνται κλίνες ΜΕΘ ή γίνεται επιλεκτική εισαγωγή τους είναι ψευδέστατες και προσβάλλουν πρωτίστως τους ιατρούς. Όσοι διακινούν fake news λειτουργούν ως συκοφάντες και είναι υπόλογοι απέναντι στους ιατρούς, που προσβάλλουν», δήλωσε ακόμη ο υπουργός Υγείας. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, κατήγγειλε χωρίς ίχνος σοβαρότητας, ότι ορισμένοι κρατούν κλίνες ΜΕΘ, για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν VIP ασθενείς με κορωνοϊό.

«Με βάση το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας, που το πήρα και πριν από λίγο, λειτουργούν 647 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορωνοϊού. Με τα στοιχεία που δίνονται οι διασωληνωμένοι είναι 714. Άρα ακόμα και όλοι διασωληνωμένοι να ήταν στις ΜΕΘ, υπάρχουν τουλάχιστον 114 ασθενείς με κορωνοϊό που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ επί πολλές μέρες, μάλιστα πολλοί χάνουν τη ζωή τους. Και είδαμε τι έγινε στον Μητροπολίτη. Οι κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται για κορωνοϊό συνολικά είναι 647 και ρωτώ εγώ αφού έχουμε 114 εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένους γιατί οι 47 κλίνες δε γεμίζουν;», δήλωσε ο κ. Γιαννάκος. 

«Παράδειγμα εχθές το βράδυ είχαμε δυο κενές κλίνες στο ΚΑΤ και υπήρχε ένα ανδρόγυνο 58 και 59 ετών στη Νίκαια διασωληνωμένοι από την προηγούμενη ημέρα και δεν μεταφέρονταν. Στη λίστα αναμονής υπάρχουν μόνο μη επώνυμοι άνθρωποι, ούτε μητροπολίτης είναι, ούτε επώνυμος», δήλωσε ακόμη. 

Όταν ρωτήθηκε αν ισχυρίζεται ότι υπάρχουν κενές κλίνες, τις οποίες κρατούν για VIP, ο κ. Γιαννάκος απάντησε: «Ναι», προσθέτοντας ότι «στη λίστα αναμονής στους 114 ασθενείς δεν είναι κανείς από την εκκλησία, κανείς επώνυμος, είναι όλοι λαός». 

Ωστόσο, παρά την διάψευση που ακολούθησε από τον υπουργό Υγείας, κάποιοι χρήστες του Τwitter επίμενουν να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, και με αφορμή το fake news του πρόεδρου της ΠΟΕΔΗΝ, προσπαθώντας μάλιστα να συσπειρώσουν κόσμο ώστε να δημιουργήσουν "κλίμα" στην πλατφόρμα.  




Σεξουαλική παρενόχληση ανήλικων κοριτσιών στο κέντρο της Αθήνας

 


Θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης έπεσαν το βράδυ της Τρίτης δύο ανήλικες 13 και 14 ετών στην οδό Ερμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νεαρά κορίτσια είχαν βγει βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, όταν τις πλησίασαν δύο άνδρες 28 και 25 ετών, προσπαθώντας να πιάσουν κουβέντα. Μάλιστα, φέρεται να τις θώπευσαν κάνοντας άσεμνες κινήσεις.

Τα κορίτσια γλίτωσαν από τα χειρότερα καθώς κάλεσαν σε βοήθεια αστυνομικούς της ομάδας Δράσης που βρίσκονταν στην περιοχή.

Αφού τους εξήγησαν τι συνέβη, οι άνδρες της ασφάλειας τους πέρασαν χειροπέδες και οι δράστες μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Ασφαλείας Ακροπόλεως, όπου σε βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία.


 Πηγή : cnn.gr



Δολοφονία Κασόγκι: Συνελήφθη καταζητούμενος Σαουδάραβας στο Παρίσι

 


Ένα φερόμενο ως μέλος της ομάδας που ενεπλάκη στη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, τον Οκτώβριο του 2018 στην Κωνσταντινούπολη, συνελήφθη σήμερα στο αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού και έχει τεθεί υπό προσωρινή κράτηση, όπως έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές.

Ο Χαλίντ Αλοταΐμπι, 33 ετών, συνελήφθη ενώ ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό το Ριάντ, ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στις έρευνες.

Ο Αλοταΐμπι τέθηκε υπό κράτηση στο πλαίσιο διεθνούς εντάλματος σύλληψης που είχε εκδώσει η Τουρκία. Πρόκειται να οδηγηθεί στη γενική εισαγγελία του Εφετείου του Παρισιού που θα τον ενημερώσει για το ένταλμα και, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Ρόιτερς, θα ξεκινήσει η διαδικασία για την έκδοσή του στην Τουρκία.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της χώρας του στις 2 Οκτωβρίου 2018, από πράκτορες που πήγαν στην Κωνσταντινούπολη από τη Σαουδική Αραβία. Το πτώμα του δεν βρέθηκε ποτέ.

Το Ριάντ, αφού αρχικά διέψευδε τη δολοφονία, τελικά ανακοίνωσε ότι οι Σαουδάραβες πράκτορες έδρασαν αυτοβούλως. Σε δίκη που έγινε στη Σαουδική Αραβία πέντε κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλοι τρεις σε ποινές φυλάκισης. Οι θανατικές καταδίκες στη συνέχεια μετατράπηκαν σε ποινές κάθειρξης.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



2 χρόνια φυλακή και πρόστιμο σε όσους δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο


 

Οι γονείς και οι κηδεμόνες μαθητών, ειδικά οι αρνητές που δεν μεριμνούν για τη φοίτησή τους στο σχολείο μέχρι και το Γυμνάσιο θα είναι αντιμέτωποι με φυλάκιση μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή.

Με νομοθετική ρύθμιση των συναρμοδίων υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης την οποία κατέθεσαν στη Βουλή επιχειρείται η αποτροπή των γονέων και κηδεμόνων να κρατούν μακριά από το σχολείο τα παιδιά τους τα οποία είναι μαθητές, επικαλούμενοι την πανδημία ή άλλους λόγους.

Η εν λόγω διάταξη προβλέπει ότι όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση (μέχρι και το Γυμνάσιο), τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή.

Την παρέμβαση είχε προαναγγείλει πριν από μερικές ημέρες και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.




Αποκαλύψεις για τα καραγκιοζιλίκια των απατεώνων του "Υπουργείου θεραπειών" στην Αράχωβα

 


Προσπαθώντας να εξαπατήσουν όσους περισσότερους αφελείς μπορούν, μοίραζαν υποσχέσεις, ο θίασος «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» και προκλητικά λειτουργούσαν για ενάμιση μήνα χωρίς ούτε ο δήμος, ούτε η αστυνομία να σταματήσει την δράση τους.

Θυμίζοντας τις πολιτικές Σώρρα, έφτασαν στο σημείο, όπως αποδεικνύεται σε σημείωμα τους, να υπόσχονται στους πολίτες διαγραφή χρεών με αντάλλαγμα την ενέργειά τους, και όπως δείχνουν όλα πίσω από τα καραγκιοζιλίκια κρύβονται οπαδοί του Σώρρα από την «Ελλήνων Συνέλευσις».

Μερικές υποσχέσεις των απατεώνων είναι ότι «Θα ξεχρεώσουμε το χρέος σου, το ρεύμα και το δάνειό σου με αντάλλαγμα πέντε ώρες από την ενέργειά σου», φράση που εντοπίζεται στο σημείωμα το οποίο είναι αναρτημένο στην τζαμαρία του «υπουργείου θεραπειών» στην Αράχωβα.

Είναι τέτοιο το θράσος των απατεώνων που παρήγγειλαν ένα τόνο μέλη από παραγωγό στον Παρνασσό και πήγαν να τον πληρώσουν με πέτρες, και είναι τυχεροί που ο παραγωγός δεν τους πήρε με τις πέτρες για να έχουν να μαζεύουν.

Η αστυνομία μετά τον σάλο και αφού καθόταν και κοίταγε για ενάμιση μήνα, αποφάσισε να επέμβει στο καραγκιοζιλίκι των «Θεματοφυλάκων του Συντάγματος», έκαναν έφοδο στο παράνομο κατάστημα που είχε ανοίξει η ομάδα στην Αράχωβα, με το όνομα «υπουργείο Θεραπειών». 

Το κατάστημα σφραγίστηκε, ενώ όπως διαπιστώθηκε η επιχείρηση λειτουργούσε υπό καθεστώς πλήρους αδιαφορίας για τα υγειονομικά μέτρα. Στο λεγόμενο «υπουργείο Θεραπειών» διενεργούνταν, δε, υποτιθέμενα rapid test με σπρέι και ψεκαστικούς μηχανισμούς.

Το βρετανικής καταγωγής νούμερο που λειτουργούσε το κατάστημα «υπουργείο Θεραπειών», συνελήφθη και είπε για να παραπλανήσει πώς «Με συνέλαβαν γιατί αρνήθηκα να δώσω το όνομά μου, δεν είχα πάνω μου ταυτότητα και με κατηγόρησαν ότι δεν τηρούσα τα μέτρα για την προστασία από τη μετάδοση του κορωνοϊού».

Στο κατάστημα καραγκιοζιλίκι βρέθηκαν το πρωί της Τρίτης αστυνομικοί του τμήματος Αράχωβας μαζί με κλιμάκιο της ΑΑΔΕ και υγειονομικών υπηρεσιών.

Τα νούμερα και επικίνδυνοι απατεώνες που δήλωναν ιδιοκτήτες του υποστήριζαν μέχρι -πριν από λίγα 24ωρα τουλάχιστον- ότι δεν δέχονται έλεγχο από κρατική υπηρεσία.

Στο νούμερο του θιάσου και ιδιοκτήτρια επιβλήθηκε αρχικά πρόστιμο ύψους 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας και 5.000 ευρώ για παντελή έλλειψη συμμόρφωσης με το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Η 49χρονη επίσης συνελήφθη για απείθεια διότι αρνήθηκε να επιδείξει στις αρμόδιες αρχές τα στοιχεία ταυτοπροσωπίας και κρατήθηκε στο τμήμα Διστόμου. Το βράδυ της Τρίτης μεταφέρθηκε με περιπολικό στη Λειβαδιά, όπου κρατείται για να μεταφερθεί στη συνέχεια στον εισαγγελέα Πρωτοδικών με τις κατηγορίες της απείθειας και της παράβασης της νομοθεσίας για τον κορωνοϊό.

Να σημειωθεί πως η 49χρονη είχε σχέση με το κίνημα του Αρτέμη Σώρρα, όπως η ίδια παραδέχτηκε μπροστά σε κάμερα και δημοσιογράφο του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.



Τέλος το ΔΝΤ από την Ελλάδα - Η Ελλάδα το εξοφλεί πλήρως τον ερχόμενο Ιανουάριο

 


Η Ελλάδα όπως όλα δείχνουν τον Ιανουάριο του 2022, μετά την έγκριση του Eurogroup, θα προχωρήσει στην αποπληρωμή και των τελευταίων ευρώ προς το ΔΝΤ.

Τον Μάρτιο του 2022 η χώρα μας πρόκειται να προχωρήσει σε πρόωρη προεξόφληση και μέρους των διμερών δάνειων του πρώτου μνημονίου, με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Την εξέλιξη χαιρέτισε τη Δευτέρα η Γενική Διευθύντρια ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επισημαίνοντας πως πρόκειται «για μεγάλο επίτευγμα της χώρας μας». 

«Ως Ελληνίδα πρέπει να είστε περήφανη για την πρόοδο της Ελλάδος». Με αυτό τον τρόπο απάντησε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στις Βρυξέλλες σε ερώτηση Ελληνίδας ανταποκρίτριας αναφορικά με το πως θα διαμορφωθεί η σχέση Ελλάδος – ΔΝΤ μετά την πλήρη εξόφληση του Ταμείου. Στην ίδια βάση είπε πως το ΔΝΤ θα συνεχίσει να ασκεί και στην Ελλάδα την προληπτική εποπτεία που ασκεί στα 190 μέλη του και να παρέχει συμβουλές πολιτικής.

«Αναφορικά με την Ελλάδα είμαι ευχαριστημένη που η χώρα τα πηγαίνει τόσο καλά. Είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα για τη χώρα. Η αποπληρωμή του Ταμείου φέρνει αυτό το συμβολισμό, της ολοκλήρωσης μιας δύσκολης εποχής, για τον ελληνικό λαό και την οικονομία της χώρας. Ο ρόλος μας θα συνεχίσει να περιλαμβάνει την παρακολούθηση και την παροχή συμβουλών πολιτικής, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες στην Ελλάδα, εφόσον η χώρα τις θεωρεί χρήσιμες», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Το Eurogroup ενημερώθηκε από τον Χρήστο Σταϊκούρα ότι η Ελλάδα εξετάζει μια πρόωρη αποπληρωμή της εναπομείνασας οφειλής από το δάνειο που έχει λάβει από το ΔΝΤ, καθώς και μια μερική αποπληρωμή των διακρατικών δανείων (Greek Loan Facility) για πληρωμές κεφαλαίου που πρέπει να καταβληθούν το 2022 και το 2023, με στόχο να υπάρξει θετικός αντίκτυπος στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας.

Η Ελλάδα θα αποπληρώσει στο ΔΝΤ τα εναπομείναντα 1,8 δισ. ευρώ από τα δάνεια που είχε λάβει από το Ταμείο και με τον τρόπο αυτό η χώρα μας θα κλείσει έναν επώδυνο ιστορικό κύκλο που είχε ξεκινήσει το 2010.




Νεαρή λεχώνα διασωληνώθηκε ξανά για δεύτερη φορά

 


Μία νεαρή λεχώνα στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, διασωληνώθηκε ξανά για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα .

Σύμφωνα με τον Alpha, η 25χρονη τότε έγκυος στον τελευταίο της μήνα οδηγήθηκε στο Ιπποκράτειο στις 15 Νοεμβρίου και γέννησε ενώ ήδη νοσούσε με covid. Αν και το παιδί μετά από τέσσερις ημέρες γύρισε στο σπίτι του χωρίς να έχει επιπλοκές στην υγεία του, η λεχώνα παρέμεινε για νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Στις 22 Νοεμβρίου διασωληνώθηκε μέχρι τις 29 Νοεμβρίου, όπου και καλυτέρευσε η υγεία της και μεταφέρθηκε σε απλή κλίνη covid.

Εχθές όμως, η υγεία της χειροτέρευσε και οι γιατροί αναγκάστηκαν να τη διασωληνώσουν ξανά.

Μάχη για τη ζωή τους δίνουν δύο έγκυες με κορωνοϊό στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, παραμένοντας διασωληνωμένες. Πρόκειται για μια 28χρονη και μια 41χρονη.

Τη Δευτέρα αποσωληνώθηκε μια 38χρονη έγκυος από την Φλώρινα ενώ άλλες έξι νοσηλεύονται σε απλές κλίνες του νοσοκομείου. Και οι εννιά είναι ανεμβολίαστες. Τέσσερα νεογνά βρίσκονται επίσης στο νοσοκομείο, το ένα διασωληνωμένο, τα υπόλοιπα σε θερμοκοιτίδα.

Μέσα σε ένα μηνά  έχουν νοσηλευτεί στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης 27 έγκυες,  εκ των οποίων μόνο η μια ήταν εμβολιασμένη.




Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών


 

Εισήχθη χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης». Το νομοσχέδιο αυτό:

Υπηρετεί το στόχο για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στις λιγνιτικές περιοχές και το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων το αργότερο έως το 2028.

Θεσπίζει ένα ολιστικό μοντέλο διακυβέρνησης και συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων που θα καλύπτει τα επίπεδα του σχεδιασμού, του προγραμματισμού, της διαχείρισης και της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση με στόχο τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα, ταχύτητα και διαφάνεια. Εισάγει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που αντιμετωπίζει τις σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της μετάβασης.

Εξαλείφει γραφειοκρατικά εμπόδια ως προς την υλοποίηση σημαντικών έργων για την εθνική οικονομία.  

Το εγχείρημα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης εμπεριέχει δύο βασικές προκλήσεις.

Η μία αφορά στην αντιμετώπιση των ευρύτερων οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων και ειδικότερα της ανεργίας, καθώς η απασχόληση στις περιοχές αυτές είναι σχεδόν πλήρως εξαρτημένη από τις λιγνιτικές μονάδες, αλλά και των παράπλευρων απωλειών που σχετίζονται με τη θέρμανση των κατοίκων.

Η δεύτερη αφορά στο μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου των περιοχών μετάβασης, μέσα από την υλοποίηση μεγάλων και πρότυπων αναπτυξιακών έργων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Προς αυτό το σκοπό θα συμβάλλει η προώθηση των επενδύσεων σε τομείς όπως η «καθαρή» ενέργεια, η βιομηχανία και το εμπόριο, η «έξυπνη» αγροτική παραγωγή, ο βιώσιμος τουρισμός, η τεχνολογία και η εκπαίδευση.

Ο στόχος της Κυβέρνησης ταυτίζεται με τον τίτλο του νομοσχεδίου. Δίκαιη μετάβαση  για όλους.



Ηλεκτρονική ανανέωση αδειών οδήγησης και χορήγηση αντιγράφων αδειών κυκλοφορίας

 


Στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών για την ανανέωση των αδειών οδήγησης και τη χορήγηση αντιγράφων των αδειών κυκλοφορίας προχωρά το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε: «Αλλάζουμε τελείως τη διαδικασία, την κάνουμε ψηφιακή. Περιορίζουμε τη γραφειοκρατία και την ενδεχόμενη μικροδιαφθορά η οποία μπορεί να υποκρύπτεται πίσω από την υφιστάμενη διαδικασία. Και βέβαια έχουμε κάνει και σημαντική πρόοδο σχετικά με την προσωρινή άδεια οδήγησης και με ενδιαφέρει πολύ να μιλήσουμε και λίγο για τις καινούργιες εφαρμογές ειδικά αυτή την ιδέα του car wallet όπου θα μπορούμε να έχουμε ουσιαστικά στο κινητό μας όλα τα στοιχεία τα οποία σχετίζονται με το αυτοκίνητο, ασφάλιση, άδεια οδήγησης και όλα τα σχετικά».


Η ηλεκτρονική αναθεώρηση αδειών οδήγησης αφορά την ανανέωση των εξής κατηγοριών:

Επαγγελματικές άδειες οδήγησης που ανανεώνονται ανά πενταετία και

λοιπές άδειες οδήγησης, που ανανεώνονται ανά τριετία εφόσον ο κάτοχος είναι άνω των 65 ετών.

Με τις διατάξεις του πρόσφατου νόμου (ν.4850/2021) οι πολίτες – οδηγοί μπορούν να επισκεφτούν οποιονδήποτε γιατρό επιθυμούν και μετά την εξέτασή τους τα πιστοποιητικά θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Μεταφορών, όπως και η υποβολή των λοιπών δικαιολογητικών (αίτηση – φωτογραφία για την εκτύπωση).

Μετά την εκτύπωση της άδειας οδήγησης από την Αστυνομία, ο πολίτης εφόσον το επιθυμεί θα δηλώσει εάν θέλει να του σταλεί η άδεια οδήγησης στην οικία του με courier με αντικαταβολή.

Για την χορήγηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας επιβατικού αυτοκινήτου και δικύκλου ιδιωτικής χρήσης λόγω απώλειας, κλοπής ή φθοράς, οι ενδιαφερόμενοι μέχρι σήμερα προσέρχονταν στις αρμόδιες Διευθύνσεις Μεταφορών της Περιφέρειας και υπέβαλαν αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/89. Η διαδικασία αυτή καταργείται και αντικαθίσταται η ηλεκτρονική εφαρμογή του αιτήματος αυτού. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συμπλήρωσε την ισχύουσα νομοθεσία και δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά και να αποφεύγεται η αυτοπρόσωπη παρουσία στις Διευθύνσεις Μεταφορών της Περιφέρειας.

Μέχρι σήμερα:


Έχουν εκδοθεί: 261.154 προσωρινές άδειες οδήγησης.

Έχουν εκδοθεί ηλεκτρονικά 12.423 άδειες οδήγησης.



Πράσινο φως για τον εμβολιασμό των παιδιών από 5 έως 11 ετών

 



Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς: 

Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι, από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας -από την Τρίτη το μεσημέρι  περισσότεροι από 70.000  συμπολίτες μας  της ηλικιακής ομάδας των άνω των 60 ετών έχουν κλείσει το ραντεβού για να κάνουν την πρώτη δόση. Πάνω, δηλαδή, από  το 1/10 της συγκεκριμένης ομάδας των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, που παρέμεναν  για 11 μήνες απροστάτευτοι,  έσπευσαν, σε μόλις πέντε ημέρες, να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα αυτή που τους δίνει η επιστήμη. 

Συνολικά τις τελευταίες 10  μέρες 151.489 πολίτες από όλες τις ηλικιακές ομάδες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης και πάνω από 1 εκατομμύριο την αναμνηστική.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, είχε συστήσει και έχει ήδη αποφασιστεί να μειωθεί το διάστημα μεταξύ της δεύτερης και της αναμνηστικής δόσης από τους 6 στους 3 μήνες:

Ήδη, από το περασμένο Σάββατο άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για όσους είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους έως το τέλος Αυγούστου, έτσι ώστε  να κάνουν την αναμνηστική δόση έως τα μέσα Ιανουαρίου.

Από το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου έχουν κλειστεί περισσότερα από 860.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης. 

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών άναψε και το πράσινο φως προκειμένου να  ξεκινήσει ο εμβολιασμός και των παιδιών από 5 έως 11 ετών. Η πλατφόρμα, ωστόσο, για τα ραντεβού των παιδιών αυτών θα ανοίξει μόλις γίνει παραλαβή των εμβολίων που προορίζονται για αυτές τις ηλικίες, τα οποία είναι διαφορετικά ως προς τη δοσολογία, σε σχέση με τα εμβόλια που χορηγούνται στο γενικό  πληθυσμό. 



Θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από το Eurogroup

 


Η πορεία της ελληνικής οικονομίας συζητήθηκε μέσα από τη 12η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας και αξιολογήθηκε θετικά στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Αναγνωρίστηκε η άμεση, στοχευμένη και αποτελεσματική αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Επικροτήθηκε η περαιτέρω προώθηση και υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών.

Πιστοποιήθηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για την πραγματοποίηση επενδύσεων, στις αποκρατικοποιήσεις, στη διοίκηση των κρατικών επιχειρήσεων, στην κοινωνική πρόνοια, στη δημόσια διοίκηση, στο Κτηματολόγιο, στη φορολογία των ακινήτων.

Επισημάνθηκε ότι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και η υλοποίηση επενδύσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να προσδώσει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση και να αποτελέσει εφαλτήριο για την ενίσχυση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Αποφασίστηκε η εκταμίευση του έκτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 767 εκατ. ευρώ.

Εκφράστηκε η ικανοποίησή για την πρόθεση της χώρας μας να προχωρήσει στις πρόωρες αποπληρωμές του υπολοίπου των δανείων προς το Δ.Ν.Τ., καθώς και ενός σημαντικού ποσού από τα διμερή δάνεια προς τις χώρες της Ευρωζώνης, τα οποία συνάφθηκαν το 2010, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.




Πάνω από 15.000.000 εμβολιασμοί στην Ελλάδα -1,8 εκατ. έκανε την τρίτη δόση


 

Η Ελλάδα «έσπασε» το φράγμα των 15.000.000 εμβολιασμών, ενώ πλήρως εμβολιασμένοι είναι σχεδόν 6,7 εκατομμύρια κατοίκων.

Ειδικότερα, μέχρι εχθές 7.12.21 έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 15.008.162 εμβολιασμοί και μάλιστα σε ένα 24ωρο έγιναν σχεδόν 100.000. 

Από αυτούς, τα 7.175.574 αφορούν στην πρώτη δόση, 

ενώ τα 6.694.451 (αύξηση 14.243) τη δεύτερη δόση. 

Τo 1.860.073 αφορά εμβολιασμούς με την αναμνηστική δόση.

Σημειώνεται ότι σε μία ημέρα έγιναν 75.472 εμβολιασμοί τρίτης δόσης.








Έρχονται μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου σε αγαθά και υπηρεσίες

 


Τη δυνατότητα της Ελλάδας για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, κατοχυρώνει σε μόνιμη βάση η πρόταση Οδηγίας που υιοθετήθηκε ομόφωνα στο Ecofin της Τρίτης. Παράλληλα, η Ελλάδα υποστήριξε και πέτυχε αλλαγή των κανόνων της ΕΕ ώστε να μπορεί να μειωθεί ο ΦΠΑ για αγαθά και υπηρεσίες που είναι σχετικές με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία της υγείας και την ψηφιακή μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

-    Εφαρμογή μειωμένων συντελεστών σε ηλιακά πάνελ, βρεφικές πάνες, μάσκες χειρουργικές, υπηρεσίες live streaming θεαμάτων

-    Απαλλαγή ΦΠΑ σε βασικά είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, καθώς και ιατρικό εξοπλισμό και αναπηρικά είδη

-    Εφαρμογή απαλλαγής ΦΠΑ σε περιπτώσεις κρίσεων, καταστροφών, πανδημιών.

Η Πρόταση Οδηγίας για τους συντελεστές ΦΠΑ στην ΕΕ επετεύχθη, με ομοφωνία, Πολιτική Συμφωνία των κρατών-μελών στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών Ecofin.

Η Συμφωνία, η οποία θα υλοποιηθεί σε όλα τα κράτη-μέλη από το 2025, είναι το αποτέλεσμα συμβιβασμού και επιτυχούς διαπραγμάτευσης σε επίπεδο ΕΕ τα τελευταία 2,5 έτη.

«Δυνατότητα η οποία είχε απαλειφθεί από την Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2018, η οποία αντιμετώπισε τη σχετική ειδική διάταξη της Οδηγίας για την Ελλάδα (άρθρο 120 Οδηγίας 2006/112/ΕΚ για τα νησιά του Αιγαίου) ως μεταβατική και προς κατάργηση στα πλαίσια του οριστικού καθεστώτος ΦΠΑ» τονίζεται.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Οικονομικών εστίασε σταθερά στην ανάγκη στήριξης των μικρών αγροτών επαναφέροντας το πάγιο ελληνικό αίτημα για την παροχή δυνατότητας εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα καθώς και στο βαμβάκι, ως προϋπόθεση συμφωνίας επί της πρότασης, και εισάγοντας ρήτρα διασφάλισης της δυνατότητας εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα φυτοφάρμακα – λιπάσματα μέχρι και μετά το 2030.

Περαιτέρω, στόχος της Κυβέρνησης ήταν και είναι, επίσης, η στήριξη της αγοράς ακινήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε σταθερά και πέτυχε τη διεύρυνση της εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε συναφή αγαθά και υπηρεσίες, μέσω και της παροχής δυνατότητας αξιοποίησης παρεκκλίσεων που εφαρμόζουν για την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ άλλα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς ακινήτων.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Οικονομικών κατά τη διάρκεια των συζητήσεων υπέβαλε επιπλέον αιτήματα για παροχή δυνατότητας εφαρμογής μειωμένων συντελεστών σε επιμέρους αγαθά και υπηρεσίες, προκειμένου, εφόσον γίνουν αποδεκτά από τα κράτη-μέλη, να μπορούν να αξιοποιηθούν από τη χώρα μας, με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

«Κατά τη διάρκεια των τεχνικών διαπραγματεύσεων σε επίπεδο Συμβουλίου Ε.Ε., αποτέλεσε πολιτική επιλογή η εκπροσώπηση της χώρας μας σε υψηλό Κυβερνητικό επίπεδο, προκειμένου να εκφράζονται διαρκώς οι πολιτικές θέσεις και επιλογές της Ελλάδας για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων και την επαναφορά φορολογικών δικαιωμάτων, τα οποία από δεκαετίες είχε κατοχυρώσει η χώρα, όσον αφορά, κατά βάση, στην εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. «Επιλογή που απεδείχθη ορθή και αποτελεσματική» σχολιάζεται.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών, δια της Γενικής Γραμματέως Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κυρίας Αθηνάς Καλύβα, που παρευρέθη σε όλες τις τεχνικές συσκέψεις σε επίπεδο Συμβουλίου ΕΕ, και του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα σε επίπεδο Συμβουλίου Ecofin, ανέδειξε το ζήτημα διατήρησης ειδικών συντελεστών σε νησιά του Αιγαίου, συνδέοντας το ελληνικό αίτημα με την τελική της συμφωνία επί του συνόλου των ρυθμίσεων της πρότασης και αναδεικνύοντας ιδιαιτερότητες ελληνικής νησιωτικότητας, αλλά και νομικά επιχειρήματα υπέρ της ελληνικής θέσης.

Παράλληλα, η Πρόταση Οδηγίας για τους συντελεστές ΦΠΑ, όπως υιοθετήθηκε, έχει σαφή περιβαλλοντική χροιά, καθώς είναι προσαρμοσμένη στους ευρωπαϊκούς στόχους της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal), τους οποίους υποστήριξε σθεναρά η χώρα μας, προτείνοντας και συμβάλλοντας παράλληλα στην υιοθέτηση των αναγκαίων συμπληρωματικών παρεμβάσεων για την ομαλή προσαρμογή των ομάδων που πλήττονται (αγρότες).

Η Ελλάδα, επαναφέροντας σταθερά την πολιτική της επιφύλαξη προκειμένου για τη στήριξη των μικρών αγροτών, πέτυχε την ομόφωνη συμφωνία όλων των κρατών-μελών για τη στήριξη του κλάδου σε όλα τα κράτη-μέλη, με την παροχή δυνατότητας εφαρμογής μειωμένων συντελεστών σε βαμβάκι, αγροτικά μηχανήματα και λοιπά βασικά αγροτικά είδη, όταν οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Συνοψίζοντας, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η συμφωνία επί της πρότασης Οδηγίας για τους συντελεστές ΦΠΑ αποτελεί ουσιαστική επιτυχία για τη χώρα μας, καθώς περιλαμβάνει ειδικά μέτρα που αφορούν κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, όπως η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η ενίσχυση των αγροτών και της αγοράς ακινήτων, η στήριξη των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της χώρας, μέσω της στήριξης των νησιών του Αιγαίου, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, μέσω των ειδικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση κρίσεων και καταστροφών. Παράλληλα, διασφαλίζει κεκτημένα ελληνικά δικαιώματα, ενώ διευρύνει τη δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών σε κρίσιμους τομείς στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συστήματος ΦΠΑ, με παράλληλη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού φορολογικού συστήματος και της οικονομίας.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνουν την επιμονή και την προσήλωση στις προεκλογικές δεσμεύσεις για στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας, με σαφή στόχο τη συνολική ανάπτυξη και πρόοδο, μέσα και από τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο του ευρωπαϊκού συστήματος ΦΠΑ.


skai



Τραγωδία στο Νέο Ηράκλειο

 


Ένας συνδυασμός ψυχικών καταστάσεων στις οποίες βρέθηκαν τα δυο αδέρφια, Βασίλης και Καλλιόπη, πιθανόν να είναι η εξήγηση στο να δώσουν τέλος στη ζωή τους μέσα στο διαμέρισμά τους στο Νέο Ηράκλειο χθες το πρωί. 

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι τα δυο αδέρφια 34 και 30 ετών αντίστοιχα αυτοκτόνησαν, αφήνοντας σημειώματα στα οποία εξηγούσαν ότι έβαλαν τέλος στη ζωή τους με δική τους ευθύνη χωρίς να είναι κάποιος άλλος υπεύθυνος για την τραγική τους απόφαση.

Ο θάνατος των δυο νέων ανθρώπων έχει παγώσει την γειτονιά τους στο Νέο Ηράκλειο όπου ζούσαν, αλλά όπως είπαν κάτοικοι της περιοχής, ο θάνατος της μητέρας τους πριν από εφτά μήνες και ύστερα από μάχη με τον καρκίνο τους είχε επηρεάσει ψυχολογικά μη μπορώντας να το διαχειριστούν. 

Τα δύο αδέλφια άφησαν πίσω τους ακόμα ένα αδελφό και τον συνταξιούχο πατέρα τους.

Τα σημειώματα τα οποία βρέθηκαν, εξυγίαναν τους δύο θανάτους, και μάλιστα ανέφεραν ότι οι αυτόχειρες το έκαναν με δική τους ευθύνη και κανείς άλλος δεν είναι υπεύθυνος για αυτή την πράξη.

 Τα δυο παιδιά έμεναν στην τριώροφη οικογενειακή πολυκατοικία και σύμφωνα με πληροφορίες ήταν άνεργα, ενώ συντηρούνταν από τον τρίτο αδερφό τους.

Ο τρίτος αδελφός ζει στην ίδια πολυκατοικία και είναι αυτός που είχε αναλάβει να συντηρεί την οικογένεια, ενώ ήταν αυτός που ειδοποίησε την αστυνομία.

Με βάση τα στοιχεία, τα δύο αδέρφια ανέβηκαν στο δώμα της πολυκατοικίας λίγο πριν τις 10 το πρωί. Εκεί κάθισαν σε έναν καναπέ, με τον ένα απέναντι στον άλλον και με μια καραμπίνα αυτοκτόνησαν.

Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο η 30χρονη να πυροβόλησε πρώτα τον αδελφό της και έπειτα να αυτοκτόνησε. Ένα δεύτερο ενδεχόμενο είναι και οι δύο να αυτοκτόνησαν με την καραμπίνα στα χέρια τους. Φως στα αίτια της τραγωδίας θα ρίξουν οι καταθέσεις του αδερφού και του συνταξιούχου πατέρα της οικογένειας, παράλληλα τα δυο σημειώματα τα οποία βρέθηκαν θα εξεταστούν και από γραφολόγο μιας και είναι πανομοιότυπα και μοιάζει ο γραφικός τους χαρακτήρας για να διαπιστωθεί εάν γράφτηκαν από ένα άτομο και ποιο ήταν αυτό.