Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Σοβαρά μέτρα στα σχολεία κατά του bullying και παραβατικών μαθητών - Ανακούφηση για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

 



Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες μέτρα κατά του σχολικού εκφοβισμού, ώστε να μπει οριστικό τέλος στα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και κακοποίησης μέσω της νέας πλατφόρμας stop-bullying.gov.gr.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η βία στο σχολικό περιβάλλον δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή. Ο πρωθυπουργός είπε πως πρέπει να σπάσουμε τη σιωπή τους μπροστά στα φαινόμενα bullying και ότι «η βία δεν είναι μαγκιά».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε παρόμοια περιστατικά που έζησε ο ίδιος ως έφηβος, ενώ αναγνώρισε ότι τα φαινόμενα αυτά είναι σε μία πολύ μεγαλύτερη έξαρση.

Νέος Σχολικός Κανονισμός Λειτουργίας των Σχολείων ξεκινά από Σεπτέμβριο, με σαφείς κανόνες συμπεριφοράς και συνεπειών για κάθε παράπτωμα. Οι γονείς ή κηδεμόνες των παιδιών τα οποία προκαλούν φθορές στο σχολείο είναι υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουν τις ζημιές ενώ ξεχωριστή πρόβλεψη υπάρχει και για τα κινητά τηλέφωνα.

Μεταξύ των μέτρων που παρουσίασε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, περιλαμβάνεται η επιστροφή της πενθήμερης αποβολής για τους μαθητές, που ασκούν bullying.

Από τον Σεπτέμβριο μέσω της νέας πλατφόρμας «e-parents» ψηφιοποιείται η καταγραφή των απουσιών, που έχει στόχο «η οικογένεια του μαθητή να παρακολουθεί τους βαθμούς, τις απουσίες του μαθητή, να υπάρχει μία άμεση ψηφιακή ενημέρωση της οικογένειας».

Αυστηροποιείται η δυνατότητα διαγραφής απουσιών στο τέλος της σχολικής χρονιάς ενώ θα γίνει επαναφορά στο παλαιότερο καθεστώς και οι 114 απουσίες δεν θα είναι πλέον αδικαιολόγητες. Θα επανέλθουν και οι δικαιολογημένες απουσίες, και η προσμέτρηση για καθυστέρηση, ενώ οι γονείς θα μπορούν να δικαιολογούν έως δύο ημέρες απουσιών και μετά θα χρειάζεται ιατρική γνωμάτευση, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Ο σύλλογος διδασκόντων θα μπορεί να κάνει αλλαγή τμήματος σε ένα παιδί και παράλληλα θα γίνει πολύ πιο εύκολη γραφειοκρατικά η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Όσον αφορά τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι στα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού «σηκώνονται ξαφνικά πολλά κινητά τηλέφωνα», και ο σύλλογος μπορεί να επιβάλλει αποβολή έως πέντε ημέρες ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού.

Σε περιστατικά καταγραφής ευαίσθητων προσωπικών στιγμών παιδιών που δεν θα έπρεπε ποτέ να αναπαράγονται στα social media «αν υπάρξει διαρροή προσωπικών δεδομένων παιδιών σε ευαίσθητες στιγμές, τότε υποχρεωτικώς θα υπάρχει ακαριαία αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος και αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στην υπουργική απόφαση».

Σχετικά με τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν στο σχολείο, από τον Σεπτέμβριο οι γονείς όλων των μαθητών θα πρέπει να υπογράψουν τους κανονισμούς λειτουργίας του σχολείου. Ο κανονισμός θα έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι πριν από την εκκίνηση της σχολικής χρονιάς.

Σχετικά με την πολιτική πρόληψης ο υπουργός είπε πως θα γίνουν δράσεις εντός του σχολείου με αλλαγές στα μαθήματα και στα προγράμματα σπουδών και ένα νέο πλαίσιο κανόνων και συνηθειών για «να καλλιεργήσουμε ακόμη περισσότερο μια κουλτούρα κοινωνικού κεφαλαίου, σεβασμού, αποδοχής και αλληλεγγύης μέσα στα σχολεία».

Από τον Σεπτέμβριο θα ενταχθούν στα σχολεία οι λεγόμενες «δράσεις ενεργού πολίτη», από το νηπιαγωγείο μέχρι και την Α’ Λυκείου, που θα αφορούν σε θέματα που έχουν να κάνουν με το πώς δουλεύουμε σε ομάδες, με το πώς αναπτύσσουμε εθελοντικές δράσεις..

Οι εν λόγω δράσεις θα ενταχθούν στη σχολική καθημερινότητα και θα συνδεθούν ακόμη και με τις σχολικές εκδρομές, όπως τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στην πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr θα μπορούν οι μαθητές και οι γονείς τους, να υποβάλλουν αναφορές για περιστατικά τα οποία τους απασχολούν.

Στην ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί (stop-bullying.gov.gr) παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες προς τους γονείς, τους μαθητές, αλλά και προς τους εκπαιδευτικούς για το πώς θα διαχειριστούν ένα περιστατικό κακοποιητικές συμπεριφοράς μέσα στο περιβάλλον του σχολείου.



Ειδικότερα, όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, από την πλατφόρμα παρέχεται υλικό με εγκεκριμένα προγράμματα, εκπαιδευτικά εργαλεία και εργαστήρια για μαθητές/τριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και πρωτόκολλα διαχείρισης περιστατικών σχολικού εκφοβισμού.

Παρουσιάστηκε επίσης ένα σποτ, το οποίο «δεν ωραιοποιεί τα πράγματα», όπως επισήμανε ο κ. Πιερρακάκης καθώς «έπρεπε να είναι πάρα πολύ σκληρό, γιατί αυτό στο οποίο πιστεύουμε είναι ένα συμβόλαιο αλήθειας. Λέμε την αλήθεια. Δεν βάζουμε τίποτα κάτω από το χαλί».



Τι αλλάζει από τώρα

Προφορική παρατήρηση, επίπληξη ή και ωριαία απομάκρυνση από εκπαιδευτικό.

Αποβολή από τα μαθήματα μέχρι τρεις ημέρες με απόφαση του διευθυντή του σχολείου.

Αποβολή από τα μαθήματα μέχρι πέντε ημέρες από το Σύλλογο Διδασκόντων.

Απόφαση για αλλαγή τμήματος από το Σύλλογο Διδασκόντων.

Αποκλεισμός του μαθητή από δράσεις, πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές εκδρομές με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

Αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Πρόκειται για ένα μέτρο που, αν και ίσχυε, ήταν μία ιδιαίτερα γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία πλέον διευκολύνεται με απλή γνώμη συμβούλου εκπαίδευσης και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΚΕΔΑΣΥ, ύστερα από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

Αποκατάσταση ζημιών από γονείς και κηδεμόνες μαθητών που τις προκαλούν.

Τι αλλάζει από τον Σεπτέμβριο

Λειτουργία πλατφόρμας eParents για αυτόματη ενημέρωση των γονέων για τις απουσίες των μαθητών.

114 απουσίες το χρόνο, με 50 αδικαιολόγητες και 64 δικαιολογημένες. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην προσέλευση του μαθήματος πάνω από 15 λεπτά θα λαμβάνεται ως μία απουσία, ενώ η αιτιολόγηση απουσιών από γονείς είναι μόνο για δύο ημέρες. Καταργείται η δυνατότητα διαγραφής απουσιών στο τέλος της σχολικής χρονιάς από το Σύλλογο Διδασκόντων.

Οι μαθητές που χρησιμοποιούν κακόβουλα το κινητό (βίντεο, φωτογραφίες για έκθεση συμμαθητή ή εκπαιδευτικού) τιμωρούνται με 1 έως 5 ημέρες αποβολή. Για διακίνηση ευαίσθητων δεδομένων, έχουν ως συνέπεια την οριστική αποβολή από το σχολείο.



Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, σημείωσε ότι τα περιστατικά σχολικής βίας έχουν αυξηθεί και η έντασή τους δείχνει ότι βρίσκονται σε κλιμάκωση. Μόνο τους τελευταίους μήνες έχει καταγραφεί πληθώρα περιστατικών παραβατικότητας ανηλίκων. Ενδεικτικά:

Τον περασμένο Δεκέμβριο, δύο 13χρονοι μαθητές από τη Ναύπακτο αποκαλύφθηκε ότι χρησιμοποιούσαν εφαρμογή επεξεργασίας εικόνων, δημιουργώντας φωτογραφίες χωρίς ρούχα με πρωταγωνίστριες συμμαθήτριές τους, τις οποίες τις διακινούσαν σε δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντίστοιχα, τον περασμένο Μάιο, ένα 15χρονι αγόρι στον Ασπρόπυργο είχε συλληφθεί όταν «έγδυσε» με λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης δύο 12χρονες συμμαθήτριές του.

Τον περασμένο Ιανουάριο, ένα 13χρονο αγόρι, που ήταν θύμα bullying στο σχολείο, δέχθηκε επίθεση από ανήλικους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στην Αγία Παρασκευή, την ώρα που είχε βγάλει βόλτα το σκύλο του. Οι μαθητές τον χτύπησαν, τον έβρισαν και τον απείλησαν για τη ζωή του, ενώ τον τράβηξαν και βίντεο.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, 13χρονος είχε δεχθεί επίθεση έξω από φροντιστήριο στην Καλλιθέα από τέσσερα άτομα. Ο έφηβος δέχθηκε χτυπήματα στο πρόσωπο, με την ομάδα που του επιτέθηκε να του ζητάει να πάρει τηλέφωνο τον πατέρα του «για να τον σκοτώσουμε», όπως του είπαν.

Επίθεση από μαθητές διπλανού σχολείου δέχθηκε ένας 17χρονος μαθητής ΕΠΑΛ στο Περιστέρι «για τα μάτια μιας κοπέλας», σύμφωνα με συμμαθητές του. Η ομάδα των ανηλίκων κυνήγησε το θύμα, τον ξυλοκόπησαν, ενώ βιντεοσκόπησαν το «πέσιμο», μοιράζοντας στη συνέχεια τα βίντεο και τις εικόνες σε άλλους συμμαθητές τους.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου