Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Έξι οι βασικοί στόχοι του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών


 

Από τις δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου:

Μετά τη μετονομασία του και με βάση το Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει τις αρμοδιότητές του, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα έχει, πλέον, και όλες τις αρμοδιότητες οι οποίες σχετίζονται με τις δημόσιες επενδύσεις, καθώς και τα σχετικά αναπτυξιακά εργαλεία. Σε ένα ρόλο περισσότερο στρατηγικό, που θα συμβάλλει στην καλύτερη εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού και σε μία πιο σφαιρική διαχείριση των δημοσίων επενδύσεων.

Το νέο οικονομικό επιτελείο θα χτίσει πάνω στις επιτυχίες της περασμένης τετραετίας. Με επιδίωξη, η πρόοδος η οποία έχει σημειωθεί ως σήμερα, να συνεχιστεί. Να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά και να γίνει μία προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα!

Οι θέσεις της κυβέρνησης για την οικονομία θα παρουσιαστούν, φυσικά, αναλυτικά στις προγραμματικές δηλώσεις σε λίγες μέρες. Σήμερα θέλω να μοιραστώ μαζί σας μερικούς βασικούς στόχους:

  1. Έχουμε μιλήσει για μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας ύψους 3% στην τετραετία, ο οποίος θα μας βοηθήσει να πετύχουμε και το στόχο για 25% αύξηση στον μέσο μισθό στο ίδιο διάστημα. Σημαντικός σύμμαχός μας στην προσπάθεια για ισχυρή ανάπτυξη, θα είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στους αμέσως επόμενους μήνες.
  2. Στόχος μας οφείλει να είναι η μετάβαση σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Βιώσιμο, όχι μόνο με την έννοια του σεβασμού στο περιβάλλον, αλλά με την έννοια της ανάπτυξης που θα βασίζεται σε γερά θεμέλια. Με ανάπτυξη των καινοτόμων κλάδων της οικονομίας, ενίσχυση των εξαγωγών -έχουμε δεσμευθεί για σημαντική αύξησή τους μέχρι το τέλος της τετραετίας με έμφαση στις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας- και συνέχιση της μείωσης του Δημόσιου Χρέους. 
  3. Όπως ανέφερα, σε σχέση με τη φορολογία, πιστεύουμε σε χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Είδαμε, άλλωστε, ότι η λελογισμένη μείωση φόρων την προηγούμενη τετραετία στήριξε τους ρυθμούς ισχυρής ανάπτυξης χωρίς απώλεια εσόδων. Και έτσι θα συνεχίσουμε. Μιλώντας, ωστόσο, για απώλεια εσόδων πρέπει να σταθώ στην ανάγκη αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. … Πέρα από την κοινωνική δικαιοσύνη η οποία προωθείται με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, περαιτέρω πρόοδος σε αυτό τον τομέα, θα μας βοηθήσει, επίσης, να μειώσουμε παραπάνω τη φορολογία. Η αντιμετώπιση της μαύρης οικονομίας είναι προς όφελος όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων που σέβονται τους νομοθετημένους κανόνες!
  4. Είναι η υγεία του τραπεζικού συστήματος και η ενίσχυση των σχέσεων εμπιστοσύνης ανάμεσα, στις τράπεζες αφενός, και τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αφετέρου.
  5. Θα γίνει μία προσπάθεια για μία συντονισμένη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και των δημοσίων επενδύσεων. Γι’ αυτό το λόγο και αυτά τα ζητήματα υπάγονται σε έναν Αναπληρωτή Υπουργό. Ιδιαίτερα για το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν έχουμε ούτε λεπτό να χάσουμε. 
  6. Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας με διπλό όφελος: Από τη μια πλευρά, περισσότερα έσοδα για το κράτος. Και από την άλλη πλευρά μία θετική συμβολή στην προσπάθεια να έχουμε περισσότερες επενδύσεις στη χώρα και, τελικά, μία ταχύτερη ανάπτυξη. 

 




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου