Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Πολιτικές που προστατεύουν και ενδυναμώνουν την εργασία και τους εργαζόμενους στην Ελλάδα

 


Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τη Νέα Δημοκρατία ότι ακολούθησε «αντεργατική πολιτική» και διακηρύσσει πως εάν γινόταν κυβέρνηση θα καταργούσε τους νόμους που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Τους καλούμε να πουν συγκεκριμένα τι ακριβώς θα καταργούσαν. Διότι με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα  τελευταία τέσσερα χρόνια η ανεργία μειώθηκε κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι εργαζόμενοι απέκτησαν πρόσθετη προστασία  και μεγαλύτερες δυνατότητες εναρμόνισης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.Ανάμεσα στα άλλα:

  • Μπήκε σε εφαρμογή η ψηφιακή κάρτα εργασίας που προστατεύει τους εργαζόμενους από απλήρωτες υπερωρίες και ανασφάλιστη εργασία. 
  • Αναβαθμίστηκε το ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση Εργασίας και ενισχύθηκε με σύγχρονο εξοπλισμό για άμεσους, αντικειμενικούς και διαφανείς ελέγχους.
  • Κάναμε το επίδομα ανεργίας, επίδομα εργασίας για ταχύτερη επανένταξη στην αγορά εργασίας μακροχρόνια ανέργων από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Αν ένας άνεργος βρει δουλειά ενώ παίρνει το επίδομα ανεργίας μπορεί πλέον να συνεχίσει να λαμβάνει το 50% αυτού ενώ εργάζεται. Έτσι ενθαρρύνουμε τους ανέργους να αποφεύγουν την αδήλωτη εργασία έχοντας υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα.
  • Χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε πάνω από 1 δισ. ευρώ για μαζικά προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης 700.000 νέων εργαζομένων και ανέργων ώστε να αποκτήσουν σύγχρονες ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες. Εγκαινιάστηκαν συνεργασίες με διεθνείς κολοσσούς στον τομέα της κατάρτισης (GOOGLE, AMAZON, MICROSOFT, CISCO, COURSERA). Ήδη ξεκίνησε η κατάρτιση 125.000 ανέργων και εργαζομένων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.
  • Θεσπίσαμε πλαίσιο δεοντολογίας και αυστηρές κυρώσεις για τη σεξουαλική παρενόχληση αλλά και τον εκφοβισμό στην αγορά εργασίας. Μέτρα για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των κινδύνων βίας και παρενόχλησης στην εργασία.
  • Θεσμοθετήθηκαν νέες άδειες για τη συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή, όπως η επέκταση της άδειας και του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες, η άδεια πατρότητας 14 ημερών, η γονική άδεια 4 μηνών, άδεια φροντιστή, δικαίωμα ευέλικτων ρυθμίσεων για γονείς και φροντιστές κ.ά.
  • Θεσπίσαμε το δικαίωμα στην τηλεργασία και την αποσύνδεση.
  • Δώσαμε δικαιώματα συνδικαλιστικής εκπροσώπησης στους εργαζόμενους σε πλατφόρμες και πρόσθετα δικαιώματα σε κούριερ και διανομείς φαγητού delivery.
  • Εξισώσαμε την αποζημίωση απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
  • Υπερτετραπλασιάστηκε (+372%) ο  ρυθμός των προσλήψεων μέσω των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου