Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Ιστορικό υψηλό ρυθμίσεων και οριστικών υποβολών αιτήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών τον Μάιο

 



Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από την αρχή της θητείας της, ανέπτυξε σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις ώστε να αντιμετωπίσει τον όγκο των 238 δισ. ευρώ ιδιωτικού χρέους που παρέλαβε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να αναχαιτίσει τη δημιουργία νέου. Προς αυτή την κατεύθυνση -μεταξύ άλλων μέτρων και δράσεων που σχεδίασε και υλοποιούνται με επιτυχία- τέθηκε σε λειτουργία ο νέος, σύγχρονος εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών με πολύ σημαντικά οφέλη σε οφειλέτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τον Μάιο στα δυο χρόνια λειτουργίας του μηχανισμού  σημειώθηκε ο υψηλότερος αριθμός ρυθμίσεων οφειλών και οριστικών υποβολών αιτήσεων, αποδεικνύοντας τη δυναμική του. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους:

  1. Οι συνολικές ρυθμίσεις οφειλών που έχουν πραγματοποιηθεί, μέχρι και το τέλος Μαΐου, ανέρχονται σε 5.435, οι οποίες αντιστοιχούν σε 1,83 δισ. ευρώ. Τον Μάιο πραγματοποιήθηκαν 805 ρυθμίσεις οφειλών και  υπήρξαν 1.996 οριστικές υποβολές αιτήσεων ρύθμισης.
  2. Ο αριθμός των νέων αιτήσεων που εισήχθησαν στην πλατφόρμα ενισχύθηκε τον Μάιο -μετά τις πρόσφατες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό- και ανήλθε σε 4.243, αυξημένος κατά 900 σε σχέση με τον μέσο όρο των έξι προηγούμενων μηνών. Αυξημένες κατά 50%, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, ήταν και οι οριστικές υποβολές αιτήσεων.
  3. Οι ρυθμίσεις οφειλών που επιτεύχθηκαν περιλαμβάνουν και διαγραφή οφειλών. Συγκεκριμένα, μέχρι και το τέλος Μαΐου το μέσο ποσοστό της διαγραφής χρέους ανέρχεται σε 32,6% για τους χρηματοδοτικούς φορείς και σε 22,3% για το Δημόσιο. Σημειώνεται ότι το 42% (766 εκατ. ευρώ) των ρυθμίσεων έχουν λάβει ποσοστό διαγραφής μεγαλύτερο του 30%.

Σημαντική είναι, επίσης, και η διατήρηση του ποσοστού εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς σε υψηλό επίπεδο, το οποίο κυμάνθηκε στο 72% τους τελευταίους έξι μήνες.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου