Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Πάλι αδιάβαστος ο Αλέξης Τσίπρας που δεν ήξερε την διαφορά Βαβέλ - Βαβυλωνία

 


Ο "μορφωμένος" Αλέξης Τσίπρας τόνισε, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του στο Star, αναφερόμενος στα αίτια της εκλογικής συντριβής : «ψάχνουμε να βρούμε τα αίτια του αποτελέσματος σ’ εμάς. Στον τρόπο που διαδώσαμε το μήνυμά μας, στον τρόπο που επικοινωνήσαμε το μήνυμά μας, στην, πολλές φορές, εικόνα Βαβυλωνίας που εξέπεμπαν άστοχες δηλώσεις στελεχών μας, στην εικόνα μας και στον στρατηγικό εγκλωβισμό μας σ’ ένα όραμα δικό μας που ήταν και είναι η απλή αναλογική, που όμως το πολιτικό σύστημα δεν ήταν, όπως απεδείχθη, ώριμο να αποδεχθεί.

Και ήταν στρατηγικός εγκλωβισμός, διότι την ίδια ώρα που εμείς μιλούσαμε για την ανάγκη συνεργασιών, προγραμματικών συγκλίσεων για να πάει η χώρα μπροστά, δεν βρίσκαμε ανταπόκριση από κανέναν άλλον. Άρα ήμασταν εγκλωβισμένοι να προτείνουμε κάτι το οποίο φαινόταν μη ρεαλιστικό».

Εάν είχε περάσει έστω και έξω από το σχολείο θα ήξερε την διαφορά της Βαβυλωνίας από την Βαβέλ.

Σύμφωνα με τη Wikipedia, κατά την αφήγηση στη Γένεση, ο Πύργος της Βαβέλ ήταν ένα ψηλό κτίριο που χτιζόταν με σκοπό την αύξηση της φήμης και της εξουσίας του λαού των κατασκευαστών του, και στόχο να φτάσει μέχρι τον ουρανό. Όμως λόγω της βλασφημίας αυτής, ο Θεός σύγχυσε τις γλώσσες των κατασκευαστών, με αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η ολοκλήρωσή του, και αυτοί να διασπαρούν σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Η διήγηση της Γενέσεως επιχειρεί από την εβραϊκή λαϊκή παράδοση να εξηγήσει την ποικιλία των γλωσσών και εθνών στον κόσμο.

Η Βαβυλωνία, σύμφωνα με το Wikipedia, ήταν αρχαίο κράτος και πολιτιστική περιοχή με βάση τη νοτιοκεντρική Μεσοποταμία (σημερινό Ιράκ), όπου μιλούσαν την ακκαδική γλώσσα. Πήρε το όνομα της από την πρωτεύουσα και μεγαλύτερή της πόλη Βαβυλώνα. Η Βαβυλωνία αποτέλεσε θρησκευτικό, πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο όλης της Μεσοποταμίας για περίπου δύο αιώνες φτάνοντας στην ύψιστη ακμή της επί βασιλείας Χαμουραμπί. Κατακτήθηκε πρώτα από τους Ασσύριους αλλά ανακτήθηκε από τον Ναβοπολάσσαρ (658 - 605 π.Χ.) ο οποίος ίδρυσε νέο κράτος που εξελίχθηκε σε μια παντοδύναμη και ένδοξη αυτοκρατορία (νέο-βαβυλωνιακή περίοδος) που έφτασε στο απόγειο της δόξας της επί της βασιλείας του Ναβουχοδονόσωρ Β' (605 - 562 π.Χ.). Στη συνέχεια καταλύθηκε οριστικώς από τον Πέρση βασιλιά Κύρο το 539 π.Χ. Από τότε η Βαβυλωνία δεν αποτέλεσε ξανά ανεξάρτητο κράτος ενώ η άλλοτε ένδοξη πρωτεύουσα της Βαβυλώνα καταστράφηκε ολοσχερώς από τον Πέρση βασιλιά Ξέρξη τον Α' σε μια προσπάθεια αποτίναξης του Περσικού ζυγού.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου