Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Les Échos: Η Ελλάδα, πρώην παρίας των χρηματαγορών, ανέκτησε την εμπιστοσύνη επενδυτών και οίκων αξιολόγησης

 


Δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα, πρώην παρίας των χρηματαγορών, ανέκτησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των οίκων αξιολόγησης» φιλοξενεί η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Échos και ακόμα μία εφημερίδα χαρακτηρίζει επιτυχημένη την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Την Παρασκευή ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης S&P συνόδευσε την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους, στη «BB+», την υψηλότερη βαθμίδα της κερδοσκοπικής κατηγορίας, με θετική προοπτική και ότι είναι όλο και πιο πιθανό «σε λίγους μήνες, ο πρώην παρίας των χρηματοπιστωτικών αγορών να επανέλθει στην κατηγορία των "επενδυτικών" τίτλων».

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται ότι «οι επενδυτές το πιστεύουν και ζητούν αποζημίωση 4,22% για τα 10ετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, έναντι 4,32% για το ιταλικό χρέος και 3,48% για το ισπανικό». Σημειώνει δε ότι στα τέλη Μαρτίου η ζήτηση για έκδοση πενταετούς ομολόγου, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, έφτασε τα 19 δισ., ενώ από τον Απρίλιο η Ελλάδα έχει ήδη εξασφαλίσει το 85% των ετήσιων δανειακών αναγκών της.

Από το 2015 και την πυρετώδη περίοδο που χαρακτηρίστηκε από τον φόβο ενός Grexit, η χώρα ανέβηκε υπομονετικά στην κλίμακα της οικονομικής αξιολόγησης, ότι έχει εξυγιάνει τον χρηματοπιστωτικό της τομέα και ότι τα στοιχεία της Ευρωπαΐκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι το επίπεδο των επισφαλών δανείων μειώθηκε από 47,4% το τρίτο τρίμηνο του 2013, σε 6,4% το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Τελευταίο εμπόδιο κατά την εφημερίδα είναι οι εκλογές, και πρέπει να ξεπεραστεί στις 21 Μαΐου, υπογραμμίζοντας πως οι οίκοι αξιολόγησης διατηρούν την πίεση και εξηγούν ότι οποιαδήποτε πρόσθετη βελτίωση των εκτιμήσεών τους προϋποθέτει ότι η χώρα θα περάσει αυτό το νέο στάδιο χωρίς να αλλάξει πορεία όσον αφορά τη δημοσιονομική της τροχιά.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου