Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Μπροστά με 6,5% η ΝΔ, στάσιμος ο ΣΥΡΙΖΑ, πτώση ΠΑΣΟΚ


 

Μεγαλώνει η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ και η οποία καταγράφει προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος κατά 6,5%. 

Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θέλει η πλειοψηφία ενώ το 71% τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών εφόσον δεν υπάρξει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θέλει η πλειοψηφία. Είναι χαρακτηριστικό πως επανέρχεται σε υψηλά ποσοστά και η διείσδυση στο χώρο του κέντρου όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να κυριαρχεί έναντι των πολιτικών του αντιπάλων. Στο χώρο της κεντροδεξιάς και της δεξίας παραμένει αδιαμφισβήτητος ηγέτης.

Στην πρόθεση ψήφου και με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ προηγείται με 32 μονάδες έναντι 25,5 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνοντας κατά 2,5% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση που ήταν στο 4%.

Πρόθεση με αναγωγή επί των εγκύρων

 

Με αναγωγή επί των εγκύρων τα ποσοστά που λαμβάνουν τα κόμματα είναι ΝΔ 32%, ΣΥΡΙΖΑ 25,5%, ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής 9,5%, ΚΚΕ 6%, Ελληνική Λύση 4%, ΜεΡΑ25 5%, Εθνικό Κόμμα Ελληνες 3%, Άλλο Κόμμα 4%, ενώ αναποφάσιστοι δηλώνουν οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 11%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ φτάνει στο  56% (από 52%) και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 26% (από 28%).

παράσταση νίκης

 

Οι πολίτες απαντούν πως καλύτερο μετά τις εκλογές θα ήταν να είναι  πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης (38%) που προηγείται 12 μονάδες του Αλέξη Τσίπρα (26%). Η πρόταση για πρωθυπουργό του Νίκου Ανδρουλάκη χάνει δύο μονάδες και πέφτει στο 9%,

καταλληλότερος για πρωθυπουργός

 

Στο ερώτημα  «αν στις ερχόμενες εθνικές εκλογές δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, τι θα ήταν καλύτερο να γίνει;» το 21% τάσσεται υπερ της προσπάθειας για κυβέρνηση συνεργασίας πάση θυσία.  Το 37% υπερ της προσπάθειας για κυβέρνηση συνεργασίας και αν δεν αποδώσει, νέες εκλογές και το 34%  υπερ της διεξαγωγής νέων εκλογών το συντομότερο

Κυβέρνηση συνεργασίας

 

Για επόμενη κυβέρνηση οι πολίτες  σε ποσοστό 41% θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ (31%) ή συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ (10%). Σε ποσοστό 30% θέλουν  αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (14%) ή συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ (16%).

κυβέρνηση που προτιμάμε

Στη δημοσκόπηση ετέθη ερώτημα σε όσους δήλωσαν αναποφάσιστοι αναφορικά με το σε ποια επιλογή  είναι πιο κοντά με το  37%.

ειδικό ερώτημα για αναποφάσιστους

 

Με βάση την αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων η ΝΔ λαμβάνει 35,5%, έναντι 28,5 του ΣΥΡΙΖΑ, 11 του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, 4,5 της Ελληνικής Λύσης, 5,5 του ΜεΡΑ25, 3,5 του Εθνικού Κόμματος Ελληνες. Τα μικρότερα κόμματα λαμβάνουν 4,5%

αναλογική κατανομή αναποφάσιστων

 

 

Στο πρώτο σενάριο με εξακομματική βουλή και 8% εκτός βουλής τα κόμματα θα λάμβαναν:

σενάριο εξακομματική

Στο ίδιο σενάριο με επτακομματική βουλή και 4,5% εκτός βουλής, τα κόμματα θα λάμβαναν:

σενάριο επτακομματική βουλή

Στο δεύτερο σενάριο κατανομής των εδρών, με κατανομή των αναποφάσιστων με το ειδικό ερώτημα τα εκλογικά ποσοστά θα ήταν:

αναποφάσιστοι με ειδικό ερώτημα

Στο δεύτερο σενάριο κατανομής εδρών με 11,5% εκτός βουλής και με έξι κόμματα εντός, η κατανομή εδρών είναι:

β'σενάριο εξακομματική βουλή

Στο ίδιο σενάριο, με 7% εκτός βουλής και επτακομματική βουλή, η κατανομή των εδρών είναι:

 

β'σενάριο επτακομματική βουλή



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου